Sunday, January 6, 2019

ST Rosyam Mart oleh Ustaz Azhar Ab. Syukur

Rosyam Nor

Saya orang politik dan saya ahli perniagaan. Setakat ini saya mengasingkan perniagaan saya dari politik. Akan datang tak tau la pula 🤣🤣🤣

Adapun Rosyam Nor, saya tak peduli tentang fahaman politik dia. Ikut dia... dulu nak sokong UMNO, hak dia. Sekarang dia nak sokong BERSATU... hak dia juga.

Saya nak ulas tentang ST Rosyam Mart. Ada yg kata 10% saham tu dia dapat percuma. Sebab guna nama... Sebagai ahli perniagaan, saya merasakan ada kemungkinannya share 10% itu diberi percuma tetapi harus diingat, ‘membentuk’ nama ROSYAM NOR tidak percuma. Ianya satu perjuangan yg panjang dan hanya Rosyam Nor sahaja yg mengetahuinya 🤔

Pernah sahaja saya memberi saham 10% kepada kawan saya  yg popular dalam salah satu syarikat saya secara percuma. Itu strategi perniagaan. Adalah amat amat tidak cerdik jika saya memberi saham 10% kepada orang yg saya tidak dapat faedah darinya. Pahala? Kalau nak bagi pahala, saya sedekah kan aje, tak perlu letak nama sesiapa... buat menyusahlan urusan dokumen syarikat 😜

K... bye

Cerita D. I. Y oleh Roslan Ab Hamid

CERITA ENCIK D.I.Y
.
1. Mr D.I.Y, peruncit pembaikan rumah terbesar di Malaysia. Mereka sedang mencari tawaran awam permulaan yang boleh menaikkan kira-kira RM2.1bil (US $ 500mil). Perbincangan mengenai penyenaraian Mr D.I.Y. berada di peringkat awal, dan perincian tawaran itu boleh berubah mengikut masa dan keadaan.
.
2. Mr D.I.Y. mempunyai lebih daripada 500 cawangan di seluruh Malaysia.  Ia mempunyai lebih daripada 4,000 pekerja dan melayani lebih 78 juta pelanggan setiap tahun di kedai-kedai di negara Asia Tenggara, menurut laman webnya.
.
3. Syarikat itu juga telah mengembangkan operasinya ke Thailand, Brunei dan Indonesia.
.
4. Mr D.I.Y., yang disokong oleh firma ekuiti swasta Creador, boleh disenaraikan sebaik sahaja akhir tahun ini. Ia sedang mempertimbangkan untuk menyenaraikan hanya operasi domestiknya .
.
5. Ketua Pegawai Eksekutif Creador Brahmal Vasudevan berkata bahawa Mr D.I.Y. sedang meneroka IPO dan menjangka membuat keputusan pada bulan depan. Mr D.I.Y. menyertai firma yang disokong ekuiti swasta lain dalam usaha untuk menjual saham di Malaysia.
.
6. Antaranya- pengusaha restoran KFC QSR Brands (M) Holdings Sdn., Yang disokong oleh CVC Capital Partners, dan Leong Hup International Bhd, pengeluar makanan unggas yang dimiliki oleh Affinity Equity Partners, juga telah bersedia untuk menyenaraikan di pasaran domestik.
.
7. Pengumpulan dana daripada jualan saham kali pertama di Malaysia jatuh kira-kira 90% pada tahun 2018 kepada US $ 180 juta, terendah tahunan dalam sekurang-kurangnya satu dekad, mengikut Bloomberg.

ST Rosyam Noor Mart oleh Dato Norhisham Md Nor

Terdetik hati saya,wah pandai Rosyam Nor bukak Pasaraya dengan harga yang murah dan menawan.Saya siap lawat juga 2 minggu lepas St Rosyam nor di Setiawangsa.

Bagus susunan rak dan banyak produk melayu dalam tu.Satu kebanggaan pada saya sebab nampak produk Chili boh Zubir Food pun ada sekali.Tempe dan produk melayu lain juga banyak ditonjolkan kedepan.Wah bagus dan hebat!

ST Rosyam Noor Mart tu terang-terang JV SRI Ternak (ST) dan Rosyam Noor.Ok mari saya huraikan pasal dari kaca mata Saham.

1.Hari ini,saya tengok ramai kata Dato Rosyam noor menipu dan Dato Rosyam nor kata dia kena tikam dengan orang yang tak senang dengan kemajuan business dia.

