Thursday, July 31, 2008

Shahid Dalam Perjalanan Menuntut Ilmu.

Saya, En. Rosman dan En. Bakar berada diHospital Ampuan Rahimah Klang daripada pukul 9.00 malam sehingga semua urusan jenazah selesai. Jenazah allahyarham dibawa keluar daripada Jabatan Forensik HTAR pada jam 11.30 malam. Semoga roh allahyarham ditempatkan dalam tempat orang-orang yang beriman.

Jam 1.00 sehingga 3.00 pagi, saya berada di Apartment Baiduri menangani masalah sosial siswa dan siswi kita. Masalah bila lelaki terleka dan perempuan terlena. Pemerhatian saya di Apartment Baiduri mendapati masih terdapat mahasiswa yang keluar masuk lewat malam atas alasan 'lapar dan nak makan'. Polis telah menasihat kita supaya berada di rumah pada jam 12.00 malam dan mengurangkan aktiviti luar rumah selepas jam 12.00 malam. Saya rasa cadangan Polis tersebut rasional dan releven dalam kehidupan mahasiswa.

Wak Misnon wakil penduduk apartment baiduri yang kerap membuat aduan tentang gelagat mahasiswa nr di apartment baiduri mencabar saya supaya duduk jadi pak guard dipos pengawal pada jam 10.00 malam sehingga 4.00 pagi pada hari sabtu dan ahad untuk melihat gelagat siswa siswi UiTM di apartment tersebut. "Saya hanya boleh buat yang termampu, bertindak berdasarkan aduan dan bersikap proaktif terhadap aduan tersebut" jawab saya ringkas.

Jam 3.15 pagi saya memeriksa server farm dan network center psmb yang dilapurkankan kepanasan dan terganggu sistem operasinya, setelah sentuhan dilaksanakan suhu kaca bilik server farm dan network center tidak lah terlalu panas. Masih dalam tolerasi untuk beroperasi.