Friday, July 11, 2008

Program Eksplorasi Taman Negara, Pahang Anjuran JPPNR

Pagi ini jam 7.30 nanti saya akan bertolak ke Taman Negara, Kuala Tahan, Pahang mengiringi mahasiswa nr ber'ekspedisi' dan ber'eksplorasi' mengharungi hutan dara, menelusuri sungai dan beriadah didalam belantara. Saya amat merindui kesegaran udara hutan nan menghijau, bunyi derauan arus sungai yang berderau, melihat kilauan ikan yang berenang dicelah-celah batu, menikmati kedinginan air dari gunung tahan yang mengalir daripada berpuluh-puluh sungai kecil yang bergabung menjadi satu.

Semoga selepas ekspedisi ini, semua peserta yang terdiri daripada mahasiswa NR akan insaf dan sedar betapa manusia perlu bermesra dan bercumbu dengan alam semulajadi yang terdiri daripada pokok, rimba, hutan, belantara, sungai, air, udara, api, pacat, ikan dan unggas untuk kesejahteraan manusia sendiri.

Saya akan kembali ke Shah Alam pada malam hari ahad (13 Julai 2008). Saya berdoa semoga perjalanan kami mendapat keberkatan dan kepulangan kami nanti mendapat kerahmatan daripada Ilahi, semoga tidak berlaku kejadian yang tidak dingini sepanjang ekspedisi dan eksplorasi ini berlangsung.