2.Pihak yg hentam betul dan Yang menjawab juga betul,cuma Yang hentam tak faham pasal kuasa saham dalam business Begitu juga Rosyam yang tak dapat nak menjawab tepat pasal isu saham 10% dia ada dalam St Rosyam tu.Kalau jawab dari sudut saham,insha Allah selesai.

3.Pada saya Dato Rosyam langsung tak menipu kerana memang St Rosyam tu adalah milik dia.Walau ada 10%, dengan adanya 4 cawangan sudah cukup membuktikan dato Rosyam orang kaya baru.kalau dato Rosyam pegang 100% saham tetapi hanya sebuah kedai runcit sahaja apa guna! bab peratus saham ni,ramai yg bangga ada 51% shares atau 100% shares syarikat gitu kecik jer bertahun2 tak kemana bangga saham besar.Orang Kaya tak pikir peratus saham tapi pikir syarikat biar besar.

4.Walaupun pegang hanya 10%,kerja beliau lebih mudah dan dapat bergabung dengan orang yang lebih pakar handle business pasaraya.Rosyam nor pegang sikit takpa sebab kerja dia kurang.Jangan nak tamak pegang saham besar tapi kerja tak pandai. Biar sikit,tapi bergabung dengan orang pandai.

5.Tony Fernades pun bijak,dia hanya ada kurang 45% bagi sahamnya di Air Asia Thailand, Airasia Philiphine dia pegang 40% sahaja.Begitu juga di Indonesia dia pegang minoriti.No problem asal lesen lepas dan business kasi jalan.Kumpul-kumpulkan semua saham dia yg minoriti tu akan menjadikan dia Majoriti.faham?

4.ST Rosyam nor kira mudah,kalau satu pasaranya bagi profit 2juta setahun kalau ada 4 cawangan adalah RM8juta setahun.Ini contoh congakkan saya sahaja.Maka kalau ada 8juta profit automatik boleh dapat Value syarikat RM120juta berdasarkan P/E 12.Dengan nilai syarikat 120juta Dato Rosyam ada shares 10% dia punya net worth adalah dalam RM12Juta!

5.Orang bisness dan orang kaya dinilaikan pada net worth.Nilai bersih bukan dinilaipada berapa banyak rumah atau asset yang dia ada.Nilai networth ini satu benda yg orang bisness wajib tahu.

6.Rumah ada value,kereta ada susut nilai dan ada value,jam rolex atau jam Omega juga ada value,kenapa tak tahu yg syarikat juga wajib ada value.9 dari 10 usahawan tak tahu kira value syarikat.

7.Dekat St Rosyam Noor Mart pegang 10%, Tapi syarikat kilang beras,Chili boh,ayam yang supply kat St Rosyam Noor Mart dia boleh pegang lebih majoriti contohnya 70%.Banyak supply chain yg Rosyam Noor boleh pegang majoriti.Kalah didepan,menang dibelakang (Stategy ini harap dato rosyam tahulah)

8.Kalau ada bukak lagi 10 cawangan dan Dato rosyam pandai kuasai supply chain maka 'profit pool' akan bertambah.Dato rosyam boleh pegang shares kat bahagian supply dengan majoriti.

9.lagi sekali,Dato rosyam nor tak tipu dalam business.Korang tak baik kata dia tipu sebab St Rosyam nor mart tu memang dia punya saham sikit dan majoriti saham 90% dipegang oleh bangsa cina.Joint Venture ini bagus.Melayu cina dayak ke Matsaleh no issue sebab nak meniaga janganlah ko nak pengang 100%.ini cara salah!

Dalam game ni saya nampak rosyam bijak macam jack ma! ya cumanya dia tak proses sampai IPO.

8.kenapa saya kata Rosyam bijak macam jack ma,sebab Jack Ma hanya ada 7% dalam pemilikkan saham Ali Baba.Klik ni kalau tak caya

https://www.investopedia.com/articles/investing/111114/top-five-alibaba-shareholders.asp.

Jack Ma hanya ada 7%,cumanya selepas proses dilution berlaku dari tahun 1999 sehingga hari ini.

9.Tahu tak yang Billgates orang terkaya dunia cuma hanya ada 1.3% saham sahaja dalam Microsoft.1% saham Mcdonald kalau anda pegang bersamaan RM5.2billion.So,sikit saham Rosyam Noor asalkan syarikat berkembang!

