Wednesday, May 20, 2009

Mengetahui Hakikat Sesuatu Yang Di Ingat - oleh Imam Al-Qusyairi (Part 4)

" Yang Maha Pengasih"

Ar-Rahim adalah nama Allah yang ke-tiga, maksudnya Allah itu Maha Pengasih, Dia mengasihi semua hambaNya yang beriman kepadaNya. Ada juga yang mentafsir Ar-Rahim sebagai Yang Maha Penyayang, samada pengasih atau penyayang ia daripada satu rumpun, iaitu Rahmat, yang bererti murah, kasih, sayang, cinta dan rindu. Allah mengasihi, menyayangi, mencintai dan merindui hambaNya yang beriman kepada Nya, beriman kepada kalimah tauhid, "Tiada Tuhan yang disembah, melainkan Allah". Itulah sifat Allah Yang Maha Pengasih.

Apakah sebab kedua sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim dijelaskan dahulu daripada nama-namaNya yang lain? Perkara ini dapat difahami jika kita bayangkan orang yang masih primitif kepercayaannya terhadap Tuhan, kita telah mengetahui bahawa kepercayaan adanya Zat Yang Maha Kuasa, adalah sama tumbuhnya dengan akal manusia. Tetapi sebahagian daripada mereka mengambarkan tuhan itu sebagai sesuatu yang amat ditakuti, amat menakutkan, seram, kejam dan ganas yang memaksa orang memujanya. Lalu disediakan sembelihan kurban sebab Tuhan itu dahaga darah kurban, lantas didirikan orang berhala yang bentuknya sangat seram, matanya terbeliak, giginya bersiong yang keluar di kiri dan kanan dari mulutnya, yang tidak hilang murkanya kalau tidak diberikan korban.

Justeru, sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim mengambarkan sifat utama Tuhan, iaitu Allah, yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang, Allah itu bukan pembenci dan pendendam, bukan haus darah kurban. Bukan kejam, ganas, menyeramkan dan menakutkan. Allah itu sebagaimana namaNya yang bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim.

Bagaimana kita menumbuhkan sifat Ar-Rahim Allah itu ke dalam jiwa, pada pemikiran dan tindakan kita? Perkara ini dapat dilakukan dengan menyemai perasaan cinta, kasih dan sayang secara tulus ikhlas kerana Allah kepada sesama muslim, bermula daripada ibubapa, ahli keluarga terdekat, sanak saudara, jiran tetangga, sahabat handai, rakan seperjuangan, orang dipersekitaran kita dan sebagainya. Bila sifat Ar-Rahim ini tumbuh dalam hati kita maka kita tidak akan menyakiti hati dan mengecewakan orang yang kita cinta, kasih dan sayang itu kerana cinta, kasih dan sayang kita itu kepada mereka adalah kerana Allah. Dengan berwirid 100 kali sehari menyebut YA-RAHIM akan melembutkan hati orang lain untuk menyayangi anda dan anda menyayangi orang lain, menyebabkan urusan anda dengan orang lain akan menjadi mudah dan senang.