Tuesday, March 17, 2020

SEJARAH PEMBENTUKAN PARTI KOMUNIS

BILA menyebut komunis atau Parti Komunis sebahagian besar daripada kita mempunyai anggapan bahawa komunis itu ialah gerombolan pengganas yang memikul senjata dan bergerak di hutan, menyerang, membunuh dan memusnahkan harta rakyat yang tidak berdosa.

Gerombolan komunis di hutan belantara itu adalah alat komunis. Mereka adalah lasykar komunis, lasykar daripada satu organisasi parti politik yang bersifat internasional yang mempunyai cita-cita tertentu untuk menukar wajah dunia atau menukar sistem pemerintahan dunia kepada apa yang dinamakan komunis sejagat, satu corak pemerintahan di mana kebebasan bersuara, beragama dan kebebasan individu tidak wujud.

Sekarang ini, komunis menjadi musuh dunia, musuh dari negara-negara yang mengamalkan dasar demokrasi berparlimen, musuh dari negara-negara yang mengamalkan kebebasan memilih kerajaan menerusi pilihan raya terbuka atas dasar satu undi, satu suara, ertinya rakyat bebas memilih parti yang mereka suka untuk mentadbir negara bagi satu tempoh 5 tahun

Dalam negara komunis, sistem kebebasan memilih itu tidak ada. Yang ada ialah cara pemerintahan diktator, di mana rakyat dipaksa menerima apa yang diatur oleh kerajaan, dengan nyawa di hujung muncung senjata, manusia hanyalah menjadi patung atau robot sahaja.

Matlamat akhir komunis internasional ialah menuju kepada tahap penaklukan komunis di seluruh dunia, iaitu mereka bercita-cita menjadikan seluruh negara di dunia berada di bawah panji-panji komunisme.

Perjuangan komunis internasional bermula selepas Parti Komunis berjaya merampas kuasa di Rusia dengan menggulingkan pemerintahan Kaiser Rusia dalam satu pemberontakan bersenjata pada bulan Oktober, 1917. Sejak dari tarikh tersebut Rusia menjadi pangkalan untuk melanjutkan cita-cita komunis bagi menakluki dunia.

Stalin dalam sebuah buku (edisi tahun 1954) yang berjudul Problems of Leninism antara lain menjelaskan bahawa matlamat komunis selepas revolusi bulan Oktober ialah untuk mengukuhkan kuasa pemerintahan diktator prolitariat (pemerintahan kuku besi kaum pekerja) dalam sebuah negara (Rusia) untuk dijadikan sebagai pangkalan untuk menewaskan kaum imperialisme di seluruh negara di dunia.

Dari situlah mereka bercadang mengembangkan revolusi ke seluruh negara di dunia. Dari detik
itulah bermulanya zaman revolusi komunis di dunia. Pada umumnya strategi yang digunakan oleh pemimpin-pemimpin Soviet dalam perjuangan mereka menentang negara-negara bukan komunis di dunia adalah berpandukan kepada sebuah buku yang ditulis oleh Lenin dalam tahun 1916 berjudul Imperialism The Highest Stage of Capitalism.

Dalam buku tersebut Lenin cuba membuktikan bahawa ekonomi kuasa-kuasa barat sebenarnya bergantung kepada negara-negara Asia yang kaya dengan sumber-sumber alam (barang-barang mentah), sumber tenaga manusia dan pasaran yang luas di negara-negara kurang maju, tanpa negara-negara ini kuasa-kuasa barat akan runtuh.

Atas fakta itulah, maka negara-negara Asia dan negara paling lama dan rakyat kemudiannya bebas pula memilih parti lain jika mereka mendapati parti yang mereka pilih itu gagal menegakkan kemakmuran, keadilan dan kestabilan politik, ekonomi dan sosial.

Oleh kerana kedudukan Malaya (Malaysia) sebagai sebuah negara yang strategik di Asia Tenggara maka Malaysia dianggap sebagai sebuah negara penting oleh Soviet untuk menyebarkan pengaruh komunis. Sebagai sebuah negara yang menjadi idaman Moscow, Koumintang dengan tidak melengahkan masa telah bekerja keras mengirimkan ejen-ejennya ke sini. Sebaik saja persetujuan kerjasama tercapai di antara Soviet dengan Kuomintang dalam tahun 1923, penghasut-penghasut politik komunis telah diseludupkan berselindung di sebalik nama Kuomintang.

