Thursday, July 3, 2008

UiTM Komited Dengan Agenda Memartabatkan Melayu dan Kelangsungan Bangsa

Amanat Dato' Seri Naib Canselor semalam meninggalkan kesan mendalam kepada semua mahasiswa baru. Pelbagai persoalan bermain diminda saya setelah mendengar amanat beliau.

Ini negaraku dan tanahair ku, kenapa bangsaku hanya berada dipinggiran dalam mengharungi arus ekonomi? kenapa bangsaku hanya mengambil kuah ekonomi sedangkan isinya telah diambil oleh bangsa lain?, adakah kerana melayu mudah lupa? atau kerana melayu memang begitu, hanya sekadar cukup makan dan tidak lebih dari itu, yang lebih itu, kita berikan kepada tetamu kerana melayu memang menghargai tetamu.

Sejarah telah menjadi bukti bahawa kehancuran kerajaan melayu melaka kerana persengketaan melayu sendiri. Melayulah yang memperkosa melayu. Melayu tebal hasad dengkinya. Itulah sebabnya Tanah Melayu dijajah 4 abad lamanya. Melayu tidak pernah bersatu kecuali ketika menentang Malayan Union. Raja dan rakyat bergabung dalam satu saf pasukan. Akhirnya, tiada jus soli dan tiada Malayan Union.

Hari ini kita berpecah lagi, berpecah kerana kuasa, semua menjadi tidak kena, kita pun keliru siapa yang bercakap benar dan siapa yang menipu tetapi yang pastinya generasi ke tiga mereka yang pernah dibawa oleh penjajah dulu mula bersuara dan menuntut kesamarataan, mula berani membahaskan erti 'kontrak sosial' secara terbuka, mereka datang kerana penjajah dan akhirnya setelah berdekad mereka disini, mereka mahu menjajah kita semula dengan istilah ketuanan rakyat, globalisasi dan kesamarataan.

Berapa banyak bukit kita telah kita berikan kepada mereka untuk dijadikan pusara, berapa banyak tanah kita telah kita berikan kepada mereka atas nama pembangunan, tetapi itu tidak cukup bagi mereka. Mereka mahu paha setelah diberikan betis.

Saya merenung jauh dari celah-celah kehijauan dedaun dengan sinaran pancaran mentari petang, memikirkan apa yang bakal terjadi, jika kita terus begini dan tidak mahu mengubah diri untuk membina jati diri.

Amanat Dato' Seri Naib Canselor Disiarkan Secara Live Ke Semua Cawangan UiTM Di Seluruh Negara Melalui "Media Streaming"

Saya baru sampai ke rumah di kolej delima jam 12.00 malam. Sekitar jam 11.50 pm baru Dato' Seri Naib Canselor beredar daripada Dewan Sri Budiman UiTM Malaysia setelah menyampaikan amanat beliau kepada semua mahasiswa baru UiTM. Amanat tersebut disiarkan secara live ke semua kampus UiTM Cawangan melalui IPVPN yang diselenggara oleh Unit Rangkaian, Pusat Sistem Maklumat Bersepadu (PSMB)

Maklumbalas daripada Penolong Naib Canselor, Jabatan Korporat , UiTM menyatakan bahawa terdapat sikit gangguan dimana 'video streaming' yang diterima tidak lancar dimana gambar yang diterima tersekat-sekat berlaku di UiTM Kampus Perak. Saya tidak dapat memberikan penjelasan yang tepat secara teknikal kepada PNC Jabatan Korporat punca kejadian tersebut berlaku, saya hanya membuat beberapa andaian kenapa ia berlaku. Mungkin kerana IPVPN bandwidth connectivity ada gangguan.

Amanat Dato' Seri Prof. Ibrahim Abu Shah Naib Canselor UiTM berkisar kepada komitment UiTM untuk mengangkat martabat dan meneruskan kelangsungan bangsa, berbicara tentang perlembagaan negara yang mula terancam dan ketunanan melayu mula dipertikaikan.