Thursday, September 18, 2014

Pandangan Tun Abdul Hamid Mohamad, Bekas Ketua Hakim Negara Mengenai Pemansuhan Akta Hasutan 1948 dan Cadangan Mengadakan Rang Undang-Undang Harmoni

 Tun Abdul Hamid Mohamad, Bekas Ketua Hakim Negara


1. Akta Hasutan 1948 tidak sepatutnya dimansuhkan. Memansuhkan Akta Hasutan tidak akan membantu untuk mewujudkan perpaduan rakyat dan  ketenteraman negara. Sebaliknya, ia akan menyebabkan ketegangan  hubungan antara kaum, menyebabkan permusuhan dan pergaduhan antara kaum, menggugat ketentraman negara malah perang saudara.

2. Akta Hasutan hendaklah dipinda untuk memasukkan Perkara 3 Perlmbagaan Persekutuan (agama Islam sebagai agama rasmi) ke dalam seksyen 3(1)(f). 

3. Elok juga Kerajaan memikirkan untuk memansuhkan kesalahan menghasut  terhadap Kerajaan. Kewujudan peruntukan itu tidak consistent dengan amalan  demokrasi. Malah untuk berkempen pilihan raya pun tidak boleh. Sebab itulah selama ini tidak ada sesiapa pun yang dituduh kerana kesalahan itu.  Jika demikian untuk apa kesalahan itu dikekalkan dalam undang-undang. Ia hanya memberi gambaran bahawa Kerajaan bersifat autokratik. 

4. Mengekalkan Akta Hasutan dengan menukar nama sahaja, misalnya kepada Akta Harmoni adalah tidak wajar. Hakim-Hakim muda, terutama sekali yang  dilantik daripada ahli-ahli Majlis Peguam dikhuatiri akan menjadikanya  sebagai helah apabila mentafsir peruntukan-peruntukan yang sedia ada itu,  untuk mengambil pendekatan baharu yang lebih liberal untuk membebaskan  tertuduh? 

Mereka akan menghujahkan bahawa Parlimen semestinya  mempunyai tujuan mengapa ia meminda tajuk itu, memberi tujuan yang  difikirkan oleh mereka sendiri dan memberi tafsiran yang memihak kepada tertuduh. Lagi pun, dari perspektif politik, saya percaya Kerajaan akan  dikecam kerana cuba mengkabui mata rakyat.

5. Segala urusan mengenai Akta Hasutan hendaklah dilakukan oleh kementerian yang bertanggungjawab mengenainya iaitu (Kementerian Dalam Negeri (KDN).

6. Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) tidak septutnya  mengambil alih perkara yang terletak dalam bidangkuasa KDN dan Peguam  Negara. 

7. Prosedur biasa di mana kementerian berkenaan menentukan dasar dan gubalan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara manakala keputusan muktamat  dibuat oleh Kabinet hendaklah diikuti.

8. Ketepikan draf Rang Undang-Undang Harmoni (RUU Harmoni) yang digubal oleh Majlis Peguam itu. 

9. Jika JPNIN berfikir bahawa perpaduan boleh dicapai melalui undang-undang, Sila sediakan drafnya. Ikutlah peraturan biasa dan jangan kaitkan dengan  Akta Hasutan. Saya tidak fikir perpaduan boleh diwujudkan dengan kuatkuasa 

Tun Abdul Hamid Mohamad
14 Septemebr 2014
tunabdulhamid@gmail.com