Saturday, September 3, 2011

Harapan tinggi kepada UiTM

KUALA LUMPUR 2 Sept. - Kerajaan meletakkan harapan tinggi kepada Universiti Teknologi Mara (UiTM) untuk membantu meningkatkan keupayaan pelajar bumiputera menerusi pendidikan dan seterusnya berjaya dalam kerjaya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UiTM kini menjadi satu-satunya institusi yang menyediakan tempat kepada 200,000 pelajar untuk mengikuti pelbagai program yang ditawarkan.

Kata beliau, harapan kementerian itu adalah selaras dengan hasrat negara untuk melahirkan modal insan berpengetahuan tinggi selain berkemahiran tinggi.

"Kita sekarang mengharapkan UiTM dapat melaksanakan peranan itu untuk membantu memajukan orang Melayu bagi membolehkan mereka menguasai ilmu dan pengetahuan.

"Kerajaan percaya UiTM mampu mencapai matlamat itu berikutan kedudukan dan lokasi kampus UiTM terletak di seluruh negara berbanding universiti lain," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam usaha mengangkat peranan UiTM lebih tinggi, Mohamed Khaled berkata, universiti berkenaan telah menyediakan 'Program Destini Anak Bangsa' iaitu pelajar lemah diberi peluang membangunkan keupayaan masing-masing untuk mendapat peluang kedua.

Selain itu, beliau berkata, UiTM juga diminta memberi tumpuan terhadap pembangunan bagi melahirkan tenaga teknikal di kalangan pelajar kerana antara lain ia selari dengan matlamat kerajaan mengarusperdanakan Institut Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TEVT).

Katanya, kerajaan kini memberi tumpuan untuk melahirkan tenaga profesional dan separa profesional dalam kemahiran teknikal kerana semua teknologi yang diwujudkan dalam negara perlu digerakkan oleh kalangan mereka yang terlibat secara langsung dalam teknikal.

"Pada masa ini, negara-negara maju juga telah menetapkan 60 nisbah 40 iaitu tenaga teknikal 60 dan bukan teknikal 40," kata beliau

(Sumber - http://www.utusan.com.my)

No comments: