Wednesday, July 16, 2008

Hari Ini Adalah Hari Yang Mengembirakan Saya

Hari ni adalah hari yang mengembirakan buat saya. Faktor pertama kerana saya difahamkan Program Pentauliahan Profesional (3P) akan diteruskan lagi pada november ini walaupun bagaimanapun jumlah pelajar yang menyertai program ini akan dikecilkan.

Faktor kedua ialah Request for Information(RFI) Total Healthcare Information System untuk Fakulti Perubatan dan Fakulti Pergigian yang saya bentangkan pada mei lalu kepada Jawatankuasa Penggunaan dan Penilaian Komputer(JPPK) telah diluluskan.

Faktor ketiga ialah Polisi ICT UiTM yang telah dibentangkan kepada Jawatankuasa Eksekutif Universiti telah diluluskan dan diperakui oleh Lembaga Pengarah Universiti. Saya terlibat secara terus bersama pengarah, mantan timbalan pengarah, pengurusan, pentadbiran, ketua jabatan, ketua unit, pegawai sistem maklumat diseluruh cawangan dalam PSMB, mantan dekan FTMSK, Dr. Zaiton, dan banyak lagi orang perseorangan yang lain untuk membangunkan dan menyunting polisi ICT ini sejak tiga tahun yang lalu.

Faktor ke empat ialah saya dapat melihat dan mendengar debat bertajuk ' Hari Ini Bentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak' antara Datuk Seri Anwar Ibrahim vs Datuk Ahmad Shabery Cheek Menteri Penerangan secara langsung melalui Astro Awani. Buat pertama kalinya sepanjang hayat saya yang sudah menghampiri 40 tahun, debat secara terbuka dan tanpa suntingan begini diadakan.