Sunday, January 20, 2019

Isu Isu Ketua Hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Peguam Negara, Menteri Undang-Undang dan Peguam Persendirian menari sepentas.

Isu Ketua Hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Peguam Negara, Menteri Undang-Undang dan Peguam Persendirian menari sepentas.

1. Saya dimaklumkan insiden yang tular di atas berlaku di Kota Kinabalu Sabah di majlis makan malam Opening of Legal Year (OLY) peringkat Sabah dan Sarawak. Video-video yang dapat diakses oleh saya menunjukkan penjawat-penjawat awam di atas bersama beberapa orang lain lagi menari sepentas semasa majlis makan malam tersebut.

2. OLY di Sabah dan Sarawak telah diadakan sejak dari 2001 lagi. Di Peringkat Persekutuan OLY juga diadakan.  Kebiasaannya pada malam hari disusuli dengan majlis makan malam dihadiri oleh dif-dif kenamaan. Saya difahamkan majlis makan malam tidak diadakan di peringkat Persekutuan pada tahun ini. Dalam majlis makan malam OLY Sabah dan Sarawak tersebut diadakan persembahan oleh pegawai dan peserta dari setiap bahagian yang hadir. Persembahan pula adalah pelbagai termasuk nyanyian dan tarian.

3. Adalah khilaf jika dikatakan disebabkan pertukaran Kerajaan Persekutuan acara ini diadakan kerana ia telah lama diadakan  di Sabah dan Sarawak iaitu sejak 2001. Tuan rumah acara ini digilirkan mengikut rundingan bersama di Sabah dan Sarawak.

4. Dalam acara OLY 2019 ini setiap stesen mengadakan persembahan dan insiden yang berlaku adalah semasa persembahan tuan rumah. Majlis makan malam pula adalah norma lazim diadakan setiap tahun oleh badan kehakiman dan guaman sejak sekian lama.

5. Saya dimaklumkan beberapa dif kehormat termasuk Ketua Hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Peguam Negara dan Menteri Undang-Undang dijemput ke pentas untuk menjayakan bersama persembahan tuan rumah namun dikatakan tidak semua yang berada di pentas dijemput  oleh penganjur ke pentas.

6. Manakala yang di bawah pentas pula menari tarian tradisional yang dinamakan ‘manuk-manuk’ dimana tarian dilakukan dengan berbaris dan mengelilingi dewan.

7. Pada pandangan saya tidak menjadi kesalahan bagi pihak penganjur menganjurkan OLY 2019 dengan persembahan dari setiap bahagian bagi memeriahkan makan malam tersebut. Hal yang demikian adalah lazim dilakukan khususnya di Sabah dan Sarawak. Apatah lagi hanya yang dijemput sahaja yang hadir ke majlis berkenaan.

8. Bagi saya isunya bukanlah majlis makan malam dan persembahan yang diadakan itu tetapi persoalan mengapa individu-individu tertinggi badan kehakiman turut serta menari dan kelihatan bermesra dengan cabang kerajaan yang lain serta peguam persendirian yang seolah-olah memberi isyarat keakraban hubungan mereka sehingga mungkin boleh menjejaskan keadilan.

9. Saya mendesak Ketua Hakim Negara, Hakim Besar Sabah dan Sarawak dan Peguam Negara menjelaskan kenapa mereka naik ke pentas dalam majlis rasmi seperti ini menari bersama sedangkan di pentas tersebut terdapat Menteri Persekutuan, Peguam Negara, peguam-peguam persendirian yang akan menimbulkan tohmah kepada institusi yang sedang mereka ketuai. Walaupun mereka dijemput ke pentas, bagi memelihara kesucian institusi yang mereka ketuai, sewajarnya mereka menolak jemputan tersebut kerana menimbulkan fitnah.

10. Suatu keadilan bukan hanya perlu dilakukan tetapi mesti juga dilihat dilakukan.

11. Oleh itu jika kelihatan Hakim-Hakim sangat mesra menari bersama peguam di pentas yang sama ia akan menimbulkan syak wasangka di kalangan orang awam.

12.  Untuk penjelasan saya lampirkan di bawah ini sebahagian daripada Kod Etika Hakim 2009

Kewajipan mematuhi Kod

4.  (1) Seseorang hakim hendaklah mematuhi peruntukan-peruntukan yang ditetapkan dalam Kod ini.

    (2) Pelanggaran mana-mana peruntukan yang ditetapkan dalam Kod ini boleh menyebabkan seseorang hakim dikenakan tindakan tatatertib mengikut peruntukan Kod ini.

