Sunday, April 1, 2012

YouTube Malaysia Dilancarkan Di Malaysia

Malaysia mengalu-alukan kedatangan YouTube sebagai perkhidmatan video dalam talian terunggul di dunia hari ini mengumumkan bahawa ia mewujudkan domain setempat bagi Malaysia pada www.youtube.com.my. Malaysia menjadi negara yang ke-42 yang mempunyai laman Youtube sendiri.
Sebagai YouTube menerangkan dalam pengumuman:
While YouTube has already been available in Malaysia’s most widely spoken languages — Bahasa Malaysia, Chinese, andEnglish — having a Malaysia-specific homepage can now deliver the most relevant videos for Malaysians as well as make it easier to highlight great content from our local partners such as KRU Studios. If you’re in Malaysia, the site will automatically detect your location and send you to the Malaysia page. Anyone else interested in Malaysian content but outside the country can just as easily get to the homepage by just selecting “Malaysia” in the Location section at the bottom of the page.
Manakala tapak baru menyatukan tiga belas negeri di Malaysia dan tiga wilayah persekutuan di bawah satu banner YouTube, ia juga satu peluang yang baik untuk meningkatkan pendedahan artis dan pemuzik. Majlis pelancaran di ibu kota Kuala Lumpur telah dihadiri oleh beberapa pemuzik terkemuka di Malaysia, sebahagian daripada mereka yang anda boleh lihat dalam video dialu-alukan bahawa GOOGLE Malaysia bersama-sama mengalu-alukan kedatangan YouTube.

Tablet Android Google Akan Memulakan Perang Harga

06-google-tablet-asus-nexus-android

Tablet Android Google bersaiz 7 inci yang akan dibina dengan kerjasama Asus (dinamakan Google Nexus) dijangka akan memulakan perang harga antara jenama-jenama tablet. Bahangnya akan terasa di Malaysia kerana tablet Google itu akan bersaing terus dengan tablet prestasi sederhana sebelum ini dari jenama ViewSonic, Ainovo, CSL, Kindle Fire serta Nook Color.

Secara tidak langsung tablet Google akan turut bersaing dengan jenama tablet prestasi tinggi seperti Samsung, Motorola, Sony, BlackBerry serta iPad. Khabarnya tablet Google itu akan diperkenalkan sekitar Mei 2012 pada harga antara RM400-RM800 ($199-$299 Dolar Amerika) yang mana hampir kesemua orang mampu untuk memilikinya.

Ura-ura awal mengatakan Google mahu menjual tablet mereka pada harga lebih rendah namun tindakan sebegitu akan mendapt tentangan pengeluar tablet Android lain seperti Samsung, Motorola, Sony, Acer serta Asus sendiri. Ia akan memulakan perang harga.

Jika harga tablet Google disasarkan pada paras rendah kemudian ia mendapat sambutan hangat, pengeluar lain akan terpaksa menurunkan lagi tablet mereka untuk meraih perhatian pengguna, kesannya mungkin akan merugikan pengeluar tablet yang sebelum ini sudah mengeluarkan tablet dalam lingkungan harga RM1500-RM1800. Kami merasa tablet Android Google pasti mendapat sambutan hangat. Siapa untung? Pengguna tablet.


(Sumber - http://www.iawani.com)