Thursday, June 19, 2008

Najis Lembu Lebih Mahal Dari Daging Lembu?

Saya berkesempatan melawat perusahaan baja kompose yang diusahakan oleh Haji Idris di Pulau Pinang baru-baru ini. Saya teruja kesungguhan Haji Idris yang telah menjangkau usia awal 70an tetapi masih kuat dan bertenaga mengusahakan produksi baja kompose. Beliau juga adalah jurunikah dikawasan beliau.

Beliau mempunyai lebih kurang 50 ekor lembu yang dibela didalam 2 kandang yang berbeza tapi berdekatan antara satu sama lain. Terdapat satu longkang yang menyambungkan kedua-dua kandang lembu tersebut ke satu kolam takungan, kolam ini ialah tempat takungan najis lembu. Semua najis lembu yang dihasilkan daripada 2 kandang tersebut akan terkumpul di sini. Beliau membela cacing kompose di dalam kolam tersebut, cacing kompose memakan najis lembu dan tahi cacing kompose inilah yang menjadi baja kompose (baja organik).

Setiap 3 bulan sekali Hj. Idris akan mengumpul semua baja organik daripada kolam takungan tersebut untuk dijual kepada pelanggan beliau. Memeranjatkan setiap 3 bulan pendapatan beliau melebihi RM 100,000.00. hasil jualan baja kompose dan dalam masa yang sama beliau juga menjual cacing kompose dengan harga RM 1,000.00 satu kilogram. Selepas pertemuan dengan Haji Idris ini baru saya sedar rupanya najis lembu lebih bernilai kormersial daripada daging lembu.