Tuesday, July 8, 2008

Kondominium Kristal Seksyen 7: Bermulanya Sebuah kehidupan Baru Mahasiswa International

UiTM telah membeli satu blok kondominium kristal di seksyen 7 daripada world wide pemaju projek kondominium tersebut untuk dijadikan asrama pelajar international UiTM. Difahamkan kebanyakan pelajar international ini datangnya daripada negara OIC. Pada semester ini ada lebih kurang 80 orang pelajar international telah mendaftar diri sebagai mahasiswa. Di UiTM, mereka dikenali dengan istilah 'pelajar international'. Mereka menginap di Kolej kristal yang mula beroperasi semester ini setelah mendapat CF daripada pihak berkuasa beberapa bulan yang lalu. Disini bermulalah episod baru mahasiswa international yang bakal mengharungi gelombang tsunami pembelajaran dan pengajaran di UiTM Malaysia.

Saya membuat rondaan satu pusingan sebentar tadi bermula daripada kolej delima tiga ke pintu utama UiTM, masuk ke apartment baiduri dan terus menuju ke kondo kristal melalui jalan belakang yang berhampiran dengan koperasi UiTM, saya singgah sebentar di post pengawal kondo kristal untuk berbual dengan pengawal keselamatan yang bertugas di situ, dari kondo kristal saya melalui jalan pualam, belok ke kiri dan menuju ke Pintu Ke-2 UiTM, melalui round-about APB dan terus ke kolej delima 3 tempat saya bermula tadi.

Di Kondominium Kristal saya menerima maklumbalas daripada siswi UiTM yang menyewa di Blok 2 Kondo Kristal Seksyen 7 bahawa mereka ditinggalkan diluar jalan utama petang tadi kerana pada masa itu tiada pelajar antarabangsa didalam bas. Mereka terpaksa berjalan kaki ke Kondo Kristal. Kata mereka lagi, pemandu tersebut semacam mengamalkan polisi double standard membezakan pelajar international dan pelajar tempatan. Jangan seperti 'kera dihutan disusukan, anak dirumah kelaparan' ujar mereka lagi.

Pihak pengurusan kondo kristal memperkenalkan sistem mewajibkan semua penghuni kondo kristal membeli stiker untuk kenderaan. Jadi semua mahasiswa yang menyewa di kondo kristal perlu membeli stiker kenderaan di pejabat pengurusan pemaju. Mahasiswa yang tinggal di blok 2 dan 3 kondo kristal dan tidak mempunyai kenderaan boleh menggunakan perkhidmatan bas yang di sediakan oleh HEP di kondo tersebut. Walaupun bas tersebut disediakan untuk pelajar international tetapi pelajar tempatan boleh menggunakan perkhidmatan tersebut untuk ke kelas di UiTM.

Taboo : Perjalanan Mencari Tuhan...?

Saya menonton NGEO sebentar tadi, rencana bertajuk Taboo, ia mengesahkan perjalanan hidup manusia mencari dan mengenal Tuhan, di Afrika, satu upacara keagamaan terjun dari menara tinggi yang dibina daripada kayu dan akar-akar pokok sebagai tanda 'terima kasih' kepada Tuhan. Di Greece pula upacara berlari dan menari di atas bara api sebagai tanda pengabdian diri kepada Tuhan manakala di Filipina satu upacara penyalipan diri dilakukan sebagai tanda syukur dan terima kasih kepada Tuhan. Semua mereka, melakukan sesuatu yang mendera dan mencederakan diri mereka sendiri demi menunjukkan ketaatan kepada Tuhan.

Saya terfikir betapa indah dan betapa seni nya islam kerana islam tidak menuntut kita untuk mendera diri sendiri sehingga luka dan berdarah untuk mengenal Allah. Allah tidak meminta pengorbanan darah untuk dihirup dan nyawa manusia sebagai gadaian supaya Dia semakin berkuasa dan gagah. Tetapi Allah menuntut kita untuk mendera dan mencederakan 'nafsu' kita supaya perjalanan kita mencari dan mengenal tuhan akan menjadi lebih mudah dan senang.