Tuesday, May 26, 2009

Mengetahui Hakikat Sesuatu Yang Di Ingat - oleh Imam Al-Qusyairi (Part 10)

" Yang Maha Perkasa"

Nama Allah yang ke-sembilan ialah Al-Aziz, yang bermaksud Maha Perkasa, Maha Kuat, tidak dapat dikalahkan oleh sesuatu apa pun. Dialah yang mengalahkan, yang tidak dapat dikalahkan, yang menang dan tidak dapat ditakluki. Allah S.W.T mempunyai kudrat Yang Maha kuat dan Maha Perkasa.Tiada sesuatu yang dapat menewaskanNya kerana Dia Maha Perkasa. KeperkasaanNya merangkumi seluruh alam, dilangit dan dibumi. Dia Maha Perkasa daripada awal yang tiada permulaan sehingga akhir yang tiada penghujung. Keperkasaan Allah ini dapat dilihat pada sekalian alam, termasuk pada segala yang ada dibumi dan dilangit, pada segala kejadian dan penciptaan makhlukNya, pada air, pada tanah, pada angin dan pada api.

Sebagai contoh kita ambil kekuatan air lautan, semasa berlaku tsunami di Aceh pada 2004, kita melihat melalui kaca tv bagaimana bangunan yang besar dan kukuh dibawa oleh arus tsunami, ribuan manusia mati, rumah musnah dan sebahagian daripada Aceh menjadi seperti padang jarak, padang terkukur.

Betapa kekuatan air boleh memusnahkan seluruh kehidupan. Kekuatan api yang bisa membakar ratusan hektar hutan semasa kebakaran sebagaimana yang berlaku di Australia, kekuatan angin yang bisa menerbangkan rumah dan bangunan semasa puting beliung. Kekuatan kilat semasa percikan cahaya menyambar, Ia dipanggil malapetaka. Tiada kekuatan yang dapat menghalangNya. Itu adalah sebahagian keperkasaan Allah yang Ia tunjukan kepada kita. Hakikatnya, Keperkasaan Allah tidak terbanding kekuatanNya kerana terlalu dan teramat hebat adaNya.

Bagaimana kita menumbuhkan sifat Al-Aziz ini didalam diri kita sehingga seluruh tubuh, pemikiran dan jiwa kita diselumbungi sifat perkasa tersebut? Bagi menjawab persoalan ini, kita sewajarnya melihat kepada diri kita sendiri, dimana kekuatan kita dan menilai diri dimanakah kelemahan kita, kita perlu melatih diri untuk menjadi lebih baik dan terus lebih baik, kekuatan yang kita miliki kita mantapkan, kelemahan yang kita miliki kita atasi, supaya hari ini kita kuat dan hari esok kita menjadi bertambah kuat. Proses ini kita lakukan setiap hari, akhirnya diri kita akan menjadi bertambah baik, bertambah kuat dan semakin perkasa. Kekuatan dalam aspek jasmani dan rohani.

No comments: