Monday, January 14, 2019

Muhammed dilantik Penasihat Ekonomi PM Oleh Suhaila Shahrul Annuar

PUTRAJAYA: Ketua Sekretariat, Majlis Penasihat Kerajaan (MPK), Dr Muhammed Abdul Khalid dilantik sebagai Penasihat Ekonomi kepada Perdana Menteri berkuat kuasa 27 Ogos ini.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan berkata, Muhammed adalah pakar ekonomi berpengalaman lebih 20 tahun dalam sektor ekonomi dan kewangan serta pernah berkhidmat sebagai Pengarah Penyelidikan di Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Ketua Ekonomi di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Penganalisis Kanan di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa Malaysia (ISIS).

Di samping itu, beliau juga pernah memegang jawatan sebagai Penasihat Teknikal Kanan di Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) Malaysia dan Majlis Penasihat Kerajaan atau Council of Eminent Persons (CEP).

Beliau juga pernah menjadi perunding untuk Bank Dunia, Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) serta Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu untuk Asia dan Pasifik (UNESCAP).

Muhammed juga adalah Pengarah Urusan dan Ketua Ekonomi di DM Analytics Malaysia dan memegang ijazah kedoktoran (PhD) (magna cum laude) daripada Institut d’études Politiques de Paris, (SciencesPo Paris), Perancis.

Beliau juga memegang ijazah Sarjana dalam bidang Ekonomi dari Universiti Malaya dan ijazah Sarjana Muda Sains dari Universiti Southern California, Los Angeles.

(Sumber - Berita Harian)

kiriman nasihat dari Sarjan Hamdan oleh Tan Sri Nordin Kardi

Salam pagi. Oagi ni terima kiriman nasihat dari Sarjan Hamdan., Pegawai Polis Kuala Kubu Bharu
‎السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
‎بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ
‎اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
‎اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.
_Usia kita seumpama ais.._
_Diguna atau tidak, akan tetap mencair.._
_Begitu juga dengan umur kita.._
_dimanafaatkan atau tidak.._
_umur kita akan tetap bertambah.._
_kesihatan kita akan tetap semakin melemah.._
_Apa yang harus selalu dilakukan adalah tersenyum dan berfikir positif.._
_Air yang mengalir tidak dapat menentang arus begitu juga dengan hidup kita.
_Kita tidak mungkin dapat berbalik menjadi muda lagi.._
_kita akan menjadi tua sakit dan mati.._
_Jalanilah hidup ini dgn sabar dan santai.
_Jangan suka mahu menang sendiri.
_Jangan suka menyakiti sesama kita.
_Jangan suka mengeluh.
_Jangan suka mencela.
_Jangan suka berdusta.
_Jangan suka khianat.
_Jangan suka memfitnah.
_Jangan suka mencuri atau mengambil hak orang lain.
_Hiduplah dengan ceria
_Perbanyaklah waktu untuk berkumpul dengan sahabat, teman dan saudara saudara kita dengan damai.
_Buang jauh jauh sifat ego kita.._
_bersahabatlah dengan apa adanya.
_bukan kerana ada apanya.
_Nikmati semua gurau tawa.
_Hargai semua perbezaan.
_Mempercayai kualiti sahabat sahabat dan saudara kita.
_Jaga perasaan masing masing, tutupi aib mereka dan jangan sekali kali berburuk sangka dalam fikiran kita terhadap mereka.
_Bantu ketika mereka terpesong.
_Sediakan bahu ketika dia menangis.
_Tepuk tangan ketika dia berjaya.
_Sebut namanya dalam doa kita.
_Bukan iri dengki ketika mereka dipuji orang.
_Bukan mencemoh saat tahu dia bersedih.
_Bukan memfitnah ketika dia lebih maju.
_Bukan tertawa saat dia menderita.
_Bersahabatlah dengan hati yang baik dan tulus.
_Ketika hati kita baik dan tulus, percayalah.
_Allah juga akan selalu bersama kita.
Ayuh terus dan kekalkan ukhwah sehingga Allah memanggil kita pulang kehadratNya.
‎رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ
‎رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
‎وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ
‎وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمين.ِ

