Thursday, July 10, 2014

Pejabat AG bantah semakan kehakiman KassimJabatan Peguam Negara mengemukakan bantahan awal terhadap permohonan kebenaran semakan kehakiman yang difailkan bekas aktivis politik dan sosial Kassim Ahmad untuk mencabar keputusan pihak pendakwaan yang mendakwanya menghina agama Islam dan mengingkari pihak berkuasa agama.
  
Bantahan itu dikemukakan Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan ketika kes itu disebut di dalam kamar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Datuk Zaleha Yusof dengan dihadiri peguam Rosli Dahlan, yang mewakili Kassim.
  
Suzana ketika ditemui pemberita berkata pihaknya memfailkan bantahan awal itu dengan alasan mahkamah sivil tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan Kassim berikutan terdapat kes jenayah syariah membabitkannya yang sedang dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya.
  
"Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menunjukkan bahawa mahkamah sivil tidak mempunyai bidang kuasa apabila perkara itu adalah dalam bidang kuasa eksklusif Mahkamah Syariah," katanya.
  
Suzana berkata mahkamah menetapkan 14 Julai ini untuk keputusan berhubung bantahan awal itu.

Dalam kes ini, Suzana mewakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Ibrahim Deris, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan kerajaan Malaysia.
  
Sementara itu, Rosli berkata mahkamah sivil mempunyai bidang kuasa untuk mengkaji semula dakwaan salah laku oleh pihak berkuasa.  
  
"Semua pihak berkuasa adalah tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan dan mahkamah sivil tidak boleh mengelak mendengar permohonan kebenaran semakan kehakiman hanya kerana ia adalah berkaitan Islam," katanya.
  
Kassim, 81, memfailkan permohonan terhadap kesemua responden pada 26 Jun lepas antara lain memohon suatu perintah certiorari untuk membatalkan keputusan Ketua Pendakwa Syarie pada 27 Mac yang mendakwanya terhadap dua pertuduhan iaitu menghina agama Islam dan mengingkari pihak berkuasa agama di Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya.

Beliau memohon supaya prosiding kesnya di Mahkamah Tinggi Syariah digantung sehingga permohonan kebenaran untuk semakan kehakiman itu diputuskan.
  
Kassim juga memohon suatu perintah membatalkan tindakan dan keputusan pegawai penguat kuasa Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi) yang menyerbu, menggeledah dan menyita bahan terbitannya, memeriksa, menahan, menangkap dan mengeluarkannya dari Kedah dan membawanya ke Wilayah Persekutuan.
  
Beliau juga mahu suatu perintah membatalkan apa jua waran tangkap, geledah, sita dan bon yang dikenakan kepadanya.
  
Kassim juga memohon suatu deklarasi bahawa tindakan pencerobohan pegawai Jawi dan pendakwaan terhadapnya adalah ultra vires dan bertentangan dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan, Akta-Akta Syariah Wilayah Persekutuan dan Enakmen-Enakmen Syariah Kedah.
  
Beliau memohon suatu deklarasi bahawa kesalahan melanggar fatwa Wilayah Persekutuan hanya terpakai kepada pemastautin di Wilayah Persekutuan sahaja.
  
-Bernama