Monday, May 11, 2009

Komen Allahyarham Ahmed Deedat Tentang Masjid Sultan Abdul Aziz Shah Shah Alam, Selangor.


Pada 29 Februari 1992 di Auditorium MPSA (sekarang MBSA) Allahyarham Shaikh Ahmed Deedat, seorang pendakwah daripada Afrika Selatan telah menyampaikan sebuah ceramah bertajuk "Islam:The Way,The Truth and The Life". Shaikh Ahmed Deedat terkenal dengan kepetahan beliau berdebat dan kebolehan beliau menghafal bible, malahan beliau pernah berdebat dengan pemikir yahudi dan kristian tentang kebenaran Islam. Beliau adalah pakar dalam bidang perbandingan agama.

Semasa menyampaikan ceramah tersebut, beliau berkongsi pengalaman tentang umat Islam di Afrika Selatan, menurut beliau terdapat kira-kira setengah juta umat Islam di Afrika Selatan dan 250,000 daripadanya ialah orang melayu(pada tahun 1992 sekarang mungkin lebih besar jumlahnya). Mereka adalah muslim yang cekal, kuat semangat dan berjiwa besar. Orang melayu dikategorikan sebagai orang kulit berwarna. Justeru itu, di Afrika Selatan orang islam disana berhadapan dengan pelbagai tekanan dan mereka tidak dibenar menggunakan kemudahan awam seperti Dewan Awam kerajaan tempatan untuk tujuan menjalankan aktiviti berunsur agama. Oleh yang demikian mereka (orang islam) terpaksa melakukan semua aktiviti keagamaan di dalam masjid Juma di Dublin, Cape Town.

Di masjid Juma di Dublin, Cape Town, Afrika Selatan untuk tujuan menarik minat orang bukan islam memahami islam, mereka membenarkan pelawat bukan islam datang melawat dan masuk ke dalam masjid tersebut, pelawat tersebut akan diterangkan tentang azan,ditunjukan cara-cara berwuduk, falsafah berwuduk, cara menunaikan solat, falsafah bersolat, diterangkan tentang rukun iman, rukun islam, keesaan Tuhan dan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan pendidikan yang dilaksanakan di dalam masjid. Dengan cara tersebut, secara tidak langsung orang bukan islam akan didedahkan tentang islam.

Berbeza di Masjid SAAS, Shah Alam, Selangor, Malaysia dimana orang bukan islam tidak dibenarkan berada didalam masjid, malahan mengistiharkan bahawa orang alim yang membuat fatwa tersebut (tidak membenarkan orang bukan islam daripada memasuki masjid) telah melaksanakan hipokritsi peringkat tertinggi kerana membenarkan Queen Elizabet masuk ke dalam masjid tersebut pada tahun 1989 semasa lawatan beliau ke Malaysia tetapi sebaliknya tidak membenar orang cina dan india (bukan islam) masuk ke dalam masjid tersebut. "Ini soal prinsip" jelas beliau, kenapa Queen Elizabet boleh? dan kenapa orang cina atau india (bukan islam) tidak dibenarkan?