Friday, September 5, 2014

Pertuduhan terhadap Azmi Sharom sekat kebebasan akademik - Saifuddin

Pertuduhan terhadap Azmi Sharom sekat kebebasan akademik - Saifuddin
SAIFUDDIN: Kita perlu menegakkan kebebasan akademik untuk menggalakkan pensyarah universiti untuk menjadi intelektual awam. - Gambar fail

KUALA LUMPUR: Caj hasutan terhadap profesor madya undang-undang Universiti Malaya Azmi Sharom menyekat kebebasan akademik, kata Datuk Saifuddin Abdullah.

"Di mana-mana negara yang mengamal demokrasi, kebebasan akademik dianggap sebagai suci.

"Kita perlu menegakkan kebebasan akademik untuk menggalakkan pensyarah universiti untuk menjadi intelektual awam, yang tidak hanya bercakap dengan rakan sekerja, tetapi juga kepada orang ramai melalui media, persidangan, seminar atau penerbitan," katanya pada majlis di pelancaran kempen dan forum #mansuhaktahasutan dan di Majlis Peguam Malaysia malam tadi.

Pada hari Isnin, Azmi didakwa menghasut atas kenyataan beliau berkaitan dengan krisis perlembagaan Perak pada 2009 yang disiarkan dalam laman portal berita pada 14 Ogos yang didakwanya dibuat berdasarkan wacana akademik.

Saifuddin, pada forum itu, juga menyuarakan kebimbangannya terhadap peningkatan secara tiba-tiba penganiayaan menggunakan Akta Hasutan 1948.

"Terdapat kebimbangan bahawa Akta berkenaan telah disalahgunakan untuk penganiayaan selektif.

"Daripada mempunyai perbualan di sfera awam yang lebih luas, kita mengalami perbualan di mana budaya yang takut berlanjutan," kata ahli Majlis Perundingan Perpaduan Negara itu.

"Apabila terdapat ketakutan - di mana ahli akademik tidak lagi bersuara dan tokoh-tokoh negara terus berdiam - saya bimbang jika tindakan keras dipergiatkan terhadap perbezaan pendapat, ia akan memberi ruang kepada mereka yang mungkin mahu 'menulis semula' perlembagaan melalui saluran pintu belakang, kerana tidak ada satu yang menghalang mereka.

"Walaupun saya tidak bermaksud tulisan perlembangan secara literal, ia mengenai mentafsiran peruntukan-peruntukan tertentu. Segelintir orang ramai memilih untuk berdiam kerana pada satu tahap, mereka takut. Dan secara tidak langsung anda boleh membuat ruang untuk orang ramai melakukan demikian," kata Saifuddin.

Kempen #mansuhaktahasutan yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Peguam Muda Kebangsaan di bawah Majlis Peguam Malaysia, merupakan inisiatif setahun bertujuan untuk menekan kerajaan persekutuan untuk memenuhi janji untuk memansuhkan Akta Hasutan 1948 itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, pada 11 Julai, 2012, telah berjanji untuk memansuhkan Akta itu dan menggantikannya dengan Akta Keharmonian Nasional.

"Rakyat perlu menggalakkan dia untuk melakukannya. Tidak semua orang di sekeliling Najib mempunyai pemikiran yang sama dengan dia. Jika beliau mahu melakukannya, maka rakyat harus memberi sokongan kepada mereka," tambah Saifuddin.