Monday, June 30, 2008

Open Source Software(OSS): Menjadi Pesaing Kepada Microsoft?

Pada hari ini saya, pengarah Pusat Sistem Maklumat Bersepadu (PSMB) dan seorang rakan menghadiri Bengkel Pasukan Petugas Strategic Thrust 4 (Promote Creativity and innovativeness via R & D To Harness Competitiveness) & Strategic Thrust 7 (Optimise Resources By Encouraging Smart Partnerships With Relevant Organization) Bagi Open Source Software yang dianjurkan bersama oleh Bahagian Dasar ICT, MOSTI dan MOHE. Peserta yang menyertai bengkel ini terdiri daripada orang kuat ICT di agensi kerajaan, IPTA dan sektor swasta.

Baru saya sedar bahawa kerajaan memperuntukan berjuta-juta ringgit untuk melaksanakan R&D dalam bidang ICT terutamanya melibatkan Open Source Software(OSS) melalui pelbagai tabung yang dikendalikan oleh MOSTI. Khabarnya UiTM juga melalui Fakulti Teknologi Maklumat dan Sains Kuantitatif (FTMSK) juga mengambil bahagian dalam melaksanakan R&D OSS dengan MOSTI melalui MOHE. Tahniah FTMSK!

Objektif utama bengkel ini ialah membahaskan Open Source Software(OSS) R & D Framework, membincangkan tiga isu utama iaitu dana bagi pembiayaan R & D, kolaborasi perkongsian pintar diantara sektor awam dan swasta dalam R & D dan Intellectual property Rights (RIP). Disamping itu, bengkel ini juga akan menyediakan pelan tindakan Strategic Thrust 4 (Promote Creativity and innovativeness via R&D To Harness Competitiveness) & Strategic Thrust 7 (Optimise Resources By Encouraging Smart Partnerships With Relevant Organization).

Semasa sesi rehat saya berkesempatan berbual dengan perunding OSS Master Plan MAMPU fasa 1, menurut cerita beliau Microsoft rasa terancam dengan OSS. tambahan pula, di MAMPU sendiri mereka telah menggunakan open office mengantikan microsoft office, dengan tindakan MAMPU ini, sudah pastilah pendapatan microsoft di Malaysia terjejas. Bengkel ini ditangguhkan pada jam 5.00 petang dan ia disambung semula esok.

Pengalaman Dari Alam : Lima

"....asas kepada integriti, akauntabiliti dan kredibeliti ialah kita tahu apa yang kita lakukan dan kita tahu untuk apa kita lakukan sesuatu itu...."

Ahmad Rais Johari

Penjimatan Tenaga Elektrik : Dimana Peranan Mahasiswa?

Mengikut maklumat yang diperolehi daripada orang kompeten elektrik UiTM. Bil lektrik UiTM akan mencecah satu juta ringgit sebulan sedikit masa lagi. Justeru itu, semua mahasiswa yang menginap di kolej perlu berperanan dan berkerja sama untuk melaksanakan penjimatan tenaga dengan memadamkan lampu, menutup kipas dan mematikan semua peralatan elektrik semasa meniggalkan bilik. Tenaga perlu digunakan secara optimum. Elakkan pembaziran tenaga.

Disamping itu, kita juga mengharapkan J/K Kecekapan Tenaga UiTM akan memperkenalkan kaedah baru untuk meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga di UiTM. Contohnya menggunakan lampu jalan tenaga solar, meningkatkan power quality, meningkatkan power factor di semua bangunan sub-station elektrik mencapai 85 peratus dan ke atas, memantapkan sistem pengukuran tenaga sediada dan sebagainya. Saya ingin mencadangkan supaya kempen penjimatan tenaga dilancarkan. Ia perlu diwar-warkan supaya semua warga UiTM menyedari hakikat bahawa kita perlu mengguna tenaga secara optimum.