Thursday, October 31, 2013

Tamatnya Kuasa Melayu di Malaysia?Saya dengar ada orang Melayu yang “meramalkan” bahawa pada abad ini kuasa Melayu di Malaysia akan tamat. Apabila kuasa Melayu tamat, sejarahnya juga akan tamat, segala yang ada pada orang Melayu, yang diwarisinya sejak zaman-berzaman, akan tamat. Ramalan karut? Mungkin ya, mungkin tidak. 

Cuba kita melihat perkembangan yang berlaku pada orang Melayu di negara ini sebelum dan selepas kemerdekaan. Sebelum kemerdekaan pada tahun 1957, selama lebih kurang satu abad, bermula dengan Perjanjian Pangkor pada tahun 1874, kuasa Melayu di Tanah Melayu (ini termasuk Singapura dan Pulau Pinang) diambil alih secara efektif oleh kuasa British. 

Sistem pentadbiran British menggantikan pemerintahan feudal dan aristokrasi tradisional Melayu. Undang-Undang Anglo-Saxon dan Common Law Inggeris, menggantikan Undang-undang Melaka dan Undang-undang Melayu yang diwarisi dari zaman kerajaan Melayu Melaka. Pendidikan tradisional Melayu digantikan dengan pendidikan Inggeris, berdasarkan sukatan pelajaran yang berkiblat kepada sejarah, budaya, pemikiran, dan tamadun Inggeris. 

Bahasa Inggeris menggantikan bahasa Melayu sebagai bahasa pendidikan utama, bahasa pentadbiran, bahasa mendapat pekerjaan yang mempunyai nilai ekonomi, profesional, dan sosial yang jauh lebih tinggi daripada jenis pekerjaan yang tidak memerlukan pengetahuan bahasa Inggeris. Orang Melayu yang berpendidikan bahasa Melayu peringkat rendah sekolah Melayu pada zaman itu hanya layak diberikan pekerjaan sebagai “orang suruhan” atau orang yang hanya bergerak menurut arahan dan perintah ketuanya yang berpendidikan Inggeris. 

Orang Melayu yang berpendidikan Melayu sampai ke tahapnya yang tertinggi, iaitu kelulusan Darjah Enam sekolah rendah Melayu, berpeluang dipilih untuk menjadi guru sekolah Melayu. Kekayaan Tanah Melayu tidak dikuasai oleh orang Melayu tetapi oleh kapitalis British dan kaum pendatang. Orang Melayu tidak digalakkan oleh dasar British untuk menjadi pedagang dan peniaga, dan golongan usahawan (kapitalis). 

Mereka hendaklah kekal hidup di kampung Melayu sebagai petani, pesawah, dan pekebun kecil. Sistem pendidikan Melayu dikaitkan dengan dasar ekonomi pertanian Melayu, anak-anak Melayu perlu menjadi manusia yang lebih “literat” (yakni tahu membaca, menulis, membuat kira-kira campur, tolak, dan darab dalam bahasa Melayu) daripada ibu bapa mereka yang “buta huruf” (walaupun kita tahu bahawa orang yang “buta huruf” tidak bererti mereka buta hati, buta fikiran, dan buta akal). 

Pernah seorang pegawai kolonial Inggeris dari India datang ke Tanah Melayu dan memberitahu ahli-ahli Majlis Perundangan di Perak bahawa jika orang Melayu “terlalu terdidik” (over educated), kemungkinan mereka akan bangkit menentang pemerintahan British, seperti yang pernah berlaku di India, kata pegawai kolonial British itu. Kemiskinan orang Melayu di luar bandar hingga kini masih belum dapat diatasi sepenuhnya, berbanding dengan kaum lain, berpunca daripada dasar British yang menyekat orang Melayu untuk maju melalui perdagangan dan perniagaan. 

Dasar atau rancangan British untuk menjadikan Tanah Melayu sebagai “koloni” British terserlah apabila mereka cuba menghapuskan “kedaulatan” raja Melayu dan hak-hak Melayu di tanah airnya sendiri melalui gagasan Malayan Union pada tahun 1946. Nasib baik orang Melayu cepat menyedari akan muslihat rancangan ini, lalu dengan gerakan yang dipimpin oleh Datuk Onn Jaafar, semangat orang Melayu di seluruh Tanah Melayu dapat dibangkitkan untuk menentang rancangan anti-Melayu itu. 

Dalam perjuangan ini, orang Melayu bertindak bersendirian, yakni mereka tidak mendapat sokongan daripada kaum lain, kerana kaum lain nampak bahawa rancangan Malayan Union menguntungkan mereka. Hal ini diakui oleh ahli sejarah Inggeris yang terkenal, iaitu Percival. Raja-raja Melayu (walaupun tidak semuanya) tidak dapat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan orang Melayu, walaupun mereka tahu bahawa kedaulatan mereka akan hapus mereka akan dijadikan “rakyat” raja British dan mereka juga tentunya sedar bahawa nasib orang Melayu akan hancur jika gagasan Malayan Union dilaksanakan. 

Raja-raja Melayu terpaksa dirayu oleh Datuk Onn supaya menyokong perjuangan kebangsaan bangsa Melayu. Orang Melayu tentunya percaya bahawa perjuangan mereka berjaya kerana pihak British dikatakan telah mengalah, lalu bersetuju mengkaji semula rancangan mereka itu. Yang menggantikan Malayan Union ialah Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Malaya Agreement) pada tahun 1948. 