Mendukung integriti dan kebebasan badan kehakiman
5. Seseorang hakim hendaklah menjalankan fungsi kehakiman dengan bebas berdasarkan penilaian tentang fakta dan mengikut pemahamannya tentang undang-undang, bebas daripada apa-apa pengaruh luar, dorongan, tekanan, ancaman atau gangguan, secara langsung atau tidak langsung daripada mana-mana pihak atau bagi apa-apa sebab.
Mengelakkan ketidaksopanan dan gambaran ketidaksopanan dalam semua aktiviti kehakiman
6. (1) Seseorang hakim hendaklah pada setiap masa, berkelakuan mengikut cara yang menggalakkan integriti dan kesaksamaan badan kehakiman.
(2) Seseorang hakim tidak boleh :-
(a) membenarkan apa-apa hubungan mempengaruhi kelakuan kehakiman atau penghakimannya

Dalam melaksanakan tugas-tugas kehakiman dengan adil dan cekap
7 (8) Seseorang hakim tidak boleh berkelakuan mengikut cara yang tidak wajar sebagai seorang hakim atau yang boleh membawa atau dikira akan membawa nama buruk kepada jawatannya sebagai seorang hakim.
Dalam bab mengurangkan risiko percanggahan dengan tanggungjawab kehakiman hakim semasa menjalankan aktivitu luar kehakiman

8. (1) Seseorang hakim hendaklah memastikan bahawa semua aktiviti luar kehakimannya tidak: –
(a) menimbulkan keraguan yang munasabah tentang keupayaan untuk bertindak dengan saksama sebagai seorang hakim;
(2) Seseorang hakim hendaklah mengelakkan hubungan rapat dengan anggota profesional perundangan secara individu, khususnya mereka yang menjalankan amalan di dalam mahkamah hakim itu, jika hubungan sedemikian mungkin menimbulkan syak atau tanggapan pilih kasih yang munasabah
(7) Seseorang hakim tidak boleh berkelakuan dengan cara yang boleh membawa nama buruk kepada jawatannya sebagai seorang hakim.

13. Adalah sangat jelas ketiga-tiga cabang iaitu Kehakiman (Ketua Hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak dan beberapa hakim lain) Executive (Menteri Undang-Undang) dan Legislatif (Peguam Negara yang menggubal undang-undang) ditambah pula dengan beberapa Peguam Persendirian menari dengan gembira berkongsi satu pentas bersama menimbulkan pelbagai tohmahan kepada pihak kehakiman. Persoalan juga timbul adakah insiden ini memberi isyarat prinsip pengasingan kuasa yang sekian lama diamalkan sudah pudar atau tidak lagi dipentingkan.

14.  Walaupun pelanggaran etika seorang hakim mesti diadukan kepada Ketua Hakim pelanggaran etika Ketua Hakim mestilah diadukan kepadas Yang Di Pertuan Agong kerana Yang Di Pertuan Agong melantik Ketua Hakim.

15. Saya juga sedar terdapat beberapa kalangan daripada peguam dan badan eksekutif yang mempertahankan insiden tersebut dengan pelbagai alasan termasuk menjadi norma lazim para peguam dan hakim mengadakan majlis makan malam dan berdansa, tidak menimbulkan sebarang wasangka serta tiada perlanggaran etika. Jalan terbaik untuk menyelesaikan kemelut ini ialah dengan merujuk kepada Perkara 125 Perlembagaan Persekutuan.

16. Oleh yang demikian aduan perlulah dibuat kepada Perdana Menteri agar membuat representasi kepada  Yang Di Pertuan Agong menurut Perkara 125 Perlembagaan Persekutuan terhadap Ketua Hakim dan kepada Ketua Hakim bagi Hakim-Hakim Yang lain mengikut etika berkenaan jika Perdana Menteri berfikir hakim-hakim tersebut wajar dipecat, sekiranya tidak tindakan lain menurut undang-undang perlu diambil. Walau bagaimanapun ketua hakim tidak boleh menghakimi aduan tersebut kerana beliau bersama-sama di dalam majlis berkenaan.

17. Yang Di Pertuan Agong boleh menubuhkan suatu tribunal jika suatu representasi dibuat oleh Perdana Menteri bagi memecat Hakim yang melanggar etika atau suatu tindakan menurut undang-undang juga boleh diambil sekiranya pemecatan bukanlah suatu yang wajar akibat  perlanggaran etika kehakiman atau tidak, insiden yang ditularkan ini, mengikut Perkara 125 tersebut.

Dato’ Haji Zainul Rijal Abu Bakar
Presiden
Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia

9 Pembohongan Dalam Perniagaan oleh Roslan Ab Hamid

SEMBILAN PEMBOHONGAN DALAM BISNES.
PERTAMA : TAHU CARA BOLEH BUAT MESTI BOLEH BUAT.

