Thursday, July 10, 2008

Perjuangan Meneruskan Kelangsungan Melayu

Jam 2.00 sehingga lewat petang hari ini, saya melawat Industronics Berhad di Seri Kembangan. Rombongan UiTM diketuai oleh Penolong Naib Canselor Jabatan Komunikasi Korporat, Prof. Madya Dr. Ahmad Redzuan Abd. Rahman, Puan Bosirah Daud, En. Abdul Halim Mohd. daripada Unit Majlis , Pejabat Pengurusan Fasiliti termasuk beberapa orang kakitangan teknikal Jabatan Komunikasi Korporat, selepas tamat lawatan di Industronics Berhad kami ke UKM, Bangi.

Dalam perjalanan balik ke UiTM Shah Alam, saya sempat berbual dengan Dr. Redzuan membincangkan pelbagai isu termasuk isu kelangsungan bangsa bumiputera terutamanya melayu. Menurut beliau, populasi bangsa bumiputera hari ini tidak lebih 60 peratus daripada populasi keseluruhan rakyat malaysia, trend baru masyarakat melayu moden hari ini ialah memiliki keluarga yang kecil, mempunyai satu, dua atau tiga orang anak. Justeru itu, jelas beliau, sesuatu perlu dilakukan untuk menjadikan populasi bangsa bumiputera meningkat ke 70 peratus, diantaranya ialah menggalakkan bangsa bumiputera memiliki keluarga yang besar, seperti mengamalkan poligami, tidak mengamalkan 'amalan merancang keluarga', menggalakkan dan memudahkan perkahwinan. Dalam masa yang sama, jelas beliau, sesuatu perlu dilakukan untuk mengurangkan kadar penceraian dikalangan pasangan bumiputera islam.

Saya setuju dengan idea Dr. Redzuan malahan saya setuju anak adalah aset pada sesuatu keluarga, lebih ramai anak, maknanya lebih banyak harta yang dimiliki oleh keluarga itu, tetapi untuk mendapatkan anak juga bukan kerja yang mudah, tambah saya, saya telah berkahwin hampir 9 tahun tetapi baru dikurniakan seorang anak walaupun kerja-kerja untuk mendapatkan anak telah banyak kali dilakukan. 'Belum ada rezeki' Dr. Redzuan mencelah, 'tapi kena ada usaha dan ikhtiar, jangan serah pada takdir per se, perlu makan ubat dan berubat, ubat moden dan ubat traditional' katanya lagi.

Banyak yang saya belajar dari Dr. Redzuan hari ini, baru saya tahu, rupanya beliau seorang yang suka bergurau dan berjenaka, disebalik jenaka dan gurau beliau tersembunyi falsafah yang amat dalam. Beliau juga berjiwa seni dan meminati sukan bola sepak. Jiwa saya rasa sedikit terubat bila idea convergence voice, video dan data yang selalu saya utarakan dalam forum-forum melibatkan ICT di UiTM diterima oleh Dr. Redzuan. Malahan beliau komited mahu menggunakan ICT untuk memantapkan sistem penyampaian universiti. Justeru itu. jelas beliau “esprit-de-corp” dari segi teknikal diantara PSMB, ILQAM dan PPF amat penting untuk menjayakan misi dan visi Jabatan Komunikasi Korporat.