10.So,Dato Rosyam Noor takda niat nak menipu pun sebab dia memang boleh claim St Rosyam Noor Mart tu dia punya.Bab dia pegang 10% tu bukan isu besar kalau ko faham apa tu kuasa JV dan saham.Lagipun dia tu 'spirit' dalam pasaranya tu.Tukar lah nama Ah seng siapa nak datang pasaraya tu.Kalau Rosyam nak pegang 90% tahu ke dia handle business rangkaian mart yg mencabar.Ada ka dia modal yg cukup kuat.

11.bab JV ni benda biasa dalam dunia korporat.Jangan ingat pegang 10% tu kecik sebenarnya kalau Rosyam noor ada 5% pun dah cukup besar.Ingat komen saya yg no 7 diatas.

Okeylah,kena kuasai saham dan jangan gaduh-gaduh kata melayu kena tunggang dengan cina bagai.Walhal dengan structur sahamlah yang akan menyatukan melayu dan cina.

Dalam Ali Baba ada beratus kaum dan bangsa pengang saham Alibaba satu dunia.Relak Ja Jackma.so,apasal ko nak sibuk kata rosyam nor tipu kalau ko sendiri tak da cds akaun dan beli sikit saham kat Bursa tu?

Sekian 😊

- rakyat malaysia yang faham isu perniagaan

#TakFahamTakpa

Pencapaian Elitis Prestasi Ultra Luar Biasa oleh Roslan Ab Hamid

PENCAPAIAN ELITIS, PRESTASI ULTRA LUAR BIASA
.
1. Tahu bahawa kita akan mati pada satu hari akan dapat mengelakkan diri dari terus terperangkap dalam jerat berfikir- kita bakal kehilangan. Ia sudah lama dalam ketentuan Tuhan. Tugas kita adalh terobos sahaja apa yang perlu selagi nafas masih berhembus.
.
2. Jika tahun ini tahun terakhir dalam hidup kita, apakah yang akan kita lakukan secara berlainan dari tahun tahun sebelumnya? Jadi diri sendiri. Semua diri yang lain telah diambil oleh orang lain.
.
3. Cinta sejati dari bening hati. Pilihan terbaik. Impian segar. Projek berani. Benamkan ketakutan lama. Genius dalam diri yang luar biasa. Kebaikan yang tersebar.
.
4. Setahun itu ada 365 hari. Jika ada 5 perkara yang kita lakukan setiap hari , ada 1825 perkara yang dapat kita sudahkan. Ia adalah "highest version of highest vision" yang kita dapat lakukan.
.
5. Usah biarkan ksatria pahlawan dalam jiwa kita binasa, lantaran "kekecewaan kesepian terasa diketepikan" dan kita tidak memperoleh kehidupan yang kita impikan.
.
6. Bertemu petang esok dalam acara Momentum 2019 anjuran Dewan Seri Hatinie, Shah Alam.

P/s - Saya In Sya Allah akan hadir di Dewan Seri Hatinie,  Shah Alam,  esok.

HALAL MARKET, HALAL CERTIFIED, HALAL CURATED dan HALAL OPTION oleh Norizan Sharif

HALAL MARKET, HALAL CERTIFIED, HALAL CURATED dan HALAL OPTION
1. Pasaran halal di Amerika Syarikat dianggarkan bernilai US$20 billion.
2. Apa yang dimaksudkan dengan pasaran halal (halal market) ialah kuasa beli yang ada untuk beli produk dan perkhidmatan halal.
3. Adakah US$20 billion itu akan pergi kepada “halal-certified products”? Tak.
4. Saya beli 100% produk halal untuk kegunaan rumah, tetapi 99% produk yang saya gunakan tak ada label halal di bungkusan.
5. Kedai runcit halal di sini pula memilih barangan halal berdasarkan pengeluar dan kandungan (ingredients) - bukan sama ada ia ada label halal atau tidak. Sekiranya tak ada kandungan haram, maka halal-lah. Inilah yang dimaksudkan dengan “halal-curated products.”
6. Di sesetengah restoran, ada makanan halal dan tidak. Ada juga yang tawarkan “halal option,” iaitu kalau kita nak ayam halal, maka mereka gunakan ayam halal. Sekiranya tidak, mereka gunakan ayam sembelihan biasa. Steak pun macam itu juga, boleh pilih.
7. Kita boleh keluarkan “halal-certified products.” Bagus. Namun apabila kita nak pasarkan produk kita di luar negara, kita mesti tahu pengguna ada pelbagai kaedah bagi menentukan sama ada sesuatu produk itu halal atau sebaliknya.
8. Di Amerika Syarikat dan banyak negara lain, pengguna sudah mula pakai apps untuk tentukan sama ada produk itu halal atau tidak. Cukup dengan scan bar code, kita tahu halal atau haram.

