Saturday, January 5, 2019

Apa Makna Belanjawan Defisit oleh Nik Hasyudeen

Apa makna belanjawan kerajaan yang defisit?

Masih banyak kerajaan di dunia yang merekodkan hal-hal kewangan mereka secara tunai. Berapa banyak pendapatan diterima berbanding dengan perbelanjaan yang dibayar. Jika bayar lebih dari terima, itulah defisit.

Macamana nak biayai defisit tu? Berhutanglah. Maknanya, semakin besar defisit, semakin banyak hutang. Jika defisit kecil pun, hutang tetap bertambah.

Apa kesannya kepada rakyat?

Ni kena diberitahu sebab kalau tidak semua nak mintak saja, tak kisah apa yang akan terjadi di masa depan.

Yang pertama, pokok hutang kena bayar lah. Ini akan dimasukkan ke dalam belanja pengurusan tahun-tahun mendatang.

Kedua, faedah atau kos pembiayaan pun kena bayar jugak. Ini pun dimasukkan ke dalam belanja pengurusan.

Ketiga, oleh kerana pendapatan kerajaan tidak akan melonjak dengan besar melain diperkenalkan “cukai penyelamat negara” seperti GST, jumlah perbelanjaan pengurusan akan semakin membesar kerana belanja tetap seperti gaji dan pencen tidak boleh dielakkan oleh kerajaan. Berapa yang tinggal untuk belanja pembangunan seperti sekolah baru dan belanja subsidi untuk kurangkan kos sarahidup rakyat?

Projek yang dibiayai secara Public Private Partnership (PPP) yang ada orang pandai tak iktiraf sebagai hutang pun kena dibayar juga. Ini sebenarnya belanja pembangunan yang dibiayai dahulu oleh pihak ke tiga dan kerajaan bayar ansur-ansur setiap tahun. Kalau projek berkenaan tidak ada hasil seperti perumahan kerajaan, kerajaan kena cari duit dari kos pengurusan atau mengurangkan kos pembangunan lah. Ni akan tambah defisit lagi jika akhirnya kerajaan kena berhutang.

Pinjaman pihak ketiga yang dijamin oleh kerajaan yang tidak ada aliran tunainya sendiri atau aliran tunainya negatif seperti PTPTN pun kerajaan kena tanggung juga. Tambah lagi defisit.

Bila hutang semakin tinggi, orang yang beri pinjam pun mula takut. Ini yang menyebabkan penarafan hutang mula dikaji semula. Apa kesannya jika penarafan turun? Kos hutang akan bertambah dan pembayaran seperti yang saya nyatakan di atas akan bertambah, bahagian yang nak dibelanjakan oleh rakyat akan berkurangan.

Nak ubah kitaran ini bukan senang. Jika hutangnya bertimbun dan dah dilonggokan bertahun-tahun, nak kikis sedikit demi sedikit kena tunggu lama. Nak naikkan cukai, semua orang tak suka. Nak jual harta, apa lagi yang tinggal? Nanti anak cucu marah pulak.

Ni tak berbeza dengan syarikat, kecil atau besar. Jika selama ini bergaya dengan hutang, akhirnya bungkus jugak. Jika hutang itu diambil kerana desakan pemegang saham dan pengarah takut tak popular dan tidak dilantik semula, hutang yang bertujuan untuk membahagiakan itu akhirnya jadi racun. Semua terlibat.

Rakyatlah pemegang saham itu.

No comments: