Tuesday, August 24, 2010

"Jangan Beritahu Keluarga Saya..Saya Takut Keluarga Risau Pasal Saya" - Mahasiswa NR UiTM Terlibat Dengan Kemalangan Jalanraya Di Seksyen 7

23 Ogos 2010 Seksyen 7, Shah Alam sekitar jam 9.30 malam berhampiran stesyen minyak Shell, seorang mahasiswa NR UiTM terlibat dengan kemalangan jalanraya apabila motosikal yang ditunggangnya terbabas dan melanggar sebuah kereta yang sedang membuat pusingan U disitu. Mahasiswa tersebut dalam perjalanan balik ke rumah sewa beliau di Padang Jawa selepas menghadiri kuliah secara sukarela untuk menambahbaik penguasaan bahasa inggeris di UiTM. Mahasiswa tersebut mengalami kecederaan yang serius dibahagian peha dan siku. Seorang orang awam yang melalui kawasan kemalangan tersebut terpaksa menggunakan teksi untuk membawa mahasiswa tersebut ke Darul Ehsan Medical Center (DEMC) bagi mendapatkan rawatan segera untuk menyelamatkan beliau kerana beliau mengalami perdarahan yang agak teruk. Di DEMC pihak pusat perubatan tersebut hanya bertindak menghentikan perdarahan dan memberikan drip untuk menenangkan mahasiswa terbabit.

Saya menerima panggilan telefon daripada En. Misnun, Ahli Jawatankuasa Penduduk Pangsapuri Baiduri seksyen 7, sekitar jam 10.10 malam dan bergegas ke DEMC untuk melihat sendiri keadaan dan kecederaan yang dialami oleh mahasiswa tersebut. Setibanya saya di DEMC, mahasiswa tersebut berada dalam keadaan stabil. Saya bertemu doktor yang merawat mahasiswa tersebut untuk mendapatkan penjelasan lanjut daripada beliau keadaan mahasiswa tersebut. Saya difahamkan oleh doktor bertugas tiada kepatahan berlaku dan hanya terdapat kecederaan yang melibat perdarahan yang serius dibahagian paha dan siku. Kos rawatan seterusnya jika ingin mendapatkan rawatan di situ dianggarkan RM 5,000.00, memandangkan kos tersebut terlalu tinggi, mahasiswa tersebut tidak mampu mendapatkan rawatan di situ. Saya mengambil inisiatif untuk menghantar mahasiswa terbabit ke Hospital Ampuan Rahiman Klang dengan ambulan UiTM. Saya bersama En. Misnun dan En. Ismail mengekori ambulan tersebut daripada belakang, sebelum bertolak ke Hospital Klang, mahasiswa daripada fakulti mekanikal itu sebab bertemu dengan rakan serumah beliau untuk membantu beliau menguruskan motosikal beliau yg terlibat dgn kemalangan itu.