Ulasan Buku Kerdipan Bintang Melayu di Langit Turki Karya Dr. Mat Rofa Ismail oleh Muhammad bin Hashimee

KERDIPAN BINTANG MELAYU DI LANGIT TURKI, oleh Mat Rofa Ismail. 2015. Grup Buku Karangkraf Sdn.Bhd: Selangor. Hlm. 380. ISBN 978-967-86-0486-4.

Sebelum memulakan perbahasan tentang kandungan buku ini, pengulas ingin mendahulukan pengenalan ringkas tentang penulis buku “Kerdipan Bintang Melayu Di Langit Turki”. Penerangan ringkas tentang latar belakang penulis dapat membantu dalam memahami dengan lebih mendalam tentang isi kandungan buku ini. Beliau Mat Rofa bin Ismail adalah bekas pensyarah di Universiti Putra Malaysia UPM, Selangor. Penglibatan beliau di UPM bermula semenjak tahun 1979 di mana beliau dilantik sebagai tutor di Jabatan Matematik Fakulti Sains UPM. Beliau meneruskan kerjaya beliau sebagai pensyarah di UPM dan dilantik sebagai Professor Madya pada tahun 2001. Pencapaian

beliau di dalam bidang Etnomatematik melayakkan beliau untuk dilantik sebagai Ketua Laboratori Etnomatematik dan Didaktik di Institut Penyelidikan Matematik UPM. bermula dari tahun 2010 dan menjadi penyelidik bersekutu dari awal penubuhan institusi tersebut.


Bidang kepakaran beliau ialah Mantik dan Etnomantik, Falsafah Sains Pendekatan Kualitatif, dan Etnosains Dan Etnomatematik Alam Melayu dan sebagainya.  Secara umumnya, buku ini merupakan cetusan perbahasan tentang sejarah hubungan Kerajaan Uthmaniyyah dengan Alam Melayu. Ianya dipecahkan kepada sebelas bab. Bab pertama berjudul Perjalanan Ilmiah ke Turki. Di dalam bab ini kelihatan penulis hanya merakamkan coretan santai tentang lawatan beliau ke Bumi Turki. Lawatan tersebut adalah hasil jalinan kerjasama antara Universiti Putra Malaysia dengan Universiti Yaldiz pada tahun 2013.Namun di dalam perkongsian penulis tentang lawatan beliau di Turki penulis tidak lupa untuk menyelitkan fakta-fakta bersejarah khususnya yang berkaitan tentang penyelewengan yang dilakukan oleh para orientalis di dalam karangan-karangan sejarah mereka.

Menurut beliau sejarah yang diubahsuai ini dicipta oleh para orientalis yang dilatih khusus bagi memperlekehkan sumbangan Islam terhadap pemikiran dunia. Malahan, mereka turut memperbesarkan salah laku sultan pemerintahan Uthmaniyyah yang boleh dianggap sebahagian kecil jika dibandingkan dengan Sistem Khilafah yang dibawa oleh kerajaan Islam itu sendiri. Penulis juga tidak lupa untuk membawa perbincangan tentang Hubungan Sosial Malaysia Turki, di mana jalinan Turki Malaysia ini masih boleh dilihat dari segi lawatan pelancongan dari Malaysia yang menjadikan Turki sebagai destinasi utama perjalanan mereka. Perkara ini jelas mencetuskan pertembungan budaya Malaysia Turki. Penulis juga kelihatan amat terkilan melihat peniaga Turki yang mampu berbahasa Melayu, bahkan mereka menggunakan produk automotif Malaysia.