SIAPA SAYA oleh Roslan Ab Hamid

SIAPA SAYA
.
1. Antara diri "authentic self" dengan "social self", ikhtiarkan supaya tiada jarak yang lebar. Itu namanya jadi diri sendiri. Cuma jangan lah apabila dikatakan tiada jarak , jangan lah berkain pelikat dan tidak berbaju di khalayak ramai. Hidup harus terampil dengan adab dan akhlak.
.
2. Saya penuntut ilmu. Belajar apabila ada ruang masa. Tiada hari kosong tanpa belajar. Mengikuti rapat Robin Sharma, Jordan Belfort, Gene is Marketing dan ramai lagi secara online sekurang kurangnya 3 jam setiap hari. Konsisten. Beribu bayar mereka setiap bulan.
.
3. Dalam negara,setiap ada kesempatan saya hadir, duduk dan catat nota. Tahun 2019, rapati dan pelajari dari Tuan Sahar Sahad, Tuan Jerry Rizal dan Tuan Haji Md Taib Mat. Diperingkat antarabangsa, tahun ini InshaAllah ke Australia dan UK.
.
4. Untuk apa? Tentu bukan untuk jadi speaker atau trainer macam teman teman yang hebat. Saya hanya orang kecil yang boleh bersila depan guru. Anak kampong. Saya tidak mampu berdiri atas pentas dan jadi siginifikan dan berkata "akulah gurunya". Nombor saya dua. Bukan orang nombor satu.
.
5. Tiap hari menulis. Ada dalam FB. Ada dalam nota. Tidak kejar likes atau apa apa. Sekadar suka menulis. Jika ada kebaikan - kongsi lah. Iaadalah aliran ilmu bermanfaat apabila berada di alam akhirat.
.
6. Usaha terkini adalah menjadi "raksasa digital nusantara". Praktik apa yang dibaca. Buat apa yang dikata. Bantu perusahaan lepasi aras RM1 Bilion setahun. Berdiri atas bahu raksasa.
.
7. Hidup jadi sangat tenang. Tiada beban rasa hebat yang dipikul bawa. Tiada style "have have" yang perlu di tonjol pada social self. Sekadar anak kampung yang mahu kembara serata dunia dan berusaha memandaikan bangsa.
.
8. Tiada jiwa resah. Sekadar mahu hidup yang dipermudah sembah Allah dalam jiwa indah menunggu masa kembali ke alam kekal yang ditentukan sudah

ENAM UPAYA PERLU oleh Roslan Ab Hamid

ENAM UPAYA PERLU
.
1. Untuk mereka yang cari jalan pantas dalam upaya ingin berbisnes - apakah pedomannya? Ingat. Ke mana pun kita pergi, ada 6 perkara yang kita cari.
.
2. Pertama, cari peluang bisnes. Business opportunities. Buka minda. Kita tidak tahu, peuang mana yang akan berikan penghasilan terbaik buat kita.
.
3. Kedua, bina kerangka besar untuk dapat hasilkan idea idea bisnes. Jangan terkepung pada perkara tips dan taktik. Upayakan untuk faham dan pintar pengurusan strategi.
.
4. Ketiga, upayakan untuk strukturkan tim. Pasukan terbaik. The Circle of Legends. Samada mereka bersama menjayakan usaha ataupun mereka adalah tean bicara santai - pastikan hanya orang terbaik dalam pasukan.
.
5. Keempat, apabila telah mula berbisnes. Telah ada cash reserved. Upayakan diri untuk mula cari peluang "funding" yang bisnes kita bakal perlukan.
.
6. Kelima, upayakan untuk "create the right brand". Mula kumpulkan kekayaan tidak ketara. Ini adalah ilmu strategik yang jarang dipunyai oleh usahawan Melayu.
.
7. Dan yang keenam, upayakan untuk bina "baskets of revenue streams". Anak sungai wang yang datang dari banyak arah dan bertemu di muara.

