Wednesday, March 4, 2015

sejarah hidup tokoh yang bernama Tan Sri Mohamed Noah (datuk kepada DSN) oleh Bluee Oceann

Sebagaimana yang di janjikan semalam, hari ni BO nak berkongsi sedikit sebanyak kisah dan sejarah hidup tokoh yang bernama Tan Sri Mohamed Noah ni (datuk kepada DSN). Beliau adalah antara tokoh yang merintis penubuhan Umno untuk menentang Malayan Union. Dan nama beliau tercatat sebagai Speaker atau Yang di Pertua Dewan Rakyat yang pertama. Beliau meninggal dunia pada tahun 1990 dan di makam kan di Makam Pahlawan.

Berikut adalah ringkasan sejarah hidup Tan Sri Mohamed Noah.
1. Mohamed Noah dilahirkan di Bandar Maharani Muar pada 13 Ogos 1897 bersamaan 12 Rabiul Awal iaitu bertetapan pada hari keputeraan junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

2. Mengikut salasilah, Mohamed Noah berasal daripada sebuah keluarga yang sejak turun-temurun bergelar "Orang Kaya" yang menjaga dan mentadbir daerah Padang, Muar. Bapanya, Orang Kaya Omar dan datuknya Orang Kaya Junid merupakan "Orang Kaya" yang terbilang dan berpengaruh pada zaman pemerintahan Almarhum SuItan Abu Bakar (1862-1895).

3. Gelaran "Orang Kaya" dikurniakan kepada seseorang rakyat untuk menjadi wakiI Sultan menjaga keamanan dan mentadbir daerahnya. Malah kaum keluarga Orang Kaya Junid iaitu datuk kepada Mohamed Noah berasaI daripada titisan zuriat seorang kerabat Raja Chempa Bugis yang berkerajaan di daerah Bukit Mor, Muar, Johor.

4. Pada tahun 1914, beliau melanjutkan pelajaran tinggi dalam bahasa Arab di Kuliah Al- Othmaniah Al Islamiah dan kemudian di Syrian Protestant College Beirut Lebanon.

5. Dan sekembali nya beliau bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat perniagaan warga Denmark yang berniaga membeli susu getah di Jalan Bakri, Bandar Maharani, Muar.

6. Pada bulan Julai 1920 beliau berkhidmat pula sebagai kerani di Mahkamah Tinggi Muar.

7. Mohamed Noah mendirikan rumah tangga dengan Maimun Abdul Manaf (anak Kadi Daerah Muar) pada bulan April 1922. Daripada perkongsian hidup itu mereka dikurniakan beberapa orang anak, antaranya ialah Fakhriah, Abu Rais, Suhaila dan Rahah. Fakhriah ialah isteri kepada Datuk Abdullah bin Ahmad, bekas Yang Dipertua Majlis Bandaran Johor Bahru, Suhaila isteri kepada Tun Hussein Onn dan Rahah isteri kepada Tun Abdul Razak Hussein.

8. Semasa menjadi kerani mahkamah beliau telah mengikuti kelas undang undang dan setelah lulus beliau telah di lantik sebagai Majistret Kelas Kedua di Mahkamah Muar pada tahun 1928.

9. Pada Januari 1934, Mohamed Noah ditukarkan ke Mersing sebagai Penolong Pemungut Hasil Tanah bagi daerah Mersing merangkap Majistret di daerah itu.

10. Pada 4 Januari 1936, beliau kemudiannya ditukarkan semula bertugas di Muar sebagai Penolong Kanan Pemungut Hasil Tanah bagi daerah Muar.

11. Pada 1 Julai 1939, Mohamed Noah telah dilantik memegang jawatan Timbalan Pegawai Daerah Mersing hinggalah meletus Perang Dunia Kedua pada 8 Disember 1942.

12. Setelah tentera Jepun di Malaya menyerah kalah kepada pemerintahan tentera British pada 12 September 1945 orang Melayu mulai sedar tentang nasib bangsa dan negara mereka. Datuk Onn Jaafar adalah salah seorang daripada tokoh politik yang mula-mula sekali bergerak menyatukan orang Melayu dalam pertubuhan "Pergerakan Melayu Semenanjung". Pergerakan yang dipimpin beliau itu berpusat di Batu Pahat.

13. Pada ketika itu Mohamed Noah tinggal di Batu Pahat, berkhidmat sebagai Majistret. Beliau juga adalah orang yang bekerja keras menubuhkan pergerakan itu, sebuah pertubuhan politik yang pertama ditubuhkan oleh orang Melayu di Johor selepas Perang Dunia Kedua.

