Tuesday, June 24, 2008

Penubuhan Jawatankuasa Bersama UiTM dan Wakil Penduduk Tempatan

Sebagai Pegawai Pembangunan Pelajar Non-Resident saya kerap dihubungi oleh wakil penduduk di sekitar Shah Alam mengadu hal tentang pelbagai masalah yang berkaitan dengan mahasiswa NR UiTM yang menyewa rumah di kawasan mereka. Diantara aduan yang popular ialah menganggu ketenteraman awam seperti buat bising, membuka radio terlalu kuat, gelak ketawa terbahak-bahak ditengah-tengah malam, parking secara semberono, membuang sampah merata-rata, tidak menjaga kebersihan, berdua-duaan dan yang berkaitan dengannya. Kadang-kadang saya juga dihubungi pihak berkuasa untuk menangani kerenah mahasiswa NR yang pelbagai watak dan rencam sifatnya.

UiTM bersetuju menubuhkan satu J/K bersama diantara UiTM dan wakil penduduk sekitar Shah Alam untuk bersama-sama mahasiswa nr memasyarakatkan pengetahuan, kepintaran dan bakat yang dimiliki oleh mereka kepada masyarakat Shah Alam. Pelbagai aktiviti dan program akan disusun untuk mengeratkan hubungan antara mahasiswa NR dan masyarakat setempat. Mahasiswa UiTM perlu berperanan sebagai agen pembangunan masyarakat. Kepintaran yang dimiliki oleh mahasiswa perlu digembling untuk manfaat masyarakat. Kempen "sahabat NR" juga sedang giat dijalan sekarang melalui sepanduk-sepanduk yang diletakan ditempat yang strategik untuk mengalakkan mahasiswa NR mendaftarkan diri sebagai NR.

Saya menerajui J/K bersama penduduk di zon 2 iaitu di Apatment Baiduri, Kondo Kristal, Flat seksyen 7 dan semua kawasan diseksyen 7, Shah Alam. Zon 2 adalah kawasan yang paling padat mahasiswa NR UiTM. Justeru itu, saya amat mengharapkan sokongan daripada semua mahasiswa NR untuk menjayakan agenda memartabatkan nusa, bangsa dan agama.

Program Pentauliahan Profesional (Industry Based Certification) Di UiTM Wajar Diteruskan atau Dihentikan Sahaja..?

Bahagian Hal Ehwal Akademik (HEA) UiTM, Pusat Sistem Maklumat Bersepadu (PSMB), Fakulti Kejuruteraan Elektrik, Fakulti Teknologi Maklumat dan Sanis Kuantitatif, Fakulti Pengurusan Maklumat, Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi telah menganjurkan Program Pentauliahan Profesional baru-baru ini.

Program ini dikendalikan oleh Prestariang Sdn. Bhd. Ia mula diperkenalkan pada Semester Mei/Julai 2006. Majoriti maklumbalas yang diterima daripada bekas peserta(pelajar) 3P yang pernah mengikuti program ini berpendapat ia wajar diteruskan sebagai penambahan nilai kepada pelajar UiTM. Rata-rata pelajar yang pernah mengikuti 3P telah berkerja dan menjawat jawatan penting dalam industri ICT.

Walaubagaimanapun beberapa penambahbaikan perlu dilakukan untuk memantapkan lagi 3P ini supaya ia selaras dengan kehendak dan keperluan industri. 3P menawarkan kursus seperti CCNA, MCAD, MCSE, MCSA, MOS, MCDST, Comtia A+, IWD, ACP, CCENT, BEC, ITIL dan lain-lain lagi kepada pelajar tahun akhir UiTM daripada 5 fakulti yang terlibat.

Saya terlibat secara terus dengan 3P sebagai penyelaras teknikal dan berkerja erat dengan semua penyelaras 3P diperingkat fakulti. Diantara tugas saya ialah memastikan makmal komputer yang mencukupi dan memenuhi speksifikasi 3P bagi menampung 650 orang pelajar yang mengikuti program ini, menyediakan penginapan asrama dan pengangkutan kepada peserta sepanjang program ini berlangsung, memastikan semua keperluan teknikal seperti network, server dan internet berfungsi dengan baik.

Pengalaman Dari Alam : Satu

"Pertukaran malam dan siang, pasang dan surut, pagi dan petang adalah hukum alam yang berlaku berulang-ulang dalam suatu kitaran. Kitaran yang melengkapkan satu pusingan, seumpama pertukaran masa dari saat ke minit, jam, hari, bulan dan tahun. Ia berulang lagi dan terus berulang sehingga tiba masanya ia akan berhenti dengan sendirinya. Pada ketika itu, hukum karma tidak terpakai lagi. Alam akan musnah, hancur dan terpadam."

Ahmad Rais Johari