Thursday, May 21, 2009

Mengetahui Hakikat Sesuatu Yang Di Ingat - oleh Imam Al-Qusyairi (Part 5)

"Yang Maha Kuasa"

Nama Allah yang ke-empat ialah Al-Malik iaitu Yang Maha Kuasa. Dalam Al-Quran ada disebut Al-Azizul Malik yang bermaksud Yang Maha Perkasa dan Maha Kuasa, Maalikul Mulk bererti Yang Maha Memiliki segala kekuasaan, Al-Malik bererti Raja Yang Maha Kuasa, ada juga yang mentafsirkan Al-Malik dengan maksud Maha Merajai atau Maha Memerintah. Apapun tafsiran tersebut, prinsipnya ialah Allah S.W.T adalah Zat Yang Maha Berkuasa, Maha Pencipta dan Menjaga hukum-hukamNya atas alam semesta yang dipanggil hukum alam, hukum sebab dan akibat. Allah Yang Maha Kuasa bererti KemampuanNya, KeupayaanNya, KebolehanNya, kudratNya, tenagaNya, pengaruhNya, kerajaanNya dan pemerintahNya Maha Tinggi, Maha Sempurna dan Maha Agong terhadap segala sesuatu.

Kuasa Allah itu wujud pada sekalian makhlukhNya samada dilangit dan dibumi dalam pelbagai bentuk. Daripada pelbagai kuasaNya itu wujud kerajaanNya di langit dan di bumi. KuasaNyalah yang memberi tenaga pada elektron yang mengelilingi inti atom, mengerakkan bumi beredar mengikut orbitnya mengelilingi matahari, menghidupkan sel-sel didalam tubuh manusia dan pelbagai lagi.

Dalam konteks politik, KUASA selalu dikaitkan dengan pemerintahan dan kerajaan, dalam demokrasi, kuasa pemerintahan diberikan kepada rakyat yang terbanyak melalui pemilihan, contohnya, Barrack Obama dilantik menjadi President Amerika Syarikat setelah mendapat undian terbanyak daripada rakyat Amerika melalui pilihanraya. Dalam bidang mekanikal KUASA selalu dikaitkan dengan keupayaan dan kekuatan sesuatu enjin yang dipanggil kuasa kuda, semakin besar kuasa kuda enjin tersebut semakin kuatlah keupayaan enjin tersebut, dalam bidang elektrik kuasa, ia diertikan sebagai hasil darab beza upaya dan arus elektrik yang diukur dalam kilowatt. Semakin besar kuasa sesuatu peralatan elektrik maka semakin besarlah tenaga elektrik diperlukan untuk menggunakan alat tersebut. Kesimpulannya, kuasa melambangkan pengaruh, kekuatan, hak, prestaj dan kerajaan. Ada orang yang dipanggil gila kuasa kerana sifatnya yang terlalu rakus dengan kuasa.

Bagaimana sifat Allah Yang Maha Kuasa ini ditumbuhkan dalam diri, jiwa dan tindakan kita? Perkara ini dapat difahami dengan mengambarkan diri kita sebagai Raja kepada anggota-anggota komponen tubuh yang lain, tubuh kita yang satu ini terbina daripada anggota-anggota yang lain seperti kepala, dahi, mata, telinga, tangan, dada, perut, kaki dan lain-lain lagi. Dalam tubuh kita ada jantung, hati, urat, tulang dan sebagainya. Dalam kepala kita ada otak, saraf dan pelbagai lagi. Tiga komponen utama iaitu body, mind and soul ini membentuk diri kita yang satu ini.

Justeru itu, diri kita yang satu ini perlu menjadi Raja kepada body, mind and soul. Kita perlu berkuasa untuk menguasai pemikiran supaya dekat dengan Allah, mempengaruhi anggota tubuh untuk melakukan perlakuan yang diredhai Allah, mengarahkan jiwa supaya tunduk kepada Allah dengan kuasa ihsan, cahaya iman dan sinar islam. Contohnya, semasa solat, kita berkuasa untuk membersihkan jiwa daripada sifat-sifat mazmumah , berkuasa mengarahkan anggota tubuh untuk melaksanakan 13 rukun sembahyang dengan baik, tertib dan sempurna, berkuasa merajai pemikiran khusyuk kepada Allah. Contoh yang lain, semasa melaksanakan tugas harian kita dipejabat kita berkuasa melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan kemampuan, keupayaan, kebolehan, kudrat, tenaga, pengaruh, kerajaan tubuh dan pemerintah diri ke tahap terbaik, cemerlang dan sempurna. Dengan demikian hasil daripada pekerjaan kita akan menjadi terbaik dan sempurna.

Dengan berzikir " Ya Malik" sebanyak 121 kali setiap pagi atau setelah gelincir matahari , maka dengan izin Alah kita akan sentiasa dihargai orang secara sewajarnya dan hidup dalam kecukupan.

No comments: