Thursday, June 26, 2008

Siapa 'Orang Kompeten' di UiTM?

Akta Bekalan Elekktrik 1990(Akta 447), Akta Bekalan Elektkrik (Syarikat Penganti) 1990 (Akta 448) & Peraturan-Peraturan dan Kaedah-Kaedah Elektrik 1990 mentakrifkan 'Jurutera Elektrik Kompeten' sebagai orang yang memegang Perakuan Kekompetenan sebagai Jurutera Elektrik Kompeten yang dikeluarkan di bawah peraturan 47. 'Penjaga Jentera' ertinya orang yang memegang Perakuan Kekompetenan sebagai Penjaga Jentera yang dikeluarkan di bawah peraturan 49.

Di UiTM 'Jurutera Elektrik Kompeten' yang saya kenali secara dekat ialah Ir. Harizan Che Mat Haris. Beliau banyak mengajar saya tentang elektrik bermula daripada High Tension(HT) 33kV, 11kV sehingga Low Voltage(LV) 415V dan 240V. Beliau juga mengajar saya tentang 'ring', 'redundancy' dan 'spur' dalam sistem bekalan elektrik. Jasa beliau kepada saya dalam konteks sistem bekalan elektrik tidak dapat saya lupakan sepanjang hayat. Sumbangan dan jasa beliau sepanjang berkhidmat di Pejabat Pengurusan Fasiliti (PPF) kepada UiTM terlalu banyak untuk ditulis dalam blog ini. Beliau juga adalah bekas Pegawai Kesihatan dan Keselamatan UiTM. Beliau umpama lilin, menerangi orang lain tetapi membakar diri sendiri.

Manakala 'Penjaga Jentera' Elektrik yang rapat dengan saya ramai, diantaranya Afzal Haq Abdul Rahman, Zulkepley Awang, Mohd. Tholal Hj. Hamidi,Mohd Fahmy Mohd. Fauzi, Shahidan Husain, Wan Hasanun, Samsudin Harun, Saimi Hussin, Mohd. Awaluddin Ibrahim, Mohni Dasuki dan ramai lagi yang tidak dapat disenaraikan disini. Mereka adalah orang kompeten di UiTM, Shah Alam. Mengikut Akta 447, orang awam tidak dibenarkan masuk Sub-Station Elektrik (HT&LV) kecuali dengan diiringi oleh orang kompeten iaitu Penjaga Jentera Elektrik.

Dalam kacamata Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) 'Penjaga Jentera' Elektrik ini tarafnya sama macam kerani, pemandu, tukang dan yang seangkatan dengannya. Mungkin kerana nama jawatan mereka penjaga jentera jadi Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) nampak tugas mereka ini macam penjaga. JAGA. Dalam kacamata Suruhanjaya Tenaga Malaysia pula mereka adalah orang kompeten, untuk menjadi orang kompeten mereka perlu mengikuti kursus tertentu yang dianjurkan Suruhanjaya Tenaga Malaysia. Kursus teori dan amali. Kursus ini memakan masa paling minima 6 bulan. Ada peperiksaan teori dan amali.

Pada pandangan saya kumpulan ini tidak perlu mengikuti Peperiksaan Tahap Kecekapan(PTK) kerana jika mereka menjadi 'Penjaga Jentera' Elektrik maknanya mereka telah kompeten. PTK mereka perlu berdasarkan kepada kompetensi mereka dalam skim Suruhanjaya Tenaga Malaysia bukan PTK seperti mana yang ada sekarang.

Samada kita sedar atau tidak, mereka sebenarnya ialah tulang belakang kepada operasi UiTM. Cuba bayangkan jika tiada bekalan elektrik di UiTM, adakah operasi pengajaran dan pembelajaran boleh dijalankan? apa maknanya komputer, server, network dan sistem ICT jika tiada bekalan elektrik? Apa maknanya sistem hawadingin jika tiada elektrik? semuanya tidak boleh beroperasi. Justeru itu, telah tiba masanya untuk JPA dan Pejabat Pendaftar membuat penilaian semula skim perkhidmatan penjaga jentera elektrik sediada kerana mereka terlalu dipinggirkan. Tambahan pula sekarang ini tarif bil elektrik telah naik, maka sewajarnyalah penjaga jentera elektrik juga dinaikan taraf...!

Pengalaman Dari Alam : Dua

"Fikiran manusia gagal menerjah alam ghaib. Sempadan kepada kapabiliti fikiran manusia hanyalah terhad di alam nyata dan realiti sahaja, selepas garisan itu, keupayaan fikiran manusia terhenti."

Ahmad Rais Johari