Tuesday, October 28, 2008

Projek Pembinaan Klinik Pakar, Asrama Pelajar dan Dewan Serbaguna Fakulti Perubatan UiTM di Selayang

Asrama yang akan menempatkan mahasiswa Fakulti Perubatan UiTM

Dewan Serbaguna Fakulti Perubatan, UiTM, di Selayang.

Pemandangan Bangunan asrama dan Dewan Serbaguna

Padang Permainan untuk berekreasi

Asrama yang tersergam indah

Pada hari ini saya menghadiri mesyuarat penyerahan tapak kepada UiTM fasa 1 bagi projek pembinaan klinik pakar Fakulti Perubatan di selayang, mesyuarat tersebut bermula daripada pagi sehingga lewat tengahari.

Lokasi projek ini bersebelahan dengan hospital selayang, kira-kira 500 meter daripada pintu masuk utama hospital tersebut. Disinilah mahasiswa Fakulti Perubatan UiTM akan menginap dan menjalani latihan praktikal di Hospital Selayang selama mereka belajar di UiTM.

Saya kagum cara dekan fakulti perubatan, Prof. Dato' Dr. Khalid Yusof berfikir, beliau memahami keperluan fitrah kemanusiaan para pelajarnya, buat pertama kali dalam sejarah UiTM, terdapat asrama kelamin yang menempatkan mahasiswa yang telah berkahwin. Disini juga visiting professor akan menginap selama mereka berada di UiTM, disini juga terdapat rumah yang akan didiami oleh follow asrama dan pegawai penting. Seluruh asrama ini mempunyai wifi coverage untuk membolehkan semua penguni asrama akses kepada internet.

Dalam fasa pertama ini, bangunan yang akan diserahkan kepada UiTM hanyalah asrama dan dewan serbaguna. Dijangkakan Fakulti Perubatan akan mula menggunakan keseluruhan bangunan ini selewat-lewatnya Januari 2010. Era baru Fakulti Perubatan UiTM telah bermula di Selayang.