Tanah Melayu tetap diperintah secara langsung melalui institusi barunya, iaitu Pesuruhjaya Tinggi yang menjadi Pengerusi dalam Persidangan Raja-Raja Melayu. Itulah lebih kurang kisah sejarah Tanah Melayu dalam tempoh kira-kira satu abad British memerintah kita. Selepas kemerdekaan, orang Melayu dapat “bangkit semula”, menerajui pemerintahan tetapi melalui perkongsian kuasa antara kaum, mula-mula dalam bentuk kerajaan Perikatan UMNO-MCA-MIC, kemudian pada tahun 1970-an, perikatan ini diperbesar menjadi Barisan Nasional. Bahasa Melayu diisytihar sebagai bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara. Sistem pendidikan British digantikan dengan sistem pendidikan kebangsaan yang menggunakan bahasa Melayu (bahasa Kebangsaan) sebagai bahasa pengantar utamanya. 

Maka ribuan, malah ratusan ribu anak-anak Melayu, termasuk anak-anak dari kaum lain, mendapat peluang pendidikan hingga ke peringkat menengah dan seterusnya ke peringkat pengajian tinggi dalam bahasa ini. Walaupun dasar pendidikan baru ini pada mula tidak disukai oleh kaum lain namun sistem ini mencapai kemantapannya pada tahun 1980-an hingga ke tahun 1990-an. Pelajar kaum itu ternyata tidak menjadi mangsa kepada sistem itu, malah mereka dapat mengatasi pelajar Melayu, terutama dalam mata pelajaran Sains, walaupun bahasa pengantarnya bahasa Melayu. Di peringkat pengajian tinggi awam, pelajar yang cemerlang, yang mendapat kelulusan kelas pertama dalam ijazah pertama dalam pelbagai bidang ilmu, kebanyakannya pelajar bukan Melayu. 

Jadi, selepas lebih 30 tahun sistem pendidikan kebangsaan dilaksanakan, kemajuan atau pencapaian orang Melayu dalam bidang pendidikan berbanding dengan kemajuan pelajar bukan Melayu menjadi “isu Melayu” yang tidak habis-habis dibincangkan oleh orang Melayu. Orang lain mungkin ada isunya juga tetapi tidak diheboh-hebohkan kerana barangkali mereka cuba mengatasinya melalui usaha sendiri secara senyap-senyap, sedangkan orang Melayu tidak habis-habis mencari kesalahan pada sistem itu (walaupun ini tidak bererti tidak ada kelemahan pada sistem itu) atau mendedahkan kelemahan diri sendiri tanpa melakukan tindakan usaha sendiri untuk mengatasinya. 

Dasar liberalisasi kerajaan terhadap pendidikan tinggi dan terhadap penggunaan bahasa Inggeris di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) juga telah menambahkan lagi kadar tidak seimbang antara orang Melayu dengan kaum lain dari segi perkongsian hasil kemajuan negara. Orang Melayu makin lama makin susah hendak mendapat pekerjaan, terutama dalam sektor swasta yang makin dikuasai oleh orang bukan Melayu, kerana syarat untuk mendapat pekerjaan dalam sektor itu sekarang ialah pengetahuan bahasa Inggeris atau bahasa Mandarin. 

Maka pengangguran dalam kalangan siswazah Melayu kian meningkat. Yang paling dahsyat ialah permusuhan politik UMNO dan PAS sudah sampai ke tahap yang sangat membahayakan perpaduan Melayu. Para penyokong daripada kedua-dua parti Melayu-Islam ini tidak segan-silu memaki hamun, menjatuhkan maruah bangsa sendiri dengan mengutuk, menghina, dan membodoh-bodohkan orang Melayu. Segala pekung Melayu didedahkan, kebaikannya sudah tidak kelihatan lagi. Rakyat Melayu yang memerhatikan telatah Melayu ini makin lama makin “meluat”, akhirnya mereka tidak akan mempunyai apa-apa kesedaran politik dalam jiwa mereka, lalu berdiam diri dalam kepedihan menahan rasa. 

Disebabkan ketidakbijaksanaan, kelantangan, dan celupar mulut beberapa orang Melayu yang ghairah memburuk-burukkan pihak lawan daripada bangsa sendiri, akhirnya seluruh umat Melayu yang pada tahun 1946 bersatu untuk menentang kejahatan. Kali ini penjajah baru, musuh baru orang Melayu-Islam di Malaysia akan masuk di celah-celah perpecahan barisan Melayu itu, untuk meraih keuntungan politik, ekonomi, budaya, dan sosial. Tetapi kita tidak nampak kerana kita sedang sibuk “berperang” antara sesama bangsa sendiri. Inilah puncanya Melayu mudah dijajah oleh kuasa asing. 

Melayu menggunakan tongkat kuasa untuk memukul bangsa sendiri. Sejarah ini sedang berulang. Abad ke-21 masih panjang. Kalau dalam tempoh 40 tahun, sejak kemerdekaan, bangsa Melayu boleh sampai ke tahap hendak jatuh semula setelah bangun kembali, maka kita boleh meramalkan apakah yang akan terjadi kepada bangsa ini jikalau perkembangan seperti ini berterusan sepanjang abad ini. Hari ini orang Melayu sudah mula dapat melihat tanda-tandanya. Mereka tidak nampak apakah orang Melayu, dalam masa yang singkat, dapat membetulkan keadaan dan gawat dirinya untuk mengelakkan berlakunya kemungkinan Melayu tidak akan sampai ke tahap apabila segala-galanya tidak dapat dibetulkan lagi. Hanya menunggu saat kemuncak tamatnya kuasa Melayu itu di negara.

No comments: