Thursday, January 3, 2019

ANNUAL BUSINESS PERFORMANCE REVIEW oleh Norizan Sharif

ANNUAL BUSINESS PERFORMANCE REVIEW

1. Sepanjang hari ini saya habiskan masa buat Annual Business Performance Review untuk bisnes kecil saya di sini.

2. Sekiranya anda belum buat lagi untuk bisnes anda, elok buat pada awal tahun ini. Kalau sudah buat pada tahun lepas, tahniah.

3. Dengan buat Annual Business Performance Review, kita boleh tahu tahap "kesihatan" bisnes kita, membuat penjajaran semula (realignment) dan menentukan sasaran untuk tahun seterusnya.

4. Dalam konteks bisnes saya, saya buat perkara-perkara berikut:

PERTAMA, saya review visi dan misi. Adakah visi dan misi kita patut kekal atau berubah. Visi dan misi sama seperti tayar masuk lubang. Apabila tayar gelong, buat penjajaran semula.

KEDUA, saya review prestasi kewangan. Kita boleh bandingkan prestasi kewangan tahun ini dengan tahun sebelumnya. Apakah perubahan yang berlaku?

Berapa peratus bertambah / berkurangan perolehan (revenue)? Adakah pertambahan / pengurangan ini diselaraskan dengan kos operasi? Apakah kos operasi / sumber yang telah / perlu diselaraskan?

Berapa peratuskan perolehan kita datang dari core activities dan non-core activities? Adakah kita nak kekal peratusan ini, atau terbalikkan pada tahun seterusnya?

KETIGA, saya review impak sosial (non-financial impacts). Berapa ramaikah yang mendapat manfaat secara langsung atau tak langsung dari bisnes yang kita lakukan? Apakah kesan sosial kepada kehidupan mereka?

KEEMPAT, saya review semula milestones, sasaran kewangan dan sosial untuk tahun seterusnya. Sekiranya prestasi tahun lepas menunjukkan sasaran tahun ini boleh dikekalkan, saya kekalkan. Sekiranya tidak, saya pinda.

Dan KELIMA ialah saya review semula business plan. Saya buat business plan dalam bentuk PowerPoint dan ia saya sesuaikan dengan keputusan review tersebut.

Setiap usahawan mesti jadikan business plan sebagai "living document."

5. Sama ada pendapatan bisnes anda RM10K setahun, RM100K setahun, RM1 juta setahun atau RM100 juta setahun, buat Annual Business Performance Review.

No comments: