Monday, June 23, 2008

Cabaran Baru Kepada Para Mahasiswa NR UiTM.

Julai nanti kampus UiTM akan sibuk kembali, setelah para mahasiswa bercuti panjang di kampung halaman masing-masing. Semoga kedatangan semester baru ini akan memberikan semangat dan daya juang yang baru kepada para mahasiswa sekelian. Difahamkan pengambilan baru (new intake) kali ini dipertingkatkan lagi, bermakna semakin ramai mahasiswa lama UiTM terpaksa menginap di rumah sewa. Kemudahan penginapan asrama amat terhad.

Sejak harga minyak naik kepada RM 2.70 se liter baru-baru ini, semua barang-barang keperluan asas di Shah Alam mula menunjukan tanda-tanda peningkatan. Mengikut seorang pengusaha minuman di seksyen 2, beliau akan menaikan harga minuman sebanyak 20% berkuatkuasa 1 Julai 2008. Dijangkakan harga makanan juga turut meningkat. Justeru itu, semua mahasiswa perlu mengamalkan belanjawan berhemah kerana jumlah PTPTN yang diterima tetap sama seperti semester lepas.

Seperkara lagi ialah kejadian jenayah yang melibatkan pelajar UiTM sebagai sasaran dan mangsa penjenayah, masalah jenayah seperti ragut, kehilangan motorsikal, pecah rumah, kehilangan laptop, samun dan sebagainya perlu diberikan perhatian serius oleh semua mahasiswa NR UiTM. Elakkan diri anda daripada terdedah kepada sasaran penjenayah seperti keluar lewat malam, tidak mengunci pintu rumah dan lupa mengunci kenderaan dengan kunci pendua. Sokongan mahasiswa NR sekelian terhadap sebarang program anjuran Unit Pengurusan NR dan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar NR (JPPNR) amat kami hargai. Kita perlu bersatu untuk menjaga kepentingan kita bersama.

UiTM Dihatiku....Fasa Tiga


Bulan ini genaplah 11 tahun saya bersama UiTM. Perjuangan belum selesai, agenda untuk memartabatkan bangsa perlu diteruskan. UiTM berkembangan begitu pesat. Terbaru UiTM telah melahirkan 18 orang graduan Bachelor of Medicine dan Bachelor of Surgery yang pertama daripada Fakulti Perubatan pada konvoksyen yang lepas. Saya terlibat secara terus merangka halatuju ICT Fakulti Perubatan bersama Professor Dato' Dr Khalid Yusoff dan pasukan beliau daripada Fakulti Perubatan.

Professor Dato' Dr Khalid Yusoff, Dekan Fakulti Perubatan menulis email yang berbunyi.......


Sdra Rais,


Terima kasih diatas segala kerjasama dan sumbangan yang diberikan. Seperti yang sdra dapat lihat, kita berusaha utk membangun sesuatu yang akan menjadi kebanggaan bukan sahaja kepada UiTM tetapi bangsa Melayu untuk sekurang-kurangnya seratus tahun lagi, insya Allah. Kita perlu bekerja keras, dan terus mengejar kehadapan.


Olives are PRESSED to get their oil, fruits are SQUEEZED for their juice, flowers are CRUSHED for their perfume; so if you feel PRESSURED by me, it is just me trying to get the BEST out of you.


Khalid


kepada saya. Kata-kata beliau memberikan motivasi kepada saya berkerja lebih smart untuk merealisasikan misi dan visi Fakulti Perubatan menjadi realiti. Beliau juga membuka minda saya melihat sesuatu isu dalam perspektif yang berbeza-beza dan beralternatif. Ada banyak jalan untuk menuju ke satu destinasi, kita kena pilih jalan paling dekat, cepat dan tepat, jalan yang paling praktikal, jangan menyusahkan keadaan, jangan menambah birokrasi kerana masa terlalu berharga buat kita. Jangan buang masa, Kita perlu berkerja 3 kali ganda lebih kuat untuk mengejar impian, ujarnya lagi.