14. Pada awal bulan November 1945, satu mesyuarat kecil di antara enam tokoh politik Melayu Johor telah diadakan di rumah Mohamed Noah di Jalan Sultanah, Batu Pahat. Perbincangan dijalankan sejak dari pukul 8.00 malam dan berakhir pada pukul 3.00 pagi menjadi titik mula penubuhan UMNO.

15. Pada 1 Ogos 1950 pada usianya 55 tahun, Mohamed Noah bersara daripada jawatan kerajaan Johor setelah berkhidmat selama selama 30 tahun. Jawatan terakhir Mohamed Noah sebagai kakitangan awam ialah Yang Dipertua Jabatan Agama Johor.

16. Selepas bersara, Mohamed Noah telah bergerak lebih cergas dalam gelanggang politik tanah air dan juga badan-badan kebajikan dan sukarela. Mohamed Noah dipilih menjadi Pengerusi Tetap Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 1951. Beliau telah memegang jawatan itu selama lapan tahun berturut-turut hingga akhir tahun 1959.

17. Mohamed Noah telah meletakkan jawatan Pengerusi Tetap UMNO apabila beIiau di lantik menjadi Speaker pertama bagi Dewan Rakyat pada 1959. Apabila pilihan raya diadakan di Johor pada 1955, Mohamed Noah telah bertanding di kawasan Segamat dan beliau menang. Beliau mewakili kawasan Segamat dari 9 Oktober 1955 hingga Jun 1959 dan beliau juga menjadi Ahli Majlis Mesyuarat Kerja Negeri Johor sepanjang tempoh tersebut.

18. Sebagai majistret dan berjuang menentang Malayan Union, beliau diberi kepercayaan bertanding di Johor Bahru Timur, Johor mewakili Perikatan / UMNO dalam pilihan raya umum 1959. Dan beliau menang.

19. Beliau sekali lagi di lantik sebagai Yang Dipertua Dewan Negara yang ketiga dari 24 Februari 1969 hingga 28 Julai 1970. Kali pertama beliau di lantik ke jawatan tersebut ialah dari 1 September 1959 hingga 29 Februari 1964.

20. Dan mengenai harta 'kekayaan' beliau, sila baca otobiofrafi Lim Goh Tong bertajuk 'MY STORY'. Tak tergamak BO nak huraikan di sini.

PENGASINGAN KLINIK DAN FARMASI (dispensing separation) oleh Dr Aznil Hisham

Benar apa yg diperkatakan bahawa ubat2 di farmasi lebih murah dari apa yg di jual di klinik. "Consultation charges" juga di kenakan. Ada sesetengah klinik mengenakan RM 15 - 30 utk setiap kali mendapatkan rawatan. Malah ada klinik langsung tidak mengenakan "consultation charges". Kebanyakkan kos diserap dalam pembelian ubat-ubatan.
----
Kebaikkan Pengasingan Farmasi -Klinik (dispensing separation)

1- Kita ingin mencapai sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi. Maka taraf kesihatan kita juga perlu di pertingkatkan sejajar dgn dasar negara.
2- Dahulunya, kita hanya mempunyai Surgical Am pembedahan shj. Sekarang ianya terpisah menjadi neuro-surgery, gastro-surgery, vascular-surgery, breast surgery dll. Begitu juga department2 lain. Malah dalam department saya sendiri pun, nuclear medicine sudah berpisah dari Radiology. Dan tidak lama lagi, intervention Radiology juga akan berpisah dgn radiology.
3- Dengan kata lain, untuk mencapai "good quality healthcare", rakyat perlu bersedia menerima corak perubahan dalam sistem kesihatan negara.
4- Pharmacists adalah entiti yg cukup penting dalam dunia kesihatan. Mereka sgt berhati2 dalam bidang mereka. Doktor memerlukan mereka dlm ubat-ubatan kerana itu kepakaran mereka.
5- Memang benar, ada sesetengah doktor men"prescribe" ubat-ubatan di bawah subtherapeutic dose, terutama kes2 paediatric. Maka, Pharmacists sangat penting di sini.
6- Terdapat beberapa study di UK menunjukkn bahawa "dispensing separation" akan menyebabkan pesakit menghargai ubat- ubatan mereka (increased medication compliance) kerana kesukaran utk mendapatankan ubat.
7- Lebih menarik, dispensing separation ini mampu mengurang perbelanjaan negara hampir berbillion dollar akibat daripada "proper drug education (safety of medication to public)"
6- Bagi saya, pemisahan Farmasi-Klinik @ "dispensing separation" adalah cadangan yg baik. Dan perlu dilihat dalam skop yg luas demi memperbaiki mutu kesihatan negara.
----
Kontra Pengasingan Farmasi-Klinik.

