Saturday, December 7, 2013

Nilai Budi Bahasa Dalam Masyarakat Melayu

Diantara nilai dan budi masyarakat melayu ialah :-

(a) Berhati-hati
(b) Merendah Diri
(c) Sabar
(d) Pemurah
(e) Tekun dan Rajin
(f) Cintakan Kebenaran
(g) Menunaikan Janji
(h) Muafakat
(i) Tolong-Menolong
(j) Perpaduan
(k) Menghormati Ibu Bapa
(l) Mematuhi Adat

Masyarakat Melayu tradisional begitu menghormati adat yang dianggap sebagai peraturan atau undang-undang hidup yang tidak bentulis. Oleh sebab kebaikannya lebih banyak daripada keburukannya mereka mematuhinya untuk kesejahteraan, keamanan dan kebahagiaan masyarakat sejagat. Orang yang mematuhi adat yang baik dianggap sebagai berbudi mulia dan amat disanjung tinggi oleh masyarakat. Sebaliknya orang yang melanggar adat akan dicemuh. Peribahasa menjelaskannya seperti yang berikut:


Hidup dikandung adat
Mati dikandung tanah
Jangan mati adat
Adat sepanjang jalan
Cupak sepanjang betung

Kedudukan di atas tikar
Uratnya dari Melaka
Duduk kita atas tikar
Hendak membilang adat pesaka

Keduduk di dalam kuali
Uratnya sampai Melaka
Duduk kita dalam negeri
Elok membilang adat pesaka.


Penbilangan juga turut menghargai adat:M


(m) Menghormati Raja


Raja dianggap oleh masyarakat Melayu sebagai payung negeri. Justeru itu mereka menghormati dan mematuhi titah perintah raja. Dalam sejarah masyarakat Melayu tradisional, rakyat sanggup mengorbankan jiwa dan raga kepada raja mereka demi mendaulatkan sempadan negeri daripada pencerobohan. Sebab itulah mereka pantang menderhaka kepada seseorang raja terutamanya raja yang adil. Hal ini dapat dilihat dalam peribahasa yang berikut:

Pantang Melayu menderhaka kepada raja.

Namun demikian penghormatan dan kepatuhan mereka kepada raja tidak dilakukan secara membuta tuli. Raja yang dihormati dan dipatuhi ialah raja yang adil dan mereka menolak raja yang zalim. Peribahasa yang berikut ini membuktikannya:-

Raja adil raja disembah
Raja zalim raja disanggah

Sesungguhnya sukar untuk menafikan tentang kekayaan khazanah dan perbendaharaan budaya Melayu dengan nilai budi bahasa yang bermutu tinggi. Daripada senarai nilai budi masyarakat Melayu yang sempat  diketengahkan jelas membuktikan bahawa sifat kebudimanan mereka begitu tinggi dan tidak
syak lagi mereka merupakan salah satu bangsa yang mempunyai tamadun yang disegani di dunia ini.

Akal dan Hati - Suriafarizan SaupiPujuklah hatimu pulang ke pangkalnya
kepada akalnya
kepada asalnya
biar titik-titik hitam hapus di dasar hatimu
kelam sirna meraba-raba menepis suara seketul
darah suci
lantang suara berkeliaran menahan, memarahi,
merayu-rayu
terjebak dalam kehancuran
sesal tak sudah
di mana hati atau akal
biar hari-hari yang sudah itu dibalas sinar
berwarna jingga dan dasar lubuk
bertepuk, bersorak, berlaku gerak laku akal budi
kemenangan di tanganku
aku menang
aku gagah
aku berjaya.
Kita adalah sejagat
kita insan kerdil
dalam kekudusan
kata hati atau kata akal
itu yang mustahak
akhirnya
tawakal
kepada-Nya.

Pasir Putih,
Kelantan.

UMNO Berani Lakukan Transformasi – Wakil Mahasiswa

Oleh : Azman Abas

KUALA LUMPUR 6 Dis – Pembahas Mahasiswa Nasional Mohd Afifi Mohd Aris melihat platform yang diberikan golongan itu pada Perhimpunan Agung UMNO 2013 merupakan satu tanggungjawab yang besar.

Menurut beliau itu adalah gambaran kepada keberanian UMNO melakukan transformasi terhadap parti dengan mengiktiraf mahasiswa dalam usaha mendapatkan pandangan serta input daripada golongan tersebut.

“Saya kira UMNO hari ini iktiraf mahasiswa. Sebelum ini siapa yang memperjuangkan Akta Universiti dan Kolej Universiti…dan selepas pindaaan AUKU, UMNO parti pertama yang tampil bersama kami malah memberikan peluang untuk lontarkan idea.

“Kita nampak UMNO mengikut rentak semasa. Ini juga merupakan peluang untuk lahirkan pemimpin pelapis…bukankah mahasiswa juga yang akan mewarisi Pemuda dan Puteri…kalau pada hari ini UMNO dah berani lakukan transformasi ayuh teruskan.

“Jangan toleh ke belakang kerana kami akan sentiasa menyokong perjuangan UMNO,” katanya kepada UMNO-online, di sini, hari ini. Beliau merupakan pembahas usul ekonomi pada Perhimpunan Agung UMNO 2013.

Mohd Afifi yang merupakan mahasiswa UiTM Jengka Pahang seterusnya menambah Persidangan Mahasiswa Nasional (PEMANAS) telah memberikan input yang berguna kepada mereka.

“Sebelum kami lontar idea untuk berbahas, persidangan PEMANAS telah diadakan bagi kumpul idea pelajar luar dan dalam negara bagi mencari perkara yang dekat dengan mahasiswa khususnya orang muda.

“Apa pun saya bersyukur dan bangga setelah terpilih untuk berucap dan diberikan peluang untuk lontarkan apa kehendak kami, keinginan kami, rintihan kami,”

Menerusi ucapannya yang membahaskan ususl ekonomi, beliau menganggap isu penganguran siswazah perlu dilihat secara serius memandangkan limitasi ruang bagi mereka yang keluar selepas tamat pengajian adalah terhad.

“Tindakan kerajaan dalam menangani isu terbabit termasuklah skim siswazah sangkut perlu dibuat dengan lebih serius agar ia tidak menjadi sekadar melepas batuk di tangga,” katanya.

Beliau turut mencadangkan agar Badan Bukan kerajaan (GLC) turut memainkan peranan dalam membantu golongan mahasiswa misalnya menempatkan tempat untuk para mahasiswa terbabit membuat latihan industri dan sebagainya.

Dalam masa yang sama, beliau turut melahirkan penghargaan dan berterima kasih kepada UMNO yang memberi ruang dan peluang kepada golongan mahasiswa tempatan untuk terlibat secara langsung dalam Perhimpunan Agung UMNO 2013 – MediaUMNO

(Sumber -  http://www.umno-online.my)