KELAS BUAB (April, 2019) Building Up A Business.oleh Roslan Ab Hamid

KELAS BUAB (April, 2019)
Building Up A Business.
.
DUA BENTUK MOTIVASI
1. Manusia ada dua motivasi . Pertama, akibat keadaan yang mendesak. Kedua, terdorong dari dalam. Dalam latihan pada Tim Digital Nusantara - perkataan motivasi, ditukar nama kepada Semangat RADZI. Rangkaian Angkatan Digital InspiRadzi.
.
HASRAT MEMBARA
2. Untuk bina karekter seorang entrepreneur - kena ada hasrat membara. Hasrat lah yang membangkitkan motivasi dalam diri. Keinginan kuat yang datang dari relung hati yang murni untuk capai sesuatu.
.
CINTA PADA APA YANG DIKERJAKAN
3. Lanjutnya seperti apa yang disebut oleh Steve Jobs."Cintailah apa yang anda kerjakan dan tentunya anda akan mengerjakannya dengan sepenuh hati"
.
4. Semua bisnes adalah proses. Ada masa naik dan ada masa jatuh. Manusia yang tidak mencintai apa yang dia lakukan akan larikan diri saat berdepan jalan sulit. Kesuksesan selalu datang dalam selimut kesulitan.
.
5. Bagaimana kita dapat tahu, kita sedang mencinta sesuatu. Apabila kita sanggup mengerjakannya hingga lupa makan dan ada kalanya sanggup bangun pagi. Fahami baik baik, makan tetap makan tetapi makan untuk hidup bukan hidup untuk makan.
.
ARTI DAN TUJUAN
6. Apakah tujuan mulia dalam kita melakukan satu satu perkara? Ia lebih dari nilai ekonomi dan memenuhi keinginan diri sendiri. Tujuan akan jadi mulia apabila ia dalam bentuk immaterial. Ada nilai spiritual.
.
7. Membahagiakan diri apabila sumbang pada ibubapa. Apabila berikan pada famili. Pada sanak saudara dan kerabat. Pada anak anak yatim dan mereka yang terpinggir terbiar. Dalam rezeki kita ada rezeki orang lain. Selepas solat , tersebut jelas tentang zakat.
.
8. Kontribusi dan kongsi pada masyarakat luas. Jadikan kerja sebahagian dari hidup. Bukan jadikan sebahagian hidup untuk kerja. Ini yang dipanggil keseimbangan. Jangan nyalakan lilin pada kedua ujungnya. Ia akan cepat cair dan habis. jadi lampu penyuluh jalan yang boleh dicaj baterinya.
.
9. Usah jadikan sukses sebagai pemangsa yang korbankan masa bersama famili , sanak saudara dan teman teman. Imbangi. Jaga kesihatan dan kesejahteraan diri. Jangan bekerja hanya kerana pembayaran yang menggiurkan. Kejar wang, kita akan binasa. Bangunkan orang, wang akan datang dari arah yang tidak disangka sangka.
.
BANYAKKAN TEMAN SEJATI
10. Siapakah teman "CurHat" kita. Ada 4 teman sahabat akrab sudah lebih dari memadai. Ada 100 orang, itulah taman taman syurga dalam kehidupan.
.
11. Fikir jernih. Zikir tanpa letih. Keberhasilan di lapangan tugasan dan keusahawanan akan berikan kita keberhasilan dalam kehidupan bekeluarga dan kehidupan seluruhnya.
.
SENTIASA CARI TAHU
12. Seterusnya, sentiasa cari tahu. Belajar tanpa jemu. Jangan tutup diri untuk ambil tahu perkembangan baru. Bergerak dalam bidang yang digemari.

TIGA ATURAN THE CIRCLE OF LEGENDS oleh Roslan Ab. Hamid

TIGA ATURAN THE CIRCLE OF LEGENDS
.
1. Dalam Q1 - meeting core group The Circle of Legends - saya beritahu terang akan 3 perkara besar. Ini dunia kecil kita. 100 orang (syarikat) yang ingin berbisnes cara kita.
.
2. Pertama. Dunia telah berubah. Malaysia adalah kolam kecil. Kita perlu keluar. Sekurang kurangnya cari tahu di 10 buah negara ekonomi besar dunia. Negara ekonomi besar. Cina, India, USA, Indonesia, Turki. Lepas itu, Brazil, Rusia, Germany, Jepun.
.
3. Kedua. Bina kepakaran dalam Planet Omni. Ada empat perkara perlu faham. Online, offline, technology dan infrastruktur. Kita perku ada kepakaran dalam empat dimensi ini. Dan syarikat yang sertai "The COL"- mesti bersiap untuk upayakan diri buat jualan RM10 k keatas sebagai permulaan.
.
4. Ketiga, berkawan dengan orang Cina. Dekati dan fahami mereka. Jangan terlibat dengan "kedangkalan bodoh semangat anti Cina" yang cuba ditiupkan sekarang. Aliran politik baru yang entah apa apa. Kalangan kalah yang menyebarkan kebodohan serakah.
.
5. Memang benar kedapatan orang Cina yang sangat rasist. Mereka membenci segala yang bersifat kemelayuan. Raja, agama dan bangsa. Mereka ini haprak.
.
6. Namun ramai juga yang senang dengan kita dan ingin membantu. Pilih kelompok yang itu. Dunia masa kini dalah kolaborasi dan integrasi. Bergabung dan bekerjasama. Mereka yang tahu diri "Bagi ku agama ku dan bagi mu agama mu" - akan dapat survive dalam apa jua cara dan keadaan.
.
7. The COL mengimpikan kalangan yang terdidik pintar, sentiasa sabar membangunkan perusahaan sederhana besar dan punya solid management practise akan bekerjasama tanpa mengira kaum dan fahaman.
.
8. Kita hanya berperang "edah 3 bulan setiap 5 tahun". Bagi ku partai ku, bagi mu partai mu". Dalam masa 57 bulan lagi kita bekerjasama menjayakan cita cita bersama.
.
9. Yang ingin dibangunkan adalah "Eagle Way. Spirit of our success". Langkah inspiratif mengubah pecundang menjadi pemenang.
.
10. Katakan pooooorahhhh pada kempen boikot limau mandarin sempena tahun baru Cina kali. Ia datang dari otak berkarat ahli politik terhimpit.
.
11. Tanya saja, 'masa kalian dok kat atas , jadi Menteri dan pegang jawatan dulu - siapa kawan kalian . semuanya towkay Cina". Ketuanan Melayu konon. Pigilah.