Sunday, September 5, 2010

Salam Ramadan Al-Mubarak dan Salam Aidilfitri - Kepada Semua Muslimin dan Muslimat.

Kepada semua muslimin dan muslimat Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Sempena kehadiran shawal tidak berapa lama lagi saya pohon kemaafan daripada hujung rambut diumbun-umbun sehinggalah ke hujung jari kaki kepada pembaca sekalian jika terdapat tulisan didalam blog saya ini mengguris hati dan perasaan Tuan/Puan dan saudara/saudari sekelian. Kepada semua warga UiTM berhati-hati dijalan raya semasa balik kampung nanti. Semoga ramadan dan syawal tahun ini menjadi yang terbaik daripada ramadan dan syawal yang sebelumnya.

Ya Allah....Aku telah banyak berbuat dosa.

1.Dosaku semasa muda dan remaja.

2.Dosaku kepada Ayahanda dan bonda,aku banyak lalai,aku sering menyakiti mereka,menyusahkan dan membuat mereka menangis.

3.Aku pernah berdosa kepada isteriku dan kepada anakku.

4.Aku berdosa pernah lalai meninggalkan shalat yg lima waktu.

5.Aku berdosa ,karena kurang dalam bersyukur.

6.Aku berdosa pernah menyakiti dan mengecewakan orang lain.

7.Aku masih terlalu kedekut dalam bersedeqah.

8.Aku masih kurang khusyuk dalam beribadah.

9.Aku masih kurang ikhlas dalam beramal dan ucapanku belum bersih suci.

10.Aku belum mampu melunaskan hutang piutang puasaku...ya Allah...

11.Bahkan zakatku masih ada yg tertinggal dan terlupakan..

12.Hatiku masih ternoda & tindakanku masih ada yg menyimpang.

13.Masih ada iri & dengki di hatiku & masih terlalu terlena dgn pujian.

14.Masih ada kesombongan dalam hatiku.

15.Masih ada rasa putus asa dalam menerima takdir-Mu.

16.Masih terlalu cinta kepada dunia daripada cinta kepada-Mu.

Ya Allah..Ampunilah aku. Bersihkanlah segala kesalahanku. Terimalah shalatku, puasaku, ruku' dan sujudku, duduk dan rebahku, amal ibadahku dan sempurnakanlah apa yg aku lakukan selama shalat ya Allah. Aku memohon hanya kepada-Mu, aku datang hanya untuk-Mu.

Di bulan Ramadhan yang Mulia ini dan diambang kehadiran shawal, kabulkanlah semua doa-doaku ya Allah.. Berilah aku kebahagian di dunia dan kebahagiaan di akhirat nanti, juga terhindar dari api neraka.Masukanlah aku kedalam surga-Mu ya Allah, bersama orang-orang yg berbuat kesejahteraan. Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Maha Pengampun dan Tuhan yg menguasai seluruh alam.

Aamin...ya Robbal 'alaamiin.

Konsep Iklan Aidilfitri 2010 TV3 Malaysia Bertentangan Dengan Falsafah Aidilfitri

Saya menonton iklan aidilfitri 2010 TV3 Malaysia semalam melalui post seorang rakan Facebook. Perkara pertama yang terlintas dalam fikiran saya selepas menonton iklan tersebut ialah kenapa konsep iklan ini pelik dan lain macam sangat.? apakah konsep aidilfitri yang hendak ditonjolkan?

Sekali pandang ia macam mahu menonjolkan konsep ala-ala 1Malaysia, iklan itu mengabungkan Islam, kristian, buddha dan hindu sebagai objek siaran melalui simbol-simbol tertentu. Mungkin TV3 ingin dan cuba menengahkan konsep 'satu Malaysia baru' melalui iklan tersebut. TETAPI pada pandangan saya, perkara yang perlu dan patutnya ditonjolkan ialah konsep aidilfitri yang menandakan hari kemenangan bagi umat islam setelah mengaut segala laba kebajikan disepanjang ramadan al mubarak.

Hari kita mencari persamaan dan bermaaf-maafan untuk mengukuhkan lagi ukuhuwah dan perpaduan. Saya berharap sesuatu dilakukan oleh TV3 terhadap iklan tersebut kerana ia boleh menghambarkan mode aidilfitri rakyat Malaysia selepas menonton iklan tersebut. Gantikan dengan iklan yang lebih sesuai dan selaras dengan budaya rakyat Malaysia, melayu dan Islam.