Dalam bab dua hingga bab sembilan, kelihatan penulis mengambil pendekatan ilmiah yang serius di dalam pembawaan beliau fakta sejarah hubungan Turki- Melayu. Asas utama hubungan Turki Melayu tercetus demi mengekang penjajahan kuasa besar barat yang cuba meluaskan jajahannya. Oleh itu, Usaha sama Melayu Turki ini diwujudkan bagi menentang kemaraan tentera penjajah barat melalui beberapa aspek:1. Aspek Ketenteraan: Misi Kerajaan Uthmaniyyah yang mahu melindungi negara Umat Islam daripada jajahan barat dilaksanakan dengan menghantar pelbagai jenis bantuan ketenteraan ke Tanah Melayu. Kerajaan Uthmaniyyah telah menghantar bantuan logistik ketenteraan termasuk pakar persenjataan, alat peperangan dan pelbagai jenis bantuan ke Tanah Melayu.Ini dilakukan demi memastikan penaklukan Portugis Kota Melaka dipatahkan. Namun begitu usaha ini tidak berhasil apabila Portugis bertindak melantik tali barut dari penduduk Tanah Melayu untuk mencetuskan perpecahan dalam kalangan Umat Melayu itu sendiri. Hasil dari rancangan jahat ini, berlakunya permusuhan antara Kesultanan Aceh dan Johor yang menjejaskan seruan Jihad Umat Islam untuk menentang penjajah. Portugis juga berjaya mendapat kerjasama dari Kerajaan Perak dan Pahang dalam mengekalkan penjajahan Melaka.

2. Aspek Diplomasi: Visi kerajaan Uthmaniyyah untuk mewujudkan Sistem Khilafah yang menjamin perlindungan bagi negara Islam juga dilaksanakan dengan mewujudkan rangkaian diplomasi Turki – Melayu. Lebih menarik lagi wakil diplomasi Turki-Melayu ini dilantik dari kalangan Ulama tersohor seperti Sheikh Ahmad Al Fatani yang telah mengunjungi Sultan Abdul Hamid II untuk memohon bantuan bagi mengusir British dari Tanah Melayu. Sheikh Ahmad Al Fatani juga amat digeruni oleh British kerana keteguhan beliau dalam menyebarkan seruan Jihad untuk menentang penjajah. Sheikh Ahmad Al Fatani telah berjaya membentuk rangkaian Kesultanan Tanah Melayu yang bersatu untuk memerangi jajahan British dan tali barutnya. Beliau turut mencipta aksara tulisan Melayu berbentuk aksara Sanskrit Moden di dalam mengurus rancangan pembebasan Tanah Melayu supaya tidak dikesan oleh pihak British. Antara usaha Sheikh Ahmad Al Fatani di dalam melawan penjajahan British juga adalah dengan mewujudkan jalinan kerjasama antara persatuan Islam dan Negara serantau. Usaha ini sekali gus mengukuhkan jalinan Ulama dan pemerintah di dalam mengekang cengkaman British di Tanah Melayu. Beliau menjadikan Universiti Al Azhar di Mesir sebagai Pusat utama bagi menggerakkan usaha pembebasan Tanah Melayu. Galakan untuk menghantar pelajar dari Tanah Melayu ke university Al Azhar dijadikan platform utama di dalam menghasilkan tokoh Ulama yang berwibawa seperti Sheikh Tengku Mahmud Zuhdi di Selangor dan Paduka Nik Mahmud di Kelantan. Ideologi Jihad dalam menentang penjajahan British disebar luas melalui pemikir tersohor ini yang juga merupakan bekas pelajar di Universiti Al Azhar.


3. Aspek Pendidikan: Pembebasan tanah air tidak akan tercapai tanpa pembebasan minda. Sistem Madrasah Sulaimaniyyah dijadikan sebagai tonggak utama di dalam penghasilan sebuah tamadun ilmu yang agung bagi Kerajaan Uthmaniyyah Turki. Ianya diasaskan oleh Sultan Sulaiman yang mahukan sistem Pendidikan syumul dari aspek kerohanian dan keilmuan. Sistem Pendidikan Madrasah Sulaimaniyyah dibahagikan kepada 11 tahap pengajian. Ianya merangkumi pelbagai bidang ilmu seperti pengajian Fiqah, Tafsir, Hadis, Akhlak, Siasah, Pentadbiran, Ekonomi, Pelayaran, Geografi, Perubatan, Farmakologi, Falak, Matematik dan Sains Tabii. Dengan terbentuknya Sistem Pendidikan Madrasah Sulaimaniyyah, khazanah ilmu Turki telah berkembang dengan begitu pesat. Tokoh agung seperti Ebusuud Affandi di dalam bidang Fiqh dan Tafsir, Ibnu Kemal di dalam bidang Hadis, Lutfi Pasha di dalam bidang Siasah dan pakar-pakar yang lain adalah hasil didikan dari Sistem Madrasah Sulaimaniyyah. 