1- Yang menjadi isu utama dalam perdebatan adalah cost & time-effective. Adakah ianya berbaloi dan adil kepada pengguna?
2- Pengasingan Farmasi - Klinik sudah lama berlaku dalam klinik2 kerajaan. Namun apabila menyentuh kepada sektor swasta, cost adalah perkara yg akan di perdebatkan.
3- Perlu di ingatkan bahawa, sektor swasta memainkan peranan yg cukup penting dalam mengurangkan beban tugas kerajaan. Maka kebajikan mereka juga perlu dipelihara.
4- Sekiranya pemisahan ini terjadi, sudah pasti punca pendapatan utama klinik terjejas. Maka, sudah pasti consultation charge bukan lagi RM 15 - 30. Sudah tentu ianya meningkat menjadi RM 80 - 100 bagi setiap temujanji. Siapa yg akan tanggung kos ini?
5- Setelah memperolehi preskripsi dari doktor, pesakit pula terpaksa pergi ke farmasi utk mendapatkan rawatan. Sekiranya terdapat masalah dalam preskripsi/ kehabisan stock, pesakit perlu kembali ke klinik asal atau pergi ke farmasi lain.
6- Adakah ini "cost & time effective?"
7- Jika pada awalnya saya katakan bahawa ubat di farmasi murah dari klinik, dan jika kalian lihat dengan senario yg bakal terjadi (Consultation charge RM 100 + mencari farmasi), adakah ianya berbaloi?
8- Dan setakat ini, belum ada farmasi 24jam sebagaimana klinik.
9- Saya juga sgt yakin bahawa pemilik2 klinik juga berasa gembira dgn cadangan ini kerana tidak perlu memikirkan tentang pengurusan ubat-ubatan yg rumit. Mereka juga akan bebas dari medico-legal issue berkenaan dgn ubatan.
---
‪#‎CADANGAN‬
1- Sebelum isu " dispensing separation" timbul, sudah wujud isu tentang perkhidmatan xray di klinik swasta. Perkara yg di titik beratka adalah "Radiation protection" dikalangan staf dan juga pesakit. Bukan itu sahaja, kualiti x ray teramat buruk hingga menyebabkn doctor mis-diagnose.
2- Yang melakukan pemeriksaan x-ray di klinik adalah mereka lepasan SPM yg tiada basic tentang "radiation protection". Akibat dari itu, perdebatan berlaku agar lesen pemeriksaan x-ray di tarik dari klinik2 swasta.
3- Namun akhirnya, kata sepakat telah tercapai. Klinik boleh meneruskan perkhidmatan xray dgn beberapa syarat :
a. Pastikan klinik berkenaan "hire" seorg juru xray yg bertauliah - at least diploma.
b. Pemantauan harus di lakukan oleh owner klinik.
c. Owner klinik dan juga juru - xray berkenaan perlu hadiri kursus2 yg telah di tetapkn - CME.
d. Akan ada pemeriksaan berkala & audit terhadap klinik2 berkenaan.
4- Cadangan di atas boleh di applikasikan dalam isu "dispensing separation" ini.
5- Isu pokok.
Pharmacists - safe medication to public
Doctors & patients - Cost & time effective

= Maka cadangan di atas adalah yg terbaik (win- win situation).
---
‪#‎KESIMPULAN‬.

1- "Dispensing separation" adalah cadangan yg baik. Namun utk melaksanakannya, memerlukan persediaan dari dikalangan rakyat.
2- Apabila negara telah mencapai status negara berpendapatan tinggi, mungkin perlaksaan ini boleh di fikirkan.
3- Namun langkah awal perlu dilakukan dari sekarang demi utk mencapai sebuah negara yg memberikan perkhidmatan kesihatan terbaik di dunia.
4- GST di perkenalkan pada tahun 1972 di Malaysia. Selepas 40 tahun dan beberapa kali di tangguhkan, baru sekarang kita ingin laksanakan. Namun, itu pun masih tidak memahami sepenuhnya.
"Public start becoming educated healthcare consumers in order to get effective and economical healthcare services."

Aznil Hisham

P/S : Ini adalah pandangan peribadi penulis. Penulis adalah penjual burger di hadapan klinik dan bersebelahan Farmasi. Kini penulis mendapat desakkan dari pengusaha2 benjo dimana mereka sedang merangka rang undang2 agar perniagaa burger dan benjo di pisahkan.