Sunday, June 29, 2008

Nasihat Kepada Mahasiswa Baru UiTM : Satu

Selamat datang ke UiTM kepada semua mahasiswa UiTM Malaysia. Lupakan soal kehebatan pencapaian akademik anda semasa SPM, anda akan melalui satu hidup baru sebagai 'mahasiswa', anda perlu terus belajar dan terus mengejar impian untuk menjadi graduan yang berguna kepada nusa, bangsa dan agama. Hormatilah pensyarah kerana mereka adalah guru anda. Belajarlah sesuatu ilmu kerana sifat ingin tahu, dekati guru anda. Belajarlah untuk taat kepada masa. Sesungguhnya anda sedang berjuang. Berjuang mendapatkan sekeping pengiktirafan. Tahniah! dan Selamat Maju Jaya.

Pengalaman Dari Alam : Empat

"....pada hakikatnya jiwa semua manusia adalah sempurna, jiwa manusia cenderung kepada kebenaran yang haq tetapi faktor persekitaran dan luaran yang berasaskan nafsu serakah tanpa sempadan dan bertuankan syaitan berwatak manusia menjadikan kesempurnaan jiwa manusia itu tercemar, terhakis dan akhirnya menghilang......."

Ahmad Rais Johari

Nasihat Buat Mahasiswa NR UiTM Malaysia Shah Alam.

Sejak minggu lepas, mahasiswa nr sudah mula sibuk mencari rumah sewa untuk dijadikan penginapan di sepanjang menelusuri salur galur kehidupan sebagai mahasiswa UiTM Malaysia Shah Alam. Saya sarankan carilah rumah sewa yang berdekatan dengan kampus, kawasan yang dilalui oleh bas RapidKL, dekat dengan kedai makan, hampir dengan kedai runcit dan carilah rumah yang sesuai mengikut kemampuan kewangan masing-masing, pastikan perjanjian sewa rumah ditandatangani, elakkan daripada berurusan hal ehwal sewaan tanpa resit. Kalau mahasiswa nr menghadapi masalah dalam pencarian ini, sila dapatkan bantuan daripada Unit Pengurusan Non-Resident, Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEP). Insya-Allah kami sedia membantu.

Sayugia saya ingin mengajak semua mahasiswa nr supaya belajar untuk bertegur sapa dan mengenali sekurang-kurangnya 6 buah rumah jiran anda dikiri dan kanan, didepan dan belakang, atas dan bawah dari rumah masing-masing, ucapkan salam apabila bertemu mereka, hormati mereka jika mereka lebih tua, nasihat mereka jika mereka lebih muda dan hargai mereka jika mereka sahabat nr. Sifat dan sikap sebegini akan mewujudkan suasana ceria dipersekitaran tempat anda menginap atau menyewa. Secara tidak langsung anda telah berperanan sebagai agen perubah masyarakat melalui sikap dan sifat yang saudara/i tunjukkan. Tindakan ini walaupun kecil tapi signifikan untuk mengubah persepsi negatif masyarakat setempat terhadap mahasiswa nr. Mulakan dengan salam, akhiri dengan perasaan hormat-menghormati, nasihat-menasihati dan harga-menghargai.

Banyak masalah akan selesai apabila wujud perasaan hormat-menghormati, nasihat menasihati dan harga-menghargai dalam perhubungan diantara mahasiswa dengan mahasiswa, perhubungan mahasiswa dengan masyarakat setempat dan perhubungan mahasiswa dengan mahasiswi. Justeru itu, mulai hari ini marilah kita bersama-sama, bermulakan dengan salam, yang tua dihormati, yang muda dinasihati dan yang sebaya kita hargai. Insyallah, Tuhan akan memudahkan jalan anda menuntut ilmu jika anda bersifat demikian.