Tuesday, July 14, 2009

Penjara Bakal Dibina Bersebelahan Kampus Puncak Alam UiTM - Apa rasionalnya?

Pada semester ini Kampus Puncak Alam UiTM telah pun mula beroperasi, Fakulti Farmasi, Fakulti Sains Kesihatan dan Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat UiTM menjadi fakulti perintis memulakan kuliah disana. Seramai lebih kurang 4,500 orang pelajar menjadi pelajar perintis melalui kehidupan sebagai mahasiswa di Kampus Puncak Alam. Sudah menjadi kelaziman, ditempat baru, dibangunan baru, diasrama baru dan segala-galanya baru, keadaannya berbeza daripada keadaan di Kampus Induk Shah Alam. Para mahasiswa perlu pandai menyesuaikan diri dengan persekitaran disana.

Bersebelahan Kampus UiTM Puncak Alam tersebut, satu projek bertajuk "Cadangan Merekabentuk, Membina dan Menyiapkan Kompleks Penjara Tegar Di Atas Hakmilik H.S.D 5560 (Lot PT. 1589) Mukim Jeram, Daerah Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan" sedang pesat dijalankan. Projek tersebut dimiliki oleh Pejabat Penjara Malaysia, ia dilaksanakan oleh Jabatan Kerja Raya Selangor dan dibina oleh kontraktor Kembang Serantau Sdn. Bhd.

Saya berpendapat adalah tidak wajar sebuah penjara dibina bersebelahan pusat pengajian tinggi kerana ia tiada keserasian dan kesinambungan budaya ilmu, sesuatu yang janggal dan tidak masuk akal. Sepanjang pengetahuan saya, tidak ada satu pun penjara dibina bersebelahan institut pengajian tinggi di Malaysia dan ini adalah julung-julung kalinya sebuah penjara dibina bersebelahan pusat pengajian tinggi. Saya musykil bagaimana perkara ini boleh berlaku dan tidak faham bagaimana para perancang projek tersebut mendapat ilham untuk membina penjara tegar tersebut bersebelahan kampus UiTM Puncak Alam. Pada hemat saya, sewajarnya kementerian dalam negeri menilai semula kesesuaian lokasi tapak projek pembinaan penjara tegar tersebut.

Perjumpaan Pengetua Kolej Delima dan Semua Mahasiswi Delima

Pada jam 8.00 malam(13 Julai 2009) tadi satu perjumpaan diantara Pengetua, Pegawai Pembangunan Pelajar Kolej Delima dan semua mahasiswi kolej Delima telah diadakan di Dataran Delima, semasa ucapan alu-aluannya, puan pengetua,Prof. Madya Zaiton Endut menasihatkan pelajar supaya sentiasa mematuhi peraturan kolej dan memberikan komitmen terhadap semua aktiviti yang dianjurkan oleh kolej delima. Beliau juga menasihati pelajar supaya tidak terjebak ke lembah percintaan yang membawa kerosakan kepada diri sendiri kerana objektif utama kehadiran para mahasiswi ke UiTM adalah untuk menimba ilmu, jadi gunakanlah peluang belajar di UiTM ini sebaik mungkin untuk membina masa depan yang lebih cemerlang demi nusa, bangsa dan agama. Tambahnya lagi pengurusan kolej delima komited untuk mewujudkan suasana persekitaran asrama yang selesa dan merangsangkan berahi menuntut ilmu disini.

Selepas perjumpaan tersebut saya bersama En. Ariffin Yusof membuat rondaan disekitar seksyen 2 untuk memantau keadaan mahasiswa/i NR UiTM disitu. Kami bertemu dengan mahasiswa/i yang menginap diseksyen 2 dan bertanya khabar mereka. Secara keseluruhannya, keadaan persekitaran diseksyen 2 dalam keadaan yang baik dan memuaskan. Kami juga melawat sekitar Pusat Perdagangan, di seksyen 7 dan memantau keadaan mahasiswa disana. Masalah parking kenderaan masih seperti dahulu, kereta diletakan ditempat yang tidak sepatutnya, motorsikal pun begitu.