Thursday, May 21, 2009

Mengetahui Hakikat Sesuatu Yang Di Ingat - oleh Imam Al-Qusyairi (Part 6)

" Yang Maha Suci"

Al-Qudus adalah nama Allah yang kelima. Al-Qudus bermaksud Allah Yang Maha Suci, Allah suci daripada segala sifat kerendahan, sifat kekurangan, sifat keburukan, sifat baru sebagaimana makhlukNya dan sifat kerosakan. Allah Maha Bersih daripada sifat-sifat tersebut. Allah S.W.T adalah Zat Maha Sempurna yang suci, murni dan bersih, pada zahir dan batin, daripada awal sehingga akhir dari sifat-sifat kelemahan, kekurangan, kenegatifan dan keburukan. Allah S.W.T itu bersifat Maha Agung dan Maha Tinggi. KesucianNya itu menjadikan Dia Maha Bersih, Maha Cantik, Maha Kemas, Maha Tersusun dan Maha Menginspirasikan. Dia ialah Dzat yang mengilhamkan inspirasi melalui sifatNya Yang Maha Suci dan Yang Maha Bersih.

Bagaimana kita menumbuhkan sifat Maha Suci Allah S.W.T itu didalam diri kita? perkara ini dapat kita fahami apabila kita kembali kepada fitrah semulajadi manusia, secara fitrahnya semua manusia suka dan ingin kepada kesucian dan kebersihan, apabila kita memandang sesuatu yang suci dan bersih, hati kita akan suka, gembira, rasa terhibur dan rasa seronok , menyebabkan kita terus ingin memandang sesuatu yang suci dan bersih itu, mahu terus duduk disitu , kerana pada sesuatu yang suci dan bersih ada kelembutan, ketenangan dan sumber inspirasi.

Justeru itu maka sewajarnya kita menyerap sifat suci Allah ini dengan sentiasa menjaga kebersihan pada diri sendiri, menjaga kebersihan tempat kita tinggal, sentiasa kemas, sentiasa cantik dan sentiasa teratur. Harta yang kita perolehi daripada kurniaan Allah juga perlu kita bersihkan dengan mengeluarkan zakat.

Hati yang suci adalah hati yang bebas daripada sifat-sifat mazmumah seperti hasad dengki, dendam, benci dan sakit hati. Hati yang suci, murni dan bersih adalah hati yang bebas daripada prasangka buruk, memegang prinsip hidup yang salah, membuat kesimpulan berdasar pengalaman yang negatif, mempunyai kepentingan peribadi bila melakukan sesuatu, melihat pada sudut pandang yang salah, suka membanding-banding dan bersikap fanatik terhadap sesuatu. Itulah sifat Allah Yang Maha Suci yang perlu kita terapkan didalam hati kita, kelak pemikiran kita dan tindakan kita akan berdasarkan suara hati yang meletakan Allah S.W.T dihadapan dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan. Kesucian juga sering dikaitankan dengan putih, jernih, asli dan bening, ia juga adalah simbul bersih daripada noda dan dosa serta tidak mengikut kehendak nafsu haiwani.

No comments: