Monday, July 14, 2008

Pengalaman Dari Alam : Tujuh

"....masyarakat orang asli kaum batek menggunakan sumber-sumber alam semulajadi sepenuhnya untuk meneruskan kelangsungan hidup, mereka hidup tanpa kemudahan asas, asas kehidupan mereka adalah alam semulajadi...."

Catitan Pengalaman Dari Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang

Kami bertolak ke Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang daripada perhentian bas kolej teratai UiTM sekitar jam 9.00 pagi. Seramai 30 orang mahasiswa NR menyertai ekspedisi ini dan diiringi oleh 4 orang pegawai pengiring termasuk saya. Kami berehat sebentar di Genting Sempah untuk bersarapan dan meneruskan perjalanan semula ke Kuala Tahan melalui Jerantut. Perjalanan berjalan lancar dan kami sampai di Kuala Tahan sekitar jam 2.00 petang. Kami disambut oleh Abang Lan dan Saudara Laili sebaik sahaja tiba di Kuala Tahan.

Pada sebelah petang hari jumaat(11 hb. Julai 2008) kami meneroka Gua Telinga. Penerokaan ke Gua Telinga memerlukan kami menelusuri sungai tembeling, mendaki tebing dan masuk ke hutan melalui jalan yang berbecak dan berlumpur sejauh lebih kurang 1 kilometer. Dalam perjalanan kami menemui perkampungan orang asli, rumah mereka bertiangkan dahan kayu yang bercabang, beratapkan dan berdindingkan bertam kering yang dianyam rapi dan berlantaikan batang buluh yang telah dibelah kemas. Wajah dan warna kulit mereka sama seperti orang kulit hitam Afrika. Mereka adalah orang asli kaum batek.

Perjalanan dari jeti Kuala Tahan mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke Gua Telinga. Sebaik sahaja kami sampai di Gua Telinga kami terpaksa menunggu sebelum dibenarkan masuk ke dalam gua kerana ramai pelawat disitu. Penerokaan ke dalam gua memerlukan kami menggunakan lampu suluh untuk melihat kerana suasana di dalam gua tersebut terlalu gelap, kami terpaksa merangkak, menerap, bertinggung, memanjat, menelusuri anak sungai dan berpaut pada batu-batuan semulajadi di dalam gua tersebut untuk masuk dan keluar daripada gua. Lebih menakutkan ialah berkawan-kawan kelawar berterbangan di atas kepala kami, beratus-ratus kelawar bergayut-gayutan di atas permukaan dinding gua. Kami dinasihatkan tidak menganggu kelawar tersebut untuk menggelakkan kelawar tersebut terkejut. Seorang peserta siswi yang menyertai eksplorasi ini menangis kerana terlalu takut pada kelawar sehingga dia terpaksa ditenangkan oleh siswa yang rapat dengan beliau.

Pada sebelah malam kami membuat ekspedisi night walk melalui laluan berstruktur yang disediakan untuk melihat serangga, haiwan melata dan haiwan liar di dalam hutan Taman Negara. Kami terpaksa menyeberang sungai tembeling menggunakan bot

Ekspedisi night walk ini berakhir di menara tinjau sebelum kami berpatah balik ke Jeti . Disini kami dapat melihat dua ekor rusa sedang meminum air dikolam berhampiran.