Thursday, November 20, 2008

Seminar Kepimpinan Melayu Anjuran InQKa, UiTM,Tajaan Sime Darby & UMW


Semalam dan hari ini saya menghadiri Seminar Kepimpinan Melayu di Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara anjuran InQKa. Saya menghadiri seminar tersebut di atas kapasiti saya sebagai Pegawai Pembangunan Pelajar NR (PPPNR). Sebanyak 4 kertas utama telah dibentangkan oleh cendikiawan, ulamak dan tokoh ekonomi manakala sebanyak 31 kertas kerja dibentangkan secara selari di dua bilik seminar yang berbeza selama 2 hari. Semua kertas kerja ini membicarakan dan mewacanakan soal kepimpinan melayu dulu, kini dan masa depan, semasa sesi penutup oleh Prof. Madya Dr. Shireen Haron, Penolong Naib Canselor, Institut Kualiti dan Pengembangan Ilmu (InQKA), UiTM mewakili Dato' Seri Naib Canselor membentangkan resolusi yang telah diputuskan oleh para ahli akademik di Malaysia dan Indonesia, ulamak, cendiakawan, NGO, Prowaris, Parti Politik dan lain-lain badan lagi yang mengambil bahagian dalam seminar tersebut.

Diantara resolusi tersebut ialah menuntut supaya kepimpinan melayu samada daripada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat untuk mempertahankan Sistem Raja Berpelembagaan sediada, Memahami, menghayati dan mendaulatkan Perlembagaan Persekutuan (undang-undang), menstruktur semula sistem pendidikan negara daripada peringkat rendah, menengah dan pengajian tinggi supaya menghasilkan rakyat yang memahami dan menghayati nilai sejarah dan rukun negara, mengamalkan budaya ilmu dalam kehidupan, memperkasakan diri dengan memahami, menghayati dan mengamalkan rukun iman dan rukun islam sebagai cara hidup.

Saya tertarik dengan kertas kerja utama yang dibentangkan oleh Prof. Dr. Nik Anuar Nik Mahmod mengenai usaha-usaha golongan tertentu yang cuba memutarbelitkan fakta sejarah dan diakhir pembentangan, beliau mempamirkan slide ungkapan kata-kata Tuan Guru Abdullah Fahim, ahli falak, ulamak dan juga datuk kepada Perdana Menteri Malaysia yang kita kasihi. Katanya "SEDARLAH, BERKERJALAH, BERGIATLAH, JANGAN DAKAP TUBUH SAHAJA, KALAU MASIH LAGI DENGAN KEADAAN-KEADAAN SEPERTI MASA LALU ITU, SAYA BERKEYAKINAN PENUH AKAN TENGGELAM SEKALI LAGI, TETAPI KALAU SEKIRANYA TENGGELAM PADA KALI YANG AKAN DATANG ITU, MAKA BANGSA MELAYU TIDAK AKAN TIMBUL DAN BANGUN MELAINKAN SUDAH KIAMAT, YANG MANA DUNIA TIDAK ADA LAGI MELAINKAN TUHAN YANG MAHA KUASA SAHAJA"

Saya tertanya-tanya apakah maksud "keadaan-keadaan seperti masa lalu itu" yang dimaksudkan oleh Kiai Abdullah Fahim. Soalan tersebut tidak sempat saya lontarkan kepada Prof. Dr. Nik Anuar kerana masa terlalu mencemburui saya dan saya terus tertanya-tanya sehingga disaat saya menulis post ini. Saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada InQKA kerana berjaya menganjurkan seminar tersebut dan seminar itu memberikan kesan yang mendalam kepada saya sebagai orang melayu.