Tuesday, September 6, 2011

PECIPTA 2011 pamer 450 hasil R&D IPT

BUAT julung kalinya, Universiti Teknologi MARA (UiTM) menganjurkan Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa 2011 (PECIPTA 2011), yang bakal mempamerkan 450 hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan.

Program tiga hari anjuran bersama Kementerian Pengajian Tinggi dan institut pengajian tinggi awam (IPTA), dijadual berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, bermula 13 September ini.

Bertemakan `Menyemarak Inovasi Bersama Model Baru Ekonomi', PECIPTA 2011 bukan saja menjadi medan mempamerkan produk R&D, bahkan muncul sebagai lokasi strategik antara pengamal industri dan produk ciptaan berkualiti daripada penyelidik tempatan.
Naib Canselor UiTM, Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata aktiviti adalah satu pelan tindakan yang terkandung dalam Pelan Strategik Pendidikan Negara.

Katanya, ia selaras teras kedua Agenda Pembangunan Negara yang direncanakan dan Model Baru Ekonomi (MBE) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam usaha menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi melalui produk inovasi.

"Kita bukan saja menumpukan kepada pameran produk inovasi IPT, bahkan membuka ruang pembabitan peserta dari sekolah menengah. PECIPTA 2011 juga menyediakan ruang kepada pihak industri dan penyelidik melalui sesi Pemadanan Perniagaan," katanya pada sidang media di UiTM, Shah Alam, baru-baru ini.

Hadir sama, Pengarah Bahagian Perancangan Kecemerlangan IPT Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi, Dr Mohd Jailani Mohd Nor dan Timbalan Naib Canselor (Pendidikan dan Inovasi) UiTM, Prof Dr Zaini Abdullah.

Sahol Hamid berkata, sebanyak 25 IPTA dan 15 sekolah sudah menyatakan persetujuan untuk menyertai pameran kali ini. Katanya, UiTM akan memperkenalkan satu kategori baru pada persidangan kali ini iaitu Newly Marketed Product (NM). "Ia akan menjadi wadah kepada penyelidik untuk mempamerkan hasil ciptaan mereka yang telah dikomersialkan di dalam pasaran tempatan atau luar negara. Syarat untuk kategori ini ialah produk terbabit mesti telah berada di pasaran tidak lebih dua tahun," katanya.

Selain pertandingan dan pameran, katanya, simposium bertajuk `Mencari Ekosistem Utuh Untuk Inovasi' membabitkan panel pakar dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Singapura dan Malaysia juga akan diadakan. Pameran dwi tahunan itu turut mendapat pelbagai penajaan daripada beberapa badan korporat seperti Bank Islam dan Pusat Pembangunan Reka Bentuk (DDEC).

No comments: