Wednesday, July 30, 2008

Seorang Mahasiswa NR Meninggal Dunia Akibat Kemalangan Jalan Raya Di sekyen 6 Berdekatan Mahkamah Shah Alam

Berita sedih. Semalam sepasang mahasiswa kita terlibat dengan kemalangan jalanraya tapi hanya melibatkan kecederaan parah, hari ini ada lagi berita kemalangan maut yang melibatkan mahasiswa nr. Saya akan ke hospital klang sebentar lagi untuk melihat mayat mahasiswa kita daripada fakulti kejuruteraan awam. Difahamkan allahyarham adalah mahasiswa tahun akhir daripada fakulti tersebut, keluarga beliau dalam perjalanan ke Shah Alam.

Melawat Mahasiswa NR UiTM Kemalangan Jalanraya di Hospital Kelang

Sekitar jam 9.30 malam sehingga 10.30 malam tadi, saya bersama sahabat saya En. Ariffin Md. Yusof melawat sepasang mahasiswa NR yang dimasukan ke wad Hospital Kelang akibat kemalangan jalanraya. Keadaan siswa NR tersebut stabil manakala keadaan siswi tersebut tidak diketahui kerana kami tidak dibenarkan masuk wad ICU. Difahamkan kemalangan tersebut berlaku pagi tadi semasa mereka dalam perjalan ke kuliah.

Pihak waris kedua-dua mangsa kemalangan telah dimaklumkan dan mengetahui mengenai kemalangan yang menimpa anak mereka. Saya menasihati siswa yang terlibat supaya bersabar dan menerima kemalangan ini sebagai ketentuan ilahi, dalam apa keadaan sekalipun, perjuangan untuk kelangsungan hidup perlu diteruskan, semangat kena kuat. Kami akan berusaha sebaik mungkin membantu siswa dan siswi terbabit untuk meringankan beban yang dialami oleh mereka. Saya meninggalkan nombor telefon bimbit saya kepada Puan Saniah, bonda kepada siswa terbabit, sebelum meninggalkah Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Nasihat saya kepada semua mahasiswa NR yang bermotosikal, samada yang bercouple atau yang solo atau single supaya sentiasa berhati-hati dijalan raya, pacu cermat, jiwa selamat. Jangan pacu motorsikal macam mat rempit, cilok kiri, cilok kanan dan main redah jaya sahaja. Takut-takut salah cilok terterap di atas jalan dan saya kena melawat anda di hospital pula.