(ITU BOHONG. IA TIDAK AKAN JADIKAN KITA BOLEH BUAT)
.
1. Tahun 1990-1991, panjat tangga lebih dari 20 buah bank. Pohon pinjaman. Semuanya tak dapat. Terlalu muda dan tiada pengalaman urus wang.
.
2. 1993 - jual bisnes dan sertai dua korporat. Masuk atas jemputan Chairman syarikat yang nampak potensi saya. Tapi diletakkan pada meja hujung jalan mahu ke restroom (kamar kecil). Tiap tiap hari kena belasah. "Apa salah aku?"
.
3. Gaji paling rendah di kalangan pengurus syarikat. Dalam masa 5 tahun, saya gandakan 10 kali pendapatan bawa pulang. Sepanjang 15 tahun berada dalam dunia korporat, sempat saya tulis sembilan (9) pembohongan yang halang kita maju dalam dunia bisnes.
.
4. Pertama: Jika saya tahu caranya, tentu saya boleh buat. Ini bohong. Jangan sekadar cari tahu, "how to do it". Cari tahu juga bagaimana untuk dorong diri - "want to succeed". Aku ingin sukses. Ingin yang tidak dapat ditahan dan sanggup rempuh gelombang.
.
5. Ingin yang bergelora bagiakan taufan gila. Membara . Menyala dan terus berkembang jadi satu kegilaan yang meluru capai tujuan. Level "want" ini ada dalam diri kita. Dalam kawalan kita. Bangunkan raksasa besar ini.
.
6. DI - Desire and attention - adalah perkara hidup. Ia boleh membesar apabila disirami dengan kata kata, gerak tindak dan posture pernafasan sang juara setiap hari.
.
7. 2E- Energy and Enthuasism yag kita pilih. Perkara luar OE - Outside Event tidak akan dapat  mempengaruhi kita. Sejarah masa lalu juga tidak. Kita ada kuasa untuk memilih dan kita pilih untuk berjaya.
.
8. Adakah kita fikir kita layak. Kita berhak. Dunia dan seisinya akan berpihak pada kita. Inilah yang dipanggil Mighty Why. Saya tulis terang pada tahun 1992, saat turun dari PUNB dan mereka tidak luluskan permohonan saya, "without the desire, no system - no matter how brilliant - can work. Desire first".
.
9. Untuk sukses, kita tidak boleh bergerak solo. Kita harus bina tim. "Learning to want to have a Great Team". Demikian lah tulisan masa itu. Namun selagi saya bersatus "kayu" mana mungkin besi mahu merapati. Tugas pertama, jadi besi berani dulu. Magnet yang mampu tarik besi. Magnet tidak ada emosi sentap. Magnet tidak meratap.
.
10. Ada dua pilihan . Pertama , bina empayar rekaan. Ada ratusan staf yang entah apa apa. Otak kecil. Emosi sempit. Sentap memanjang. Pilihan kedua, bina pasukan hebat. Dapatkan keuntungan besar. Hanya perlu jumpa sekali sekala dengan tim otak Ferrari. Mereka tahu apa yang mereka mahu.
.
11. Dalam bisnes - "grow or go". Bisnes bukan bangunan mati yang tidak membesar. Bisnes adalah umpama tumbuhan yang akan tumbuh membesar apabila ada matahari, air dan baja yang sesuai. Bisnes perlu pada penjagaan dari ahli dalam bidang. Setiap hari adalah satu permulaan semula.
.
12. Kita mesti sentiasa belajar Jadi penekun yang sabar.  "Nothing great was ever created without enthusiasm". Enthusiasm maksudnya adalah antusiasme, gairah, kegairahan, rasa antusias, semangat besar, gelora, kegembiraan yg besar. Setiap hari kita menunggu untuk bermula.
.
13. Enthusiasm datang dari perkataan "en thos" - perkataan Grek - "The God within. Which is the level you need to play at to win big".
.
14.  Enthusiasm adalah "ownership of your life" Dengan izin Tuhan, saya lekatkan hari PUNB tolak permohonan saya itu dalam kepala. "Sesungguhnya aku boleh sukses biarpun hari ini ditolak dan dihumbang jauh" "Saat dilontar pedih, aku tidak sedih. Aku cuma tingkatkan suhu pembakar supaya semangat sentiasa mendidih"
.
15. Untuk ikuti tulisan 9 Pembohongan dalam bisnes ini - 8 yang lain subscribe telegram  The Circle of Legends (DRAH).

Naratif Malaysia Baru

Menurut Muhaimin Sulam dalam artikelnya ini:

Keresahan terhadap masa depan orang Melayu dan Islam mula kedengaran dan semakin meluas.

Dalam era Malaysia Baru yang dikatakan berasaskan demokrasi, progresif, dan inklusif ini ia mempunyai tafsiran yang pelbagai.

Setiap kelompok cuba memaknakan istilah tersebut berdasarkan kecenderungan pegangan politik dan indentiti masing-masing.

Awalnya selepas PRU14, perubahan itu bersifat politik namun kini telah sifatnya berkembang menjadi lebih daripada sekadar perebutan kuasa.

[....]

Meskipun Mahathir mengetuai kerajaan dan ada parti serpihan Umno - iaitu Bersatu - situasi tersebut masih tidak cukup kuat untuk menggantikan ikon kuasa politik Melayu baru.

Amanah pula masih tercari-cari hala tuju dan identiti parti selepas PAS kian mengukuhkan kedudukannya di kawasan majoriti Melayu dan Pantai Timur.

PKR pula sedang bergelut membina kekuatan sedangkan DAP menjadi parti yang mendapat banyak faedah jika mereka bertindak lebih matang dan wajar.