Friday, July 10, 2009

Selamat Menyambung Pembelajaran Kepada Semua Mahasiswa Senior UiTM

Pada 6 hb. Julai 2009 yang lalu sesi pengajian Julai 2009 telah pun bermula di UiTM, para mahasiswa sibuk dengan persediaan untuk fasa perjuangan seterusnya dalam mengejar segulung ijazah ataupun diploma. Memandangkan kapasiti asrama hanya mampu menampung sekitar 20 ribu orang sahaja, maka ada lebih kurang 20 ribu lagi pelajar terpaksa menjadi mahasiswa NR. Tinjauan saya di Pusat Komersial Seksyen 7 Shah Alam mendapati semua kedai makanan dan minuman di situ telah mula sibuk dan dipenuhi oleh mahasiswa UiTM.

Baru-baru ini Naib Canselor kita telah mengeluarkan pekeliling untuk membekukan semua aktiviti ke luar negara disebabkan penularan wabak Influnza H1N1, tujuannya untuk mengelakkan daripada wabak ini menular dikalangan warga UiTM kerana jika wabak ini menular didalam kampus kita sudah tentu ia akan menjejaskan proses pengajaran dan pembelajaran di UiTM. UiTM telah menubuhkan Jawatankuasa Khas untuk menangani wabak ini dengan penglibatan kepakaran daripada Fakulti Perubatan UiTM, itu adalah usaha proaktif UiTM sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan terhadap wabak tersebut.

Akhir kalam, saya mengucapkan selamat menyambung pembelajaran di UiTM kepada semua mahasiswa samada pelajar NR atau bukan NR. Semoga semester ini akan membawa kebahagiaan, kegembiraan, kecemerlangan dan kesejahteraan kepada saudara dan saudari.