Sunday, August 3, 2008

Siren Berbunyi Ingatkan Ada Ambulan Dalam Kecemasan, Rupa-rupanya ......

Sebentar tadi, lebih kurang jam 7.00 ke 7.15 petang hari ini semasa membuat rondaan di dataran delima saya terdengar bunyi siren, macam siren ambulan, berbunyi berulang, saya menoleh ke arah padang kawat, rupa sebuah kereta kancil dan sebuah kereta wira sedang membunyikan 'corong pembesar suara' untuk tujuan pengiklanan.

Mengikut suara yang keluar dari 'corong pembesar suara' tersebut pada malam ini akan diadakan tayangan gambar di Padang Kawat. "Semua warga kampus dan kolej delima dijemput hadir" jerit suara tersebut. Banyak program sedang berlangsung dalam Kampus UiTM Malaysia sepanjang minggu ini dan minggu depan.

Pada pendapat saya, pendekatan menggunakan haler untuk memaklumkan kepada warga kampus tentang program yang sedang berlangsung adalah satu pendekatan kreatif dan inovatif mahasiswa UiTM untuk menarik penglibatan warga kampus menyertai aktiviti atau program yang dianjurkan.

Bicara 2 Sahabat - Cerita Sejengkal dijadikan Sehasta

Saya dan sahabat saya, Rahman minum teh tarik dekat Restoran Darul Ehsan seksyen 17 tengah hari tadi. Banyak isu yang dibincangkan, banyak perkara yang didiskusikan dan banyak hal dibangkitkan sambil kami minum teh tarik. Bermula daripada cerita tentang UiTM, masuk ke cerita tentang politik negara sampailah ke isu hal ehwal agama.

Satu perkara yang menarik perhatian saya ialah tentang berita kemalangan jalanraya dalam UiTM yang melibatkan bas UiTM dan motorsikal mahasiswa UiTM. Siswa dan siswi yang terlibat dalam kemalangan ini masih berada di Hospital tetapi heboh kabar angin mengatakan bahawa salah seorang daripada mereka telah meninggal dunia. Berita tersebut tersebar begitu cepat dalam UiTM sehingga saya terpaksa membuat pembetulan tentang kabar angin tersebut kepada kawan-kawan yang rapat dengan saya. Kedua-dua mahasiswa UiTM tersebut masih hidup dan sedang menerima rawatan dihospital.

Ini adalah satu contoh budaya masyarakat kita yang pada pendapat saya tidak sihat. Berita sejengkal ditambahkan berjengkal-jengkal dan ianya dipercayai bulat-bulat. Lebih baik kita jangan bercerita atau menyebarkan cerita jika kita tidak pasti kebenaran cerita tersebut. Lagi satu, masyarakat kita suka mendengar berita buruk daripada mendengar berita baik. Berita buruk kita akan jaja dari satu mulut ke satu mulut yang lain tapi kalau berita baik kita tidak jaja dari satu mulut ke satu mulut. Berita tersebut akan terhenti begitu sahaja.

Nasihat saya kepada semua mahasiswa dan diri saya sendiri, mari kita sama-sama ubah budaya kita dalam aspek ini. Jangan menyebarkan berita yang kita tidak pasti kebenarannya kerana nanti kita terjunam ke lembah fitnah kerana mengada-adakan cerita. Kita hanya bercerita berita yang benar sahaja setakat yang kita tahu, jangan melebih-lebihkan cerita.