Saturday, June 28, 2008

Pengalaman Dari Alam : Tiga

" ...Manusia adalah khalifah Allah dimukabumi. Makhluk ciptaan Tuhan yang terbaik daripada sekelian makhlukNya. Taraf manusia lebih mulia dari malaikat. Tetapi...taraf manusia boleh jatuh lebih hina daripada haiwan jika mereka hanya bertuhankan semata kepada kehendak nafsu serakah mereka yang tiada sempadan...."

Ahmad Rais Johari

Bila Skim Bantuan Pemilikan PC, Laptop dan Internet akan Diperkenalkan Kepada Mahasiswa UiTM?

Isu ini pernah dibangkitkan oleh Majlis Perwakilan Pelajar UiTM suatu ketika dulu. Sehingga hari ini tiada kabar berita mengenai perkara tersebut. Ia terus senyap ditelan masa. Satu perkara yang ingin saya tegaskan, pada hari ini, tiada 'benda, perkhidmatan atau kemudahan' yang percuma, kalau menggunakan lebuhraya kita kena bayar toll, kalau menggunakan internet kita kena bayar kepada ISP (Internet Service Provider) sehinggakan kalau kita buang air kecil di pusat membelibelah pun kita kena bayar kepada penjaga tandas. Jadi adalah mustahil untuk UiTM memberikan bantuan pemilikan PC, laptop atau internet secara percuma kepada semua mahasiswanya yang berjumlah melebihi 100,000 orang diseluruh negara.

Walaubagaimanapun, di UiTM Malaysia Shah Alam, kami menyediakan infrastruktur wireless disemua fakulti yang boleh digunakan oleh semua mahasiswa dengan syarat saudara/i perlu mendaftar sebagai pengguna. Saudara/i akan diberikan username dan password untuk mengguna perkhidmatan wireless internet tersebut. Perkhidmatan ini diberikan secara percuma. Ia juga boleh digunakan oleh staf UiTM dan guest UiTM.

Barangkali, terbaik yang boleh dilakukan oleh UiTM mengenai perkara di atas bagi membantu mahasiswa sekelian untuk memiliki PC dan Laptop ialah UiTM boleh berhubung terus dengan pengeluar atau pengilang seperti Hewlett Parkard, Dell, Acer, IBM dan sebagainya. Memandangkan jumlah pelajar kita ramai maka kita mempunyai volume dan purchasing power. Kita boleh bargain dengan pengeluar atau pengilang untuk mendapatkan harga yang 10% - 20% lebih rendah daripada harga pasaran dengan tempoh jaminan selama 2 atau 3 tahun. Walaubagaimanapun mahasiswa kena membeli laptop atau PC berkenaan dan ia tidak diberikan secara percuma. Mungkin mekanisme seperti pemotongan terus dari biasiswa atau pinjaman PTPTN boleh diperkenalkan.

Cara ini secara tidak langsung dapat membantu mahasiswa kita memiliki PC atau laptop dengan harga yang lebih murah dan tempoh jaminan yang lebih panjang. Mekanisme sebegini telah lama diamalkan di National University of Singapore (NUS) dan terbukti berjaya. Saya masih tertunggu-tunggu bila skim sebegini akan diperkenalkan di UiTM kerana PC atau Laptop adalah device yang menjadi keperluan dalam kehidupan seorang mahasiswa, ia bukan lagi barang mewah atau nice to have atau kita hanya biarkan kepada mahasiswa kita 'pandai-pandailah sendiri untuk membeli pc atau laptop'.