Wednesday, April 29, 2009

Kaizen - Budaya Kualiti Orang Jepun

Kaizen adalah falsafah orang Jepun yang dipegang teguh sehingga menjadi budaya mereka. Ia adalah sebuah proses penyerpurnaan terus menerus dan tiada noktahnya. Kaizen telah mengubah wajah jepun menjadi sebuah negara yang memiliki peradaban yang sangat maju, serta mempunyai teknologi yang mampu mengalahkan barat. Pengaruh Jepun dalam dunia perdagangan tidak dapat diperhitungkan. Malahan mereka menjadi bangsa yang berpengaruh. Kaizen tidak akan berjalan tanpa landasan oleh dorongan untuk berfikir dan belajar terus-menerus secara berdisplin, menuju ke arah kesempurnaan. Inilah rahsia kejayaan mereka. Belajar sepanjang hayat dan melaksanakan penambahbaikan berterusan sepanjang hayat.

Pada awal 80an semasa zaman Tun Mahatdir Mohamad semasa menjadi Perdana Menteri Malaysia, beliau pernah melaksanakan Dasar Pandang Ke Timur. Dasar ini adalah untuk mempertingkatkan kemajuan dan pembangunan negara kita Malaysia. Ini bermakna negara-negara timur yang maju dengan cepat diambil sebagai contoh dalam usaha membangunkan negara. Jepun adalah diantara negara timur yang menjadi model ikutan Malaysia.

Pelbagai program usahasama antara Jepun dan Malaysia dilaksanakan merangkumi kegiatan ekonomi, perdagangan dan modal insan . Pada masa itu ramailah kakitangan kerajaan dan swasta terutamanya dalam bidang teknikal dihantar ke Jepun untuk belajar budaya kerja masyarakat Jepun. Harapan kerajaan mereka akan menjadi mentor untuk mementikan budaya kerja Jepun apabila pulang ke Malaysia kelak kepada kakitangan lain yang tidak menyertai program pertukaran tersebut. Tun Mahadir mahu mengubah persepsi rakyat Malaysia yang mendewa-dewakan barat. Beliau ingin membuktikan orang timur juga boleh membina peradaban global. Rakyat Malaysia boleh maju sebagaimana orang Jepun jika mengamalkan budaya kerja yang baik seperti kerajinan, berdisplin, kesetiaan kepada negara dan taat kepada majikan.

Pada hari ini setelah hampir berdekad-dekad dasar tersebut dilaksanakan, orang Malaysia masih lagi berkerja mengikut cara Malaysia. Budaya Bushido , sifat samurai dan watak bunga sakura yang ada pada orang Jepun tidak dapat diserapkan, difahami dan dihayati sepenuhnya kepada orang Malaysia. Akhirnya ia hanya menjadi slogan-sloganan dan akhirnya dilupakan oleh peredaran zaman.

Mencari Jejak

"Saya melihat anak-anak kita sebagai bakal pemimpin pada masa hadapan. Anak-anak bumiputera yang berkumpul di UiTM adalah pewaris utama bagi menerajui kepimpinan politik mahupun ekonomi negara. Mereka sepatutnya mengerti tentang survival bangsa, keperluan melihat pendidikan sebagai alat penting untuk membangun agama, bangsa dan negara. Lebih daripada itu, mereka harus mengenang budi,tahu untuk melihat ke belakang, mengesani jejak-jejak yang pernah mereka lalui. Kemudian pandanglah anak-anak mereka sendiri dan fikirkan tentang masa depan mereka. Dan fahamilah bagaimana UiTM ada dan patut kekal untuk mereka dan anak-anak mereka"

- Ungkapan Kata-Kata Profesor Dato' Seri Dr. Ibrahim Abu Shah