Thursday, December 4, 2014

CATATAN DARI BERLIN oleh Dr Mohammad Agus Yusoff

Mohammad Agus Yusoff di Berlin

ni adalah antara sisa Tembok Berlin yang masih ada. Tembok ini dibina pada 13 Ogos 1961 oleh Jerman Timur untuk menghalang rakyatnya dari berhijrah ke Barat.

Sesiapa yang menceroboh Tembok ini ditembak dan dibiarkan mati. Jelasnya dua wilayah ini bergaduh teruk, biarpun berasal dari satu bangsa yang sama.

Pada 9 November 1989, Tembok ini diruntuhkan dan wilayah yang bermusuh ini bersatu kembali pada 3 Oktober 1990.

Sejak itu, Berlin menjadi ibu kota Jerman yang bersatu. Parlimen Jerman, Reichtag juga telah berpindah dari Bonn ke Berlin, begitu juga dengan pejabat kerajaan.

Kini, sebanyak 158 kedutaan asing, termasuk Malaysia berada di sini. Dengan keluasan yang sedikit melebihi Singapura, kota ini dihuni oleh 3.2 juta jiwa.

Biarpun padat dengan penduduk, jalan raya di kota ini tidak sesak. Berlin adalah ibu kota yang mempunyai pemilik kereta per kapita yang paling rendah di Eropah kerana pengangkutan awamnya yang efisien. Tram elektrik pertama dibina di sini pada tahun 1881 oleh syarikat Siemens & Halske. Berlin juga mempunyai stesen keretapi terbesar di Eropah.

Selain itu, rakyat Berlin juga menggunakan basikal dengan kadar 750 basikal bagi setiap 1000 penduduk. Datanglah ke Berlin dan tengoklah cara Berlin membangunkan sistem laluan basikalnya yang moden dan canggih. Banyak yang boleh kita pelajari dari Berlin ini.

****************
Itu belum lagi kita mengambil kira kerjasama politiknya. CDU, CDU dan SPD adalah tiga parti besar yang selalu bersaing dalam pilihan raya. Menariknya, selepas pilihan raya mereka boleh bekerjasama membentuk kerajaan gabungan sekiranya tidak ada satu parti tunggal yang memenangi majoriti mutlak.

Permusuhan mereka dalam politik tidak kekal. Yang kekal pada mereka ialah apa yang terbaik untuk negara. Sebab itulah negara mereka maju.

Saya juga mengharapkan pemimpin negara kita begitu. Bolehkah?

(Sumber - https://www.facebook.com/mohammadagus.yusoff)

BEBERAPA CATATAN TENTANG NORWAY: APA PENGAJARANNYA? oleh Dr Mohammad Agus Yusoff

Dr Mohammad Agus Yusoff
Norway hanya mempunyai 5.1 juta penduduk, tetapi banyak pencapaiannya adalah bertaraf dunia. Antaranya ialah negara terkaya di dunia, negara paling aman di dunia, negara paling selesa dan selamat, dan negara yang paling menjaga kebajikan rakyatnya.

Bukan hanya itu. Norway juga adalah negara yang pendidikannya percuma hingga ke peringkat universiti, negara yang memberi cuti selama 46 minggu bergaji penuh kepada ibu yang bersalin, negara yang mengharamkan anak-anak dipukul, dan negara yang melarang kedai makanan dibuka pada hari Ahad supaya keluarga dapat makan bersama di rumah.

Norway juga adalah negara bermulanya sukan ski, sesuai dengan cuacanya yang sejuk, hanya cerah selama 4 jam sahaja pada musim dingin.

Norway juga mempunyai kadar kemalangan jalan raya yang paling rendah di bumi. Ini berlaku kerana kesalahan trafik dihukum keras dengan sebulan penjara atau dihukum dengan denda 10 peratus gaji tahunan pesalah dan lesen memandu digantung.

Satu lagi hebatnya Norway ini ialah negara ini menganugerahkan Hadiah Nobel Keamanan yang cukup berprestij kepada tokoh yang menyumbang kepada keamanan dunia. Anugerah ini diberikan pada setiap 10 Disember sejak tahun 1901 lagi. Foto yang saya ambil ini adalah di Oslo City Hall, tempat anugerah itu dinobatkan kepada tokoh yang layak.

Walaupun hebat, Norway juga mempunyai kekurangan. Antaranya ialah negara paling tinggi kos hidupnya, negara yang paling mahal barangannya, negara yang paling tinggi cukainya, dan negara yang paling mahal minyaknya, biarpun Norway adalah negara pengeluar minyak.

Bagaimana Kita?

Norway pada musim sejuk menerima matahari empat jam sahaja, tetapi boleh maju. Mengapa negara kita yang cerahnya 12 jam sepanjang tahun tidak boleh maju?

Minyak dan gas menyumbang 35% kepada pendapatan Norway seperti mana juga negara kita, tetapi mengapa Norway boleh maju dan tidak kita?

Norway negara pengeluar minyak, tetapi harga minyaknya adalah termahal di dunia. Mengapa rakyat Norway boleh menerima harga ini, tetapi tidak rakyat kita?

Norway mempunyai cukai yang tinggi dengan cukai GSTnya sahaja 25 peratus, tetapi rakyat boleh menerimanya. Bagaimana pula rakyat kita?

Aduh!

(Sumber - https://www.facebook.com/mohammadagus.yusoff)

Selangor Sultan revokes Datuk Seri award given to Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


PETALING JAYA: Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has been stripped of the title of ‘Datuk Seri’ conferred to him in 1992 by the Selangor Ruler.

The revocation of the award took effect on Nov 3.
The Selangor Palace said in a statement on Thursday that the decision to revoke Anwar's title was because he had "repeatedly questioned the integrity of Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah and the royal institution in the recent Mentri Besar crisis."
“The Sultan, after consulting with the Selangor Royal Council, has decided that the honorary award which carries the title ‘Datuk Seri’ to Anwar Ibrahim, be revoked effective Nov 3, in line with the Sultan’s powers to confer the said titles as enshrined in the state’s constitution.
“The decision is based on Anwar’s repeated questioning of the integrity of the Selangor Sultan and royal institution in resolving the Selangor MB crisis, as well as his questioning of issues related to Islam,” said Sultan Sharafuddin’s private secretary, Datuk Mohamad Munir Bani.
He added that the PKR advisor’s actions and behaviour showed that he was no longer fit to hold such a title.