Monday, July 21, 2008

Bengkel Pengurusan Mahasiswa Non-Resident, 21-22 Julai 2008 di Kolej Mawar UiTM Malaysia

Pada hari ini dan esok saya menghadir bengkel pengurusan mahasiswa NR yang dihadiri oleh pengurus asrama, penolong pengurus asrama, pegawai pembangunan pelajar non-resident dan ramai lagi dari seluruh negara termasuk UiTM Kampus Cawangan Sabah dan Sarawak.

Saya dilantik menjadi fasilitator kumpulan dua yang dianggotai oleh En. Ibrahim pengetua Kolej Puncak perdana, Dr. Zana, pengetua kolej mawar dan melati, en. kamal dari UiTM perak, En. Rosdi, En. Faizal, En. Fazley dari UiTM Cawangan Sabah dan Hajah Junaidah daripada UiTM Cawangan Trengganu.

Pokok perbincangan kami ialah mengenalpasti mekanisme yang sewajarnya yang perlu dilakukan UiTM untuk merancakkan dan menyemarakkan aktiviti yang melibatkan mahasiswa NR. Umum mengetahui bahawa tahap penglibatan mahasiswa nr terhadap aktiviti yang dianjurkan kurang mendapat sambutan daripada pelajar nr. Banyak faktor yang menyebabkan perkara ini terjadi diantaranya program yang tidak memenuhi kehendak pelajar nr, masa dan waktu program yang tidak sesuai, kurang publisiti dan sikap mahasiswa sendiri yang merasakan mereka lepas bebas bila menjadi mahasiswa nr dan tidak mahu beraktiviti dan melaksanakan program.

Kami semua ahli kumpulan dua bersetuju supaya UiTM mewujudkan Jawatankuasa Bersama antara UiTM dan masyarakat setempat dimana mahasiswa nr menginap bagi mengeratkan perhubungan diantara mahasiswa nr dengan penduduk setempat disamping menangani masalah semasa yang ditimbulkan oleh mahasiswa nr. Disamping itu, Jawatankuasa diperingkat ad-hoc diwujudkan semua kawasan dimana terdapat mahasiswa UiTM menyewa disitu, melalui mekanisme ini secara tidak langsung kita dapat mewujudkan sistem penyampaian yang berkesan kepada mahasiswa NR. Program-program yang melibatkan mahasiswa nr dan masyarakat setempat wajar dilaksanakan.

Pn. Azida Azmi, Ketua Timbalan Pendaftar, HEP & A, semasa sesi perasmian bengkel tersebut menyatakan bahawa UiTM serius dalam menangani hal ehwal kebajikan mahasiswa NR. Semua sistem HEP diseluruh negara mempunyai pegawai pembangunan pelajar NR dan unit pengurusan NRnya yang tersendiri. Demikian lah kata Pn. Azida bahawa pengurusan universiti serius menjaga kebajikan mahasiswa NR.