Pada ketika itu Kuomintang wujud sebagai parti politik yang halal di Persekutuan Tanah Melayu hingga bulan Julai, 1923. Rombongan pertama ejen-ejen komunis yang menyamar sebagai orang-orang Kuomintang itu dikirim secara langsung dari negeri China. Mereka bergerak menyebarkan ajaran-ajaran komunis di sekolah-sekolah malam Cina Hailam, kumpulan-kumpulan kecil kesatuan sekerja dan dalam kelab-kelab kerjatangan Cina. Dalam bulan Mei 1926, mereka telah berjaya menubuhkan organisasi komunis yang pertama yang diberi nama Nanyang.

General Labour Union atau Kesatuan Buruh Umum Nanyang. Pertubuhan itu dengan sendiri mencerminkan kejayaan yang telah mereka capai dalam meresapkan fahaman komunis di
kalangan setengah-setengah kaum pekerja Cina. Organisasi seumpama itu juga telah ditubuhkan di Singapura di bawah kuasa Parti Komunis China.

Bila kerjasama Soviet Kuomintang dibubarkan dalam tahun 1927, maka ia dengan sendiri tidak memungkinkan lagi ejen-ejen Komintern bergerak dengan menggunakan topeng Kuomintang Malaya, pihak Biro Timur Jauh komunis terpaksalah mengatur langkah yang lain. Untuk tujuan ini satu perwakilan lima orang Parti Komunis China telah dihantar ke Malaya pada penghujung tahun 1927. Perwakilan ini telah membentuk satu organisasi baru yang dikenal sebagai Nanyang Communist Party yang dikuasai oleh Parti Komunis China, manakala Kesatuan Buruh Umum Nanyang terus digerakkan, negara kurang maju menjadi tumpuan Soviet dan pemimpin-pemimpin Soviet sentiasa berikhtiar untuk melepaskan negara-negara Asia daripada ikatan dengan negara-negara barat dan meletakkan negara-negara itu di bawah penaklukan Soviet. Memang itulah satu-satunya jalan bagi Soviet untuk melemahkan kuasa-kuasa barat sebagai kuasa yang sebenarnya menghalang cita-cita penaklukan komunis di dunia.

Dalam perjuangannya menakluki dunia, pemimpin-pemimpin Soviet menggunakan berbagai-bagai taktik untuk disesuaikan dengan keadaan, ada masanya pemimpin-pemimpin Soviet menggalakkan kegiatan-kegiatan bersenjata, pada masa yang lain menggunakan muslihat politik dan pada satu ketika yang lain pula pemimpin-pemimpin Soviet berpura-pura menunjukkan dasar kompromi dan tolak-ansur. Dalam hubungkait mengenai perkara ini, Stalin pernah berkata: "Pada peringkat melanjutkan revolusi, taktik perjuangan berubah sebanyak mungkin bergantung kepada arus yang bergolak, sama ada naik atau menurun tetapi bagaimanapun strategi perjuangan tetap kekal."

Dalam hubungan ini juga, negara-negara Asia Tenggara adalah negara yang paling penting dalam rancangan pengembangan kuasa atau pengaruh Soviet. Negara-negara Asia disifatkan oleh Soviet sebagai negara-negara anak jajahan atau negara separuh jajahan, malah negara yang bukan tanah jajahan juga dianggap oleh Soviet tidak bebas kerana menurut anggapan mereka (pemimpin-pemimpin Soviet) politik dan ekonomi negara-negara tersebut dikuasai oleh barat, hanya negara-negara di bawah pimpinan komunis yang menumpahkan taat setia kepada Moscow sajalah dianggap sebagai bebas dan merdeka.

Dalam rancangan untuk mengembangkan penguasaan pengaruh Soviet, sebuah organisasi yang dipanggil Komunis Internasional (Komintern) telah ditubuhkan di Moscow dalam tahun 1919. Pertubuhan ini bertanggungjawab menyelaraskan semua dasar dan kegiatan komunis di seluruh dunia terutama di kalangan negara-negara Asia Tenggara, menentang Jepun yang popular ini memberikan kesempatan yang sebaiknya kepada Parti Komunis Malaya untuk memulihkan pengaruhnya di kalangan kaum buruh, khususnya kaum Cina.

Dalam bulan Mac 1948, satu perjumpaan jawatankuasa pusat Parti Komunis Malaya telah diadakan. Dalam sidang tersebut Moscow mengeluarkan arahan supaya satu pemberontakan bersenjata dilancarkan. Keganasan pun bermula. Keganasan itu dimulakan dengan beberapa pemogokan buruh di Singapura pada bulan April dan Mei kemudian merebak ke Persekutuan Tanah Melayu.

Mogok-mogok itu disertai dengan perbuatan-perbuatan jenayah seperti membakar kilang getah dan membunuh kontraktor-kontraktor, pengurus-pengurus serta mereka yang dicap oleh komunis sebagai kambing hitam.

