Saturday, July 6, 2013

ULASAN RINGKAS BERKENAAN ISU MESIR - Zaharuddin.net

Pandangan peribadi saya berkenaan hal Mesir :

1. Dr. Muhammad Morsi adalah Presiden Mesir yang sah melalui pilihanraya presiden yang dijalankan secara demokratik pada 24 Jun 2012. Justeru tindakan menjatuhkannya secara revolusi jalanan BUKANLAH CARA YANG BETUL, khususnya bagi seorang pemimpin yang baru hanya 1 tahun berkuasa. Berikan masa dan berdiskusi lebih tepat bagi mereka yang tidak bersetuju dan pengkritik.

2. Sepanjang setahun beliau sebagai Presiden, beliau tidak mendapat sokongan penuh dari pihak tentera, polis dan pelbagai kakitangan kerajaan. Ini menjadikan perubahan yang dirancang sangat lambat dan kelihatan kurang berjaya. Selain itu, tempoh setahun terlalu pendek untuk membersihkan kekalutan ekonomi dan minda selama 30 tahun yang ditinggalkan oleh Hosni Mubarak.

3. Saya melihat, sifat dan sikap rakyat Mesir yang kelihatan terlalu banyak berpuak dan membantah, keadaan ini sememangnya memerlukan satu jenis undang-undang ala diktator dari pemimpin yang AMANAH DAN BAIK bagi menyatu dan mengurangkan masalah administrasi khususnya di awal-awal pemerintahan. Justeru, rang undnag-undang yang memberi Presiden kuasa penuh yang kontroversi pada hujung November 2012 itu adalah perlu dan tidak patut dianggap sebagai keaiban kepimpinan Morsi. 

4. Tindakan tentera yang merampas kuasa dengan sokongan Sheikhul Azhar dan Coptic Pope Tawadros tidak secara demokratik bakal menyaksikan masa hadapan Mesir semakin suram dan tidak pasti. Kelak nanti Presiden baru bakal menjadi boneka tentera yang mana kiranya tidak disetujui, maka akan dirampas lagi oleh tentera. Mungkin tindakan terbaik adalah Presiden baru perlu ‘revamp’ tentera agar senjata mereka tidak menjadikan mereka mencarik keputusan rakyat majoriti.

5. Tindakan rakyat awam Mesir yang mengadakan revolusi jalanan dan bergembira atas kejatuhan Dr. Morsi adalah pelik dan kurang matang pada hemat saya. Masakan tidak, sedang mereka bergembira dan merayakannya, adakah mereka sedar dan tahu siapa yang bakal menjadi pemimpin terbaru mereka?, bilakah tarikh pemilihannya ? adakah mudah menaikkan pemimpina kesukaan mereka untuk diterima semua pendemonastrasi dan puak-puak? malah mungkin sebahagian besar mereka langsung tidak mempunyai idea siapakah calon yang paling layak. Apakah tindakan mereka ini lebih membantu menstabilkan Mesir atau mengoyahkannya semula? Dan lebih teruk, tindakan ini memberi kesan kepada kemaslahatan rakyat Palestin. 

6. Saya bersetuju dengan tindakan Kerajaan Turki dan Africa Union yang TIDAK MENGIKTIRAF kerajaan sementara haram Mesir serta tidak berurusan diplomatik kecuali dengan Presiden Morsi dan wakilnya yang sah sebagai mewakili kerajaan Mesir. Memang benar, tindakan ini bakal menjejaskan banyak hubungan ekonomi dan diplomatik antara kedua Negara selepas ini.

7. Rampasan kuasa Morsi ini lebih jelas disokong oleh pihak barat padahal mereka sering melaungkan keperluan untuk berpegang kepada Demokrasi, namun apabila Presiden Mesir dilihat ingin meluaskan agenda Islam dalam pentadbiran dan membantu Palestin, mereka kini berubah kepada menyokong rampasan kuasa pula.

8. Kerajaan Malaysia sepatutnya mengecam rampasan kuasa ala tentera Mesir ini kerana iktirafan kerajaan Malaysia bakal memberi mesej yang mengelirukan kepada sebahagian rakyat Malaysia kelak iaitu seolah-olah Malaysia mengiktiraf kerajaan melalui revolusi jalanan sedangkan tiada kezaliman nyata dilakukan oleh Morsi yang hanya baru setahun jagung memerintah.

9. Menukar pemimpin kerajaan melaui cara revolusi jalanan atau kekerasan memang lebih banyak membawa mudarat berbanding manfaat. Justeru, wajarlah ia dijauhi. Perlu difahami, revolusi jalanan menjatuhkan kerajaan BERBEZA DENGAN DEMONSTRASI AMAN bertujuan menyatakan bantahan tanpa sebarang perancangan menggulingkan kerajaan seperti di Mesir ini. Demonstrasi aman  (khususnya dengan permit) termasuk dalam hak yang dibenarkan oleh sistem demokrasi, manakala revolusi bersenjata dan ganas adalah tidak. 

10. Ini hanyalah pandangan peribadi dan mungkin saya juga boleh tersalah dalam analisa dan penerimaan maklumat. Wallahu’lam.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net

(Sumber - http://www.zaharuddin.net/)

Makluman Pelajar Meninggal Dunia


Assalamualaikum wbt.

Makluman Pelajar Meninggal Dunia

Dukacita dimaklumkan pada 18 Jun 2013 (Selasa), seorang pelajar siswi UiTM Kampus Puncak Alam telah kembali ke Rahmatullah.  Butiran Pelajar berkenaan adalah seperti berikut :-

Nama
Fakulti
Punca Kematian
Tarikh Kematian
  Nama : Nursyafiqah Binti Mohammed Suadi

  Umur   : 20 Tahun
  Program    :  BM 223 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) (Pengurusan Sumber Manusia)

  Fakulti        : Pengurusan Perniagaan

  No Pelajar :  2012689472

  Semester    : 1
-
18/6/2013 (Selasa)
                


Dukacita dimaklumkan pada 29 Jun 2013 (Sabtu), seorang pelajar siswa UiTM Kampus Puncak Perdana telah kembali ke Rahmatullah.  Butiran Pelajar berkenaan adalah seperti berikut :-

Nama
Fakulti
Punca Kematian
Tarikh Kematian
  Nama : Muhammad Muizzuddin Bin Zulkiflii

  Umur   : 21 Tahun
  Program    :  AC110 - Diploma Perakaunan

  Fakulti        : Perakaunan

  No Pelajar :  2010519103

  Semester    : 5
Kemalangan Jalan Raya
29/6/2013 (Sabtu)
                

Dukacita dimaklumkan pada 1 Julai 2013 (Isnin), seorang pelajar siswi UiTM Shah Alam telah kembali ke Rahmatullah.  Butiran Pelajar berkenaan adalah seperti berikut :-

Nama
Fakulti
Punca Kematian
Tarikh Kematian
  Nama : Nur Khairul Bariyah Binti Hashim

  Umur   : 22 Tahun
  Program    :  CS 228 - Sarjana Muda Sains (Kepujian) (Matematik Pengurusan)

  Fakulti        : Sains Komputer & Matematik

  No Pelajar :  2012264138

  Semester    : 4
Demam Panas
1/7/2013 (Isnin)
                

Semoga Allah S.W.T mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan Allahyarhammah dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.  Sekian, dimaklumkan.