Thursday, February 23, 2012

Kepimpinan Itu Suatu Amanah

Selalu berlaku, golongan yang diberikan Tuhan kelebihan daripada saudaranya sesama manusia, menjadi pemimpin, memegang kuasa dan kekuasaan sesuatu negara, setelah telapak tangannya teguh menggengam kuasanya itu, dia melakukan kezaliman dengan sewenang-wenangnya dimukabumi Allah ini.

Dia menghimpit menindas sesama manusia dan menumpah darah, maka berusahalah golongan yang tertindas tadi melepaskan diri daripada himpitan itu, usaha yang kadang-kadang memakan masa dan tempoh yang lama, berpuluh-puluh tahun, permulaannya penindasan itu diterima dengan hati yang terbuka dan reda, penuh sabar oleh rakyat. Penindasan itu dipandang sebagai suatu takdir atau azab yang tidak dapat dielakkan, diterima penuh reda sebagai qada dan qadar Allah.

Namun kerana penindasan itu berterusan, maka rakyat tidak tertahan lagi, maka timbullah sekumpulan manusia yang berani menyatakan fikirannya, meluahkan segala isi hati nalurinya dan mencela tiap-tiap perbuatan yang tercela dan ketidakadilan, mereka menyeru kepada reformasi atau perubahan yang baru.

Maka sangatlah murka pihak yang berkuasa kepada nya,dia dituduh hendak mengembangkan kekuasaan, gila kuasa, hendak menganggu gugat aturan dan peraturan yang telah lazim, hendak mengubah adat lama pusaka usang.

Bukan sahaja pihak berkuasa amat marah kepada nya, tetapi juga semua golongan yang menyokongnya, dan mereka dituduh sebagai pengacau dan penganggu keamanan.

VC UiTM Mahu Memartabatkan Keupayaan Ilmiah Orang Melayu di Persada Dunia.Diantara agenda besar Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar, Naib Canselor UiTM adalah memartabatkan keupayaan ilmiah orang melayu dipersada dunia dan antarabangsa, UiTM dibawah kepimpinan beliau telah membuat kolibrasi dengan universiti-universiti tersohor didunia seperti Oxford, Harvard dan universiti-universiti terbaik seluruh benua dari Asia sehingga Oceania untuk meletakan nama UiTM dipeta dunia dan memartabatkan orang melayu.

Dalam menjayakan agenda ini, beliau telah melaksanakan revolusi didalam UiTM dengan mengabungkan voice, video dan data dibawah satu pengurusan untuk memudahkan pengurusan ICT ke arah pembudayaan ICT yang lebih berkesan, cekap dan menjimatkan, sebelum ini, UiTM mengamalkan pengurusan ICT secara tradisional dimana voice, video dan data diurus oleh Bahagian-Bahagian yang berasingan.

Kesan daripada revolusi ini, UiTM akan menggunakan Video Conference, VoIP, Skype, YM dan Facebook yang diintergasi dengan PABX untuk memantapkan sistem penyampaian dan perhubungan diantara pelajar dengan pelajar, pelajar dengan pensyarah, pensyarah dengan pensyarah dan semua warga UiTM dimana saja mereka berada, didalam atau diluar negara. Disamping itu, berlaku penambahbaikan yang ketara dalam pengurusan ICT di UiTM.

Beliau menggunakan Facebook sebagai alat sistem penyampaian dan perhubungan untuk mendapat maklumbalas daripada semua warga UiTM daripada golongan pelajar, pensyarah dan kakitangan terhadap sebarang isu dan masalah warga UiTM diseluruh negara. Malahan beliau menggunakan page beliau untuk mendapat cadangan penambahbaikan, pendapat dan pandangan mengenai UiTM.

Justeru, kerajaan mengiktiraf keupayaan beliau dengan menyambung kontrak beliau sebagai VC UiTM untuk meneruskan kesinambungan usaha beliau yang telah dan sedang dirintis oleh beliau untuk memartabat orang melayu dipersada dunia.