Wednesday, July 7, 2010

PYRACOSMIC - YOU "R" SPECIAL - Pengenalan

The do and the don't di sepanjang mengikuti program ini.

1. bersalaman - sambut menyambut. (salam esq) lelaki+lelaki, lelaki+perempuan(salam simbol)
2. ikut arahan yang diberikan oleh pengendali
3. senyapkan nada telefon anda supaya tidak menganggu orang lain
4.tepati masa kerana ia berharga
5. angkat tangan bila ingin lakukan sesuatu hatta ke kamar kecil
6. cara sahutan - lembut jwb lembut, keras jwb keras


Team Building - Pendekatan Pengurusan Pejabat Pembangunan Memantapkan Budaya Kerja Perdana UiTM

Pada hari ini sehingga jumaat ini saya berada di Kampung Gajah, Perak kerana terpaksa menghadiri program team building yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Latihan, Pejabat Pembangunan, UiTM. Dalam taklimat yang disampaikan oleh En. Irwan objektif utama program ini adalah untuk mewujudkan keserasian frekuensi dalam berkerja di Pejabat Pembangunan. Justeru ia akan memantapkan budaya kerja perdana di Pejabat Pembangunan.

Sesi ice breaking dikendalikan oleh Prof. Dr. Ahmad Lotfi Ibrahim, Pengasas syarikat PYRACOSMIC dan juga modul khas 'You 'R' Special' yang telah diperkenalkan pada awal tahun 2006. Beliau juga adalah pakar motivasi dan sering dijemput sebagai tetamu khas di TV1, TV2,TV3 dan Radio 24. Diantara client beliau ialah Angkasa, Kolej Komuniti, TNB, STMB, Felda, Sekolah dan banyak lagi. Beliau juga pengamal perubatan alternatif.

Ujar beliau memulakan ice breaking "kita sebenarnya rapuh. Bila-bila masa kita boleh pergi  berjumpa Ilahi, sesungguhnya ujar beliau lagi "jodoh, ajal maut dan pertemuan berada ditangan Tuhan." Ada rahsia disebalik segala kejadian yang berlaku kepada kita.

Berikut adalah cerita beliau semasa mengendalikan sesi ice breaking. 

Pecahkan benteng M - Merajuk, Malas, Main, Manja,Malu hancurkan tembok L- Lemah, Lambat, Liat, Lesu. Kita disini hanyalah untuk berkongsi pengalaman, bukan untuk belajar. Kita belajar sama-sama. Saling berkongsi pengalaman. Manusia tetap manusia, dimanapun kita berada sifat kemanusiaan tetap sama, cuma jawatan sahaja yang berbeza tetapi tanggungjawab kepada Tuhan tetap sama.

Setiap individu dalam sesuatu organisasi bertanggungjawab dan berperanan mengikut tugas masing-masing. Makin besar gaji makin besar tanggungjawab, kadang-kadang kerana gaji terlalu besar dan tugas di pejabat juga besar, sekejap di US, kemudian ke UK, lepas itu ke Jepun, masa untuk keluarga tiada, kesannya perhubungan keluarga jadi rengang, anak-anak terabai kerana mengejar wang. Justeru janganlah meletakan wang per se dalam hidup.

Diakui, hidup dibandar semuanya pakai wang, bermula start kereta, turun kereta dan parking sehingga buang air pun kena pakai wang, insuran pun pakai wang, jika berlaku kemalangan langgar belakang kena bayar dan guna wang lagi. Kesimpulannya dibandar semua kena bayar dan memerlukan wang. Tapi janganlah meletakan wang sebagai matlamat utama hidup.