Thursday, June 4, 2009

Bicara Antara Dua Sahabat - Ar-Rahman & Ar-Rahim Sumber Motivasi Sejagat

Saya bertemu seorang sahabat lama di Hotel Concord, Shah Alam. Beliau kami panggil Jojo, terkenal kerana wataknya yang unik. Kami berbicara dan bertukar-tukar fikiran tentang pelbagai hal, mulai dari hal-hal peribadi sehinggalah ke hal-hal semasa, politik, hiburan, muzik, UiTM, mahasiswa dan pelbagai lagi.

Kesimpulan daripada keseluruhan cerita-cerita yang kami perbualkan ialah 'asas kepada segala motivasi jiwa manusia ialah Ar-Rahman dan Ar-Rahim yang daripada situ lahirnya nikmat dan rahmat Tuhan'. Prinsip suci hati 'buang sifat mazmumah, tanam sifat mahmudah' perlu dibudayakan dalam kehidupan harian kita kerana disitulah tersembunyinya rasa kebahagiaan jiwa. Kita perlu saling berkerjasama, bantu-membantu, tolong-menolong, berada dalam satu saf, berjalan sederap, yang ringan sama dijinjing, yang berat sama dijunjung seperti perangai sang serangga, si semut dan si lebah dalam melaksanakan sesuatu misi dan visi agenda pembangunan bangsa Malaysia dan pembinaan tamadun nusantara.

Resolusi diatas diperakui oleh kami berdasarkan pengalaman, pemerhatian dan ujikaji yang telah kami lakukan sepanjang melalui proses kehidupan selama melebihi 40 tahun.

2 comments:

Indonesia Exposes said...

Al-Imam asy-Syafi’i berkata.: Tiap pagi aku dituntut delapan perkara, yaitu dituntut oleh:
1. Allah swt: untuk melaksanakan shalat fardhu.
2. Rasulullah saw. untuk melaksanakan sunnahnya.
3. Zaman: untuk mengikuti perubahan-perubahannya.
4. Keluarga, untuk memenuhi kebutuhan nafkahnya.
5. Lidah, untuk mengendali ucapan-nya.
6. Syaitan, untuk bermaksiat bersamanya
7. Nafsu, untuk memperturutkan syahwat-nya.
8. Malakul maut untuk merenggut nyawaku.

Ahmad Rais Johari said...

Terima Kasih di atas kesudian Indonesia Exposes meninggalkan komen tuan.

Jadi apa yang perlu dilakukan pada tuntutan ke-6. Syaitan, untuk bermaksiat bersamanya, ke-7. Nafsu, untuk memperturutkan syahwat-nya.?