Infrastruktur ilmiah turut dinaikkan taraf demi menyokong perkembangan ilmu. seperti Balai cerap kajian astronomi untuk kajian Ilmu Falak, loji rawatan air yang menggunakan teknologi Hidrolik Yunani, hasil ciptaan alat-alat baharu seperti jam saku, jam dinding turut menjadi simbol kemajuan ilmu di bawah pemerintah Kerajaan Uthmaniyyah di Turki. Bahkan, segala kemajuan yang dikecap Barat ketika ini boleh dianggap hasil usaha dari tokoh ilmuwan Kerajaan Uthmaniyyah. Ilmu Farmakologi ubat ubatan adalah hasil dari kajian Ibnu Al Baitar yang telah mengkaji tumbuh-tumbuhan bagi tujuan rawatan penyakit. Kajian Ibnu Al Baitar turut digelar sebagai Ilmu Al Nabat yang memberi makna Ilmu Tumbuhan. Karya agung Ibnu Al Baitar Aqrabazin turut menjadi cetusan di dalam bidang teknologi di mana beliau telah menghasilkan minyak zaitun yang mampu menyerap cahaya matahari di siang hari untuk dijadikan lampu pada waktu malam. Ianya memberi cahaya walaupun tanpa dinyalakan api, Lampu-lampu ini dijadikan sumber cahaya menerangi masjid-masjid di Turki.


4 Aspek Kerohanian: Jika di Tanah Melayu ada Sheikh Ahmad Al Fatani maka di Turki ada Badiuzzaman Said Nursi sebagai pemegang obor jihad di dalam melawan penjajah barat. Namun begitu, pendekatan Badiuzzaman Said Nursi lebih berkonsepkan Tasawuf iaitu penyucian hati.Ini kerana beliau amat mementingkan kekuatan iman sebelum kekuatan luaran, baginya punca lemah umat Islam adalah kerana hilangnya sifat ikhlas di dalam perjuangan, saling berbalah dan berpecah belah dan juga menyukai permusuhan. Penyakit hati ini haruslah diubati dengan Tasawuf agar kemenangan itu direstui Allah S.W.T. Badiuzzaman Said Nursi sangat tegas di dalam agama, beliau kerap memerangi konsep sekularisme yang dibawa Barat demi memisahkan agama dari kehidupan. Beliau kerap  kali berhujah dan berdebat dengan tokoh barat dan pendukung konsep sekularisme dalam masyarakat. Antara karya agung Badiuzzaman Said Nursi adalah Rasail Al Nur, ianya merupakan karya yang menghimpunkan buah fikiran Badiuzzaman Said Nursi tentang keesahan Allah S.W.T dan memanifestasikan Syahadah di dalam kehidupan. Karya yang setebal lima ribu halaman ini telah menjadi obor pembakar semangat bagi gerakan Jihad di dalam menentang penjajahan Barat sehingga ianya telah diharamkan pada era pemerintahan Ataturk. Namun begitu karya ini berjaya disembunyikan oleh pelajar Badiuzzaman Said Nursi lalu ianya ditanam dan disembunyikan.Secara keseluruhan, pengulas menyimpulkan bahawa Mat Rofa Ismail telah berjaya memberikan pencerahan yang jelas berkenaan dengan hubungan Melayu-Turki di zaman pemerintahan Uthmaiyyah. Gaya bahasa santai dan istilah yang mudah difahami berjaya menarik minat pembaca untuk mendalami rahsia-rahsia hubungan Melayu-Turki ini. Namun pengulas berpendapat kronologi peristiwa yang disebut di dalam penulisan ini didapati tidak begitu jelas dan tersusun. Ini mungkin atas pendirian penulis untuk mengelakkan unsur bosan di dalam karya beliau. Kaitan hubungan Melayu-Turki juga tidak kelihatan dengan begitu jelas pada beberapa bab, amatlah baik jika penulis mengaitkan konsep Madrasah Sulaimaniyyah dengan Madrasah Melayu Nusantara dan konsep Tasawuf Badiuzzaman Said Nursi dengan konsep Tasawuf Ulama Tanah Melayu. Namun begitu karya Kerdipan Bintang Melayu Di Langit Turki merupakan karya yang amat istimewa di dalam membahaskan hubungan peranan Turki Uthmaniyyah di rantau Tanah Melayu.Muhammad bin Hashimee
Pusat Pengajian Teras,
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor.