Thursday, June 18, 2009

Menara Pemancar Telekomunikasi Didalam Kampus UiTM Shah Alam - Bagaimana Kesan Radiasinya Kepada Warga UiTM?

Dalam kampus UiTM Shah Alam terdapat 4 batang monopole pemancar sistem telekomunikasi yang dimiliki oleh syarikat telekomunikasi tempatan, rupa tiang monopole tersebut seumpama pokok, ada batang, daun dan ranting. Dicelah-celah daun-daun tersebut kelihatan peralatan pemancar yang pelbagai bentuknya, ada berbentuk bulat, rod panjang dan empat segi panjang. Lokasi monopole tersebut yang berhampiran kediaman pelajar seperti di Kolej Teratai dan Delima, Kolej Anggerik, Kolej Cempaka dan berdekatan dengan Fakulti seperti di Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi.

Persoalannya ialah setakat mana kesan radiasi yang dihasilkan oleh pemancar tersebut kepada warga UiTM terutama kepada pelajar yang tinggal berhampiran pemancar tersebut seperti di kolej delima 3 dan kolej teratai, sehingga hari ini tiada penyelidikan dan pemantauan untuk mengesan radiasi tersebut dijalankan oleh UiTM dan sesiapa pun. Adakah radiasi tersebut dalam ruang lingkup yang dibenarkan oleh WHO?

Pada tahun 2001, World Health Organization (WHO) telah mencadangkan kepada negara kita untuk mengukur kekuatan radiasi electromagnetic fields (EMF) yang dihasilkan oleh semua pemancar telekomunikasi yang terdapat diseluruh negara dan mengambil langkah sewajarnya seperti menetapkan piawaian keselamatan radiasi electromagnetic fields (EMF) yang selamat untuk digunapakai oleh Kerajaan Malaysia. Justeru itu, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan kerjasama Agensi Nuklear Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia, UMMC dan beberapa agnesi lain telah menjalankan kajian terhadap beberapa sampel pemancar telekomunikasi di negara ini.

Hasilnya Kementerian Kesihatan Malaysia menerbitkan buku bertajuk “Guidance to Safety and Health Aspects of Base Stations and Mobile Phones” sebagai panduan dalam hal radiasi pemancar telekomunikasi. Malangnya sehingga hari ini, Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia sebagai suruhanjaya yang bertangungjawab terhadap penguatkuasaan, pemantauan dan penilaian perkara tersebut masih tidak berbuat apa-apa terhadap semua pemancar telekomunikasi yang terdapat di Malaysia termasuklah di UiTM.

Selaras dengan idea 1Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan, sebagaimana yang dilaungkan oleh Perdana Menteri dan menjadi agenda utama negara pada masa kini maka sewajarnyalah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mengambil langkah proaktif untuk menangani perkara tersebut kerana Kementerian Komunikasi dan Multimedia dahulu GAGAL dalam melaksanakan tugasan tersebut.