Dalam masa setengah bulan pertama bulan Jun tahun 1948, sembilan belas kes bunuh dan cuba membunuh telah berlaku dan tiga belas kes membakar, manakala pada setengah bulan yang kedua bulan Jun, 26 kejadian bunuh, 22 cuba bunuh, 2 kes bakar telah berlaku ke atas balai-balai polis yang terpencil, kesemua kejadian itu dilakukan oleh "Pasukan Bergerak", satu unit yang dibentuk secara rahsia dari pasukan Bintang Tiga atau MPAJA.

Akhirnya pada tengah malam 20 Jun, 1948, kuatkuasa undang-undang darurat telah diisytiharkan di seluruh Persekutuan Tanah Melayu tetapi sayangnya pada ketika itu juga semua pemimpin penting komunis telah lari ke hutan.

Manakala pemimpin-pemimpin parti komunis di Singapura juga sempat menghilangkan diri setelah keadaan darurat dikuatkuasakan di Singapura pasa 24 Jun, 1948. Pada 23 Julai, 1948, kerajaan Singapura dan kerajaan Persekutuan Tanah Melayu serentak mengharamkan Parti Komunis Malaya dan badan-badan yang bergabung dengannya, sebagai "Organisasi Rakyat" untuk melaksanakan arahan dari badan yang baru dibentuk itu atau Parti Komunis Nanyang.

Badan Parti Komunis yang baru itu mempunyai bidang tanggungjawab yang luas. la bukan saja bertanggungjawab dengan kerja-kerja komunis di Malaya tetapi juga merangkumi kerja-kerja komunis Thailand, Indo China dan Hindia Timur, dan kepulauan Indonesia.

Dalam tahun 1929, Komintern telah mengambil keputusan menyusun semula Parti Komunis Nanyang dan mengarahkan satu perhimpunan perwakilan diadakan di Singapura pada awal
tahun 1930. Sidang tersebut yang dikenal sebagai sidang perwakilan ketiga mengambil keputusan membubarkan Parti Komunis Nanyang dan Kesatuan Buruh Umum Nanyang untuk memberi jalan kepada penubuhan Parti Komunis Malaya dan Kesatuan Buruh Umum Malaya.

Pertubuhan ini berkembang terutama sekali bila pecah perang China — Jepun dalam bulan Julai tahun 1937, semangat, Pada umumnya, di dunia hari ini terdapat dua blok komunis yang besar iaitu Soviet Union dan Republik Rakyat China. Sungguhpun dua kuasa besar ini pada dasarnya menganut ideologi yang sama tetapi mereka sering tidak sekata atau sependapat dalam beberapa perkara terutama dari segi strategi dan taktik perjuangan.

Sejak beberapa abad yang lalu, dua kuasa besar ini saling rebut-merebut pengaruh untuk menyebar ideologinya. Dalam perjuangannya itu mereka saling menggunakan taktik untuk menanamkan jarumnya bagi meresapi pengaruh mereka di negara-negara kecil untuk masuk ke perangkap mereka. Komunisme menurut V. Thompson bererti: "suatu fahaman yang menentang elit atau establishment (golongan pemerintah) yang tradisional, feudalis dan imperialis dengan cara kekerasan (militant) untuk menggulingkan mereka dan menggantikannya dengan sebuah pemerintahan yang menganut ideologi sosialis."

Semenanjung Tanah Melayu adalah salah sebuah negara di Asia Tenggara yang menjadi idaman blok komunis itu. Selepas Jepun menyerah kalah, mereka mempergiatkan usaha mereka untuk memenangi hati rakyat dan seterusnya menguasai Tanah Melayu. Cita-cita dan impian mereka musnah. Pergerakan mereka dari hutan-hutan dapat ditumpaskan oleh pihak tentera yang sentiasa berwaspada dan melancarkan operasi demi operasi.

Secara rasminya zaman darurat di Tanah Melayu bermula pada 16 Jun, 1948 dan berakhir pada 31 Julai, 1960. Di bawah undang-undang ini, kerajaan berusaha untuk melumpuhkan kegiatan komunis di hutan-hutan dengan menyekat saluran makanan, bantuan dan sebagainya. Operasi-operasi sering dijalankan untuk menggempur mereka. Dalam masa darurat, pertempuran-pertempuran sering berlaku di hutan-hutan. Ramai terkorban sama ada di pihak musuh mahupun di pihak pasukan keselamatan. Hutan belantara Tanah Melayu adalah di antara hutan-hutan yang tebal di